گره مشکلات سینماگران باز میشود؟
مطالبات سینماگران؛ از نامه به وزیر ارشاد تا دیدار با رئیس مجلس
فهیمه پناهآذر- روزنامهنگار
همزمان با روز ملی سینما، اتحادیه تهیـه کـنندگان، نامهای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشته و در این نامه خواستار اجراییشدن مطالبات خود در 7بند شدند، در همان روز برخی از اعضای هیأتمدیره خانه سینما و تهیهکنندگان هم به دیدار محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس رفتند و در نشستی از دغدغهها و مطالبات خود گفتند. بحث مالیات و وضعیت شبکه نمایش خانگی و البته وضعیت بیمه سینماگران را میتوان از موارد مشترکی نام برد که در نامه و نشست به آن اشاره شده است. به گزارش همشهری، به گفته همایون اسعدیان، چند محور اساسی در سینما وجود دارد که پیگیری آنها به مجلس شورای اسلامی بهعنوان نهاد قانونگذار ارتباط پیدا میکند.
اتحادیه تهیهکنندگان در نامه خود به مطالبه 7دغدغه و خواستهشان اشاره کردهاند. آنها در نامهشان نوشتهاند: «بهعنوان اتحادیه تهیهکنندگان این سینما با نظر واحد و متحد همه تشکلهای تهیهکنندگی، معتقدیم که التزام اجرایی مدیریت کلان دولتی به بندهای این بیانیه میتواند سینما را از خطر فروپاشی نجات دهد.»
اعضای این انجمن در نامه خود خواستار حذف پروانه ساخت و تحکیم و تثبیت اختیارات قانونی پروانه نمایش بهمنظور صیانت از حقوق سینماگران شدهاند. همچنین لغو مالیات بر سینماگران و عدمتخصیص بودجه به تولیدات سفارشی دولتی از دیگر موضوعاتی است که انجمن به آن اشاره کرده است. تهیهکنندگان سینما خواستار بهینهسازی سامانههای الکترونیکی، نمایش فیلم خارجی به شرط قاعدهمندکردن عادلانه نسبت نمایش آنها با تولیدات داخلی نیز شدند و البته صندوق حمایت از پژوهش و زیرساختهای سینما و بازگشت نظارت بر محتوای نمایش خانگی به ارشاد از دیگر موضوعاتی بود که سینماگران از وزیر مطالبه کردند. غلامرضا موسوی یکی از تهیهکنندگان سینما درباره نامه، به همشهری میگوید: «منتظریم که وزیر به این نامه جواب بدهد و تلاشمان این بود که در نامه نوشتهشده تمام موضوعات را به شکل تفصیلی بیان کنیم.» البته سینماگران در این روز به دیدار رئیس مجلس هم رفتند. برخی از اعضای هیأتمدیره خانه سینما و رؤسای انجمنهای صنفی مختلف این حوزه با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار کرده و به بیان دغدغهها و مطالبات خود پرداختند. یکی از موضوعاتی که هم در نامه وزیر و هم در دیدار با رئیس مجلس مطرح شده، نظارت بر نمایش خانگی است. موضوعی که سینماگران میخواهند این نظارت بار دیگر به وزارت ارشاد بازگردد. غلامرضا موسوی در اینباره گفته است: «انتظار داریم برای بهبود زیرساختهای سینما وامهای کمبهره در اختیار سینماگران قرار گیرد. متولی نمایش خانگی، وزارت ارشاد است و این مسئله نباید به رقیب نمایش خانگی یعنی تلویزیون واگذار شود.» موسوی با بیان اینکه رقیب نباید بر رقیب خود نظارت داشته باشد و این مسئله اصلا شدنی نیست، در جلسه گفته است: «بهعنوان تهیهکننده، خط قرمزهای سینما را به خوبی میشناسیم اما در نمایش خانگی نمیدانیم با چه ناظری طرف هستیم و در واقع هرکس زورش میرسد ما را به سانسور مجبور میکند.» از دیگر مطالبات سینماگران عدم پرداخت مالیات است که همایون اسعدیان تهیهکننده و کارگردان سینما میگوید: «موضوع دیگری که در این جلسه به آن اشاره شد، مالیات بود که در وضعیت فعلی خیلی ما را دچار مشکل کرده است. البته حرف من این نبوده که مالیات سینماگرها حذف شود ولی مشکل اینجاست که در سازمان امور مالیاتی برای شغل سینماگرها تعریف مشخصی وجود ندارد. نوع و جنس کار ما بهگونهای است که ممکن است 6ماه مشغول بهکار باشیم و بعد، 2سال بیکار بمانیم. کارگردانهای سینمای ایران شاید هر چند سال یکبار پروژهای را تولید کنند. فیلمبردار یا دستیار کارگردان هم به همین شکل هستند؛ درحالیکه وقتی درباره رقمهای دریافتی آنها در سینما بحث میشود، بهنظر میرسد که رقم بالایی است. ممکن است یک کارگردان برای ساخت یک فیلم 200میلیون تومان دستمزد بگیرد و این رقم ملاک بالابودن درآمدش میشود، پس باید مالیات آن هم با ضریب مالیاتی بالا بدهد، اما محاسبه نمیکنند که این کارگردان ممکن است 4سال کار نکرده باشد و این ۲۰۰میلیون تومان دستمزد 4سال اوست که اگر در طول این مدت سرشکن شود، از حقوق پایه یک کارمند هم کمتر است.» با توجه به نامه ارسالی به وزیر و جلسه با رئیس مجلس، باید دید در این دوره تا چه اندازه از مشکلات سینماگران حل خواهد شد.