مدرسه متروک «شهدای بیمزار» محله چشمهعلی بیش از ۱۰ سال است که مشکلات زیادی را برای اهالی به وجود آورده
شاگردان غایب معتادان حاضر!
رابعه تیموری
با نزدیک شدن ماه مهر و آغاز فصل درس و مدرسه، دانشآموزان محله چشمهعلی باید در محلههای دور و نزدیک به دنبال مدرسهای بگردند که ظرفیت ثبتنام داشته باشد. این محله کمترین تعداد مدرسه را دارد و دانشآموزان آن در مدارس دونوبته سایر محلههای ناحیه یک درس میخوانند. در این شرایط روبهروی چشمه و در همسایگی بوستان «سورنا» مدرسهای قدیمی وجود دارد که از سالها پیش متروکه رها و به دردسر بزرگی برای اهالی تبدیل شده است. در گزارش زیر گلایههای اهالی محله چشمهعلی نقل شده است.
در ضلع شمالی بوستان سورنا دیوار آجری قدیمی قرار دارد که غبار کهنگی سر و روی آن را پوشانده است. ترکهای عمیق روی آجرها نشان میدهد عمری دراز و طولانی از آنها گذشته و چندان مستحکم و برقرار نیستند. این دیوار لرزان جزء ساختمان مدرسهای است که از حدود یک دهه پیش از هیاهوی دانشآموزان دور مانده و خالی و بدون استفاده رها شده است. پنجرههای کوتاه بعضی از کلاسهای مدرسه رو به بوستان باز میشود و از لابهلای میلههای رنگ و رو رفته آن داخل کلاسها پیداست. دیوار کلاسها تا نیمه با سنگ پوشانده و تابلوهای کوچکی که کنار هر کلاس نصب شده است نشان میدهد مدرسه در زمان فعالیت خود بنای مناسبی داشته است. داخل کلاسها میز و نیمکتی دیده نمیشود و لباسهای کهنه و خنز و پنزرهای گوشه و کنار کلاسها از عاقبت تلخ این مدرسه و رفتوآمد معتادان حکایت میکند.
قمهکشیهای شبانه
در ورودی مدرسه در خیابان شهید تقوینیا قرار گرفته است. تابلویی وجود ندارد که نام و نشان مدرسه را معرفی کند، اما به گفته «سیدعباس خمسهتبار» در گذشته تابلو مدرسه «شهدای بیمزار» بر سردر آن نصب بوده است. خمسهتبار از اهالی محله چشمهعلی است و در همسایگی چشمه سکونت دارد. او میگوید: «این مدرسه ۱۰ سال پیش متروکه شده و آموزش و پرورش هیچ نظارتی بر شرایط آن ندارد.»در و دیوار مدرسه چندان بلند نیست که کسی نتواند وارد آن شود، اما گویا باز کردن در این ساختمان قدیمی برای افراد ناباب چندان دشوار نیست و به راحتی به داخل آن رفتوآمد دارند. خمسهتبار میگوید: «اینجا به خوابگاه و پاتوق افراد معتاد و اراذل و اوباش تبدیل شده است. این افراد در هر ساعتی از شبانهروز به مدرسه رفتوآمد میکنند و امنیت محله را بر هم زدهاند.» «زهرا متقیان(ملکی)»از همسایگی با مدرسه متروکه دل پری دارد. او میگوید: «اراذل و اوباشی که در مدرسه پنهان هستند، نیمههای شب با هم گلاویز میشوند و صدای عربده آنها تا چند خیابان آنسوتر هم به گوش میرسد. بسیاری مواقع ما نیمههای شب با سروصدای قمهکشی و زدوخورد این افراد از خواب بیدار میشویم.»
با متخلفان برخورد نمیشود
ملکی بارها شاهد سرقت لوازم مدرسه بوده و میگوید: «تعداد زیادی میز و نیمکت در مدرسه وجود داشت که معتادان آنها را برای روشن کردن آتش و گرم کردن خود در فصل سرما استفاده میکردند. آنها شیرآلات، لامپها و دیگر امکانات مدرسه را سرقت کردهاند و از ساختمان مدرسه فقط مخروبهای باقی مانده است.» کانکس نگهبانی چشمهعلی با ساختمان مدرسه فقط چندمتر فاصله دارد. «راضیه قربانی» از اهالی محله چشمهعلی است. او میگوید: «نگهبانان بوستان همیشه داخل کانکس حضور دارند، اما با این افراد هیچ برخوردی نمیکنند و هر بار که با ۱۱۰ تماس میگیریم، زمان زیادی طول میکشد تا نیروی انتظامی برسد. گاهی هم تماسهای ما با مرکز ۱۱۰ بی جواب میماند و اراذل و اوباش ساعتها بدون نگرانی از حضور پلیس به زد و خورد و مزاحمت ادامه میدهند.» محله چشمهعلی جزء ناحیه یک شهرری به شمار میآید و کمبود فضای آموزشی و فراوانی مدارس دونوبته از مهمترین مشکلات این ناحیه پرجمعیت است. مدرسهراهنمایی دخترانه خیرساز «عفت آهنگر» تنها مدرسهای است که در شعاع چند کیلومتری بوستان سورنا وجود دارد. مدرسه پسرانه «شهید صادقی» هم که روبهروی چشمه واقع شده بود، چند سال پیش توسط شهرداری تملک و به فضای سبز بوستان سورنا اضافه شده است.
کمبود مدرسه در چشمهعلی
فرزند قربانی دانشآموز است. قربانی میگوید: «مدرسه پسرم از منزل ما فاصله زیادی دارد و سالهای گذشته کلاس آنها بیشتر از ۴۰ دانشآموز داشت. حتی وقتی کلاسها آنلاین نبود، معلم کلاس نمیتوانست به این تعداد دانشآموز رسیدگی کند. بعد از غیرحضوری شدن مدارس شرایط بدتر شده و معلم نمیتواند کلاس را به خوبی اداره کند. با این کمبود فضای آموزشی مدرسه شهیدان بیمزار سالها خالی مانده و ساختمان آن مخروبه شده است.»
«محسن نوروزیان» مدیر اداره آموزش و پرورش ناحیه یک فرسوده بودن ساختمان مدرسه شهدای بیمزار را دلیل متروکه شدن این مدرسه عنوان میکند و میگوید: «هماهنگیهای لازم برای نوسازی بنای مدرسه انجام شده و در حال تهیه مقدمات عملیات نوسازی بنا هستیم.» تعیین تکلیف و نوسازی مدرسه شهدای بیمزار سالها به تأخیر افتاده است.
نوروزیان میگوید: «از مهر سال گذشته که مسئولیت اداره آموزش و پرورش این ناحیه را برعهده گرفتم، رفع کمبود فضای آموزشی محلهها از مهمترین اولویتهای این اداره بوده است. نوسازی مدرسه متروکه چشمهعلی هم با هدف رفع کمبود فضای آموزشی این محله پیگیری و بهزودی اجرا میشود.»
درگیری و سر و صدای شبانه
جمع شدن خانوادهها و آبتنی کودکان در آب چشمهعلی از گذشتههای دور رایج بوده، اما این روزها این دورهمیها و تفریحات اسباب دردسر ساکنان خیابانهای اطراف چشمه شده است. «داود غلامی» در همسایگی چشمه سکونت دارد. او میگوید: «هر شب بسیاری از جوانان برای تفریح و وقتگذرانی به چشمه میآیند و تا نزدیک سحر به پخش موسیقی با صدای بلند، کشیدن قلیان و رفتارهای نامناسب مشغول هستند. گاهی میان این افراد برخورد و درگیری پیش میآید و با قمهکشی و سروصدا آرامش اهالی را بر هم میزنند.» غلامی از نظارت نداشتن مراجع انتظامی بر امنیت چشمهعلی گلایه میکند و میگوید: «اداره میراث فرهنگی شهرستان ری روبهروی چشمه قرار گرفته و کانکس نیروی انتظامی در بوستان سورنا مستقر است، ولی هیچ نظارتی بر رفتوآمد افراد و اتفاقات چشمه وجود ندارد و افراد ناباب در رفتار خود محدودیت و چهارچوبی قائل نمیشوند.»
تصاویر نامناسب در چشمهعلی
«زهرا متقیان(ملکی)» میگوید: «بعضی از بانوان در داخل چشمه لباس، پتو و حتی پشم احشام را میشویند و بوی زننده و منظره بسیار نامناسبی را به وجود میآورند.» او از اهالی محله چشمهعلی است و آرزو دارد دوباره سیل گردشگران ایرانی و خارجی به طرف چشمهعلی سرازیر شود. ملکی میگوید: «به دلیل شیوع ویروس کرونا و بیتوجهی مسئولان به گردشگری شهرری این چشمه بازدیدکننده و گردشگری ندارد، ولی اگر گذر مهمانی به این چشمه بیفتد، تصویر زیبایی از چشمهعلی در ذهن او نمیماند.»
در محاصره ترافیک
«سیدعباس خمسهتبار» به ترافیک معابر اطراف چشمه اشاره میکند و میگوید: «از غروب تا نیمهشب در این خیابانها راهبندان و ترافیک سنگین وجود دارد و با صدای بوقهای پیاپی خودروها آسایش اهالی سلب میشود.» او از ساکنان اطراف چشمه است و میگوید: «در این شرایط قرمز کرونا افرادی که به چشمه مراجعه میکنند، سلامتی خود و اهالی محله را به خطر میاندازند.»خمسهتبار امیدوار است از چشمهعلی تا کوه بیبی شهربانو تلهکابین راهاندازی شود تا گردشگران از مناظر کوه و باروی ری و چشمهعلی به شیوه مناسبی استفاده کنند و لذت ببرند.