• یکشنبه 16 اردیبهشت 1403
  • الأحَد 26 شوال 1445
  • 2024 May 05
یکشنبه 17 مرداد 1400
کد مطلب : 137640
+
-

چرا ماجرای ردصلاحیت علی‌لاریجانی سربه مهر است؟

شورای نگهبان
چرا ماجرای ردصلاحیت علی‌لاریجانی سربه مهر است؟


یک‌ماه و نیم پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم شورای نگهبان از ارسال علت ردصلاحیت علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس به او حسب درخواستش خبر داده و لاریجانی نیز گفته مهر محرمانه را از روی آن بردارند تا برای مردم منتشر کند.مناقشه علی لاریجانی و شورای نگهبان با اعلام اسامی نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در چهارم خردادماه و ردصلاحیت بسیاری از چهره‌های شناخته شده شروع شد. او از شورای نگهبان در چند مرحله درخواست کرد علت ردصلاحیتش را اعلام کنند. چند هفته پس از این درخواست در جریان نشست خبری روز گذشته طحان نظیف، سخنگوی جدید شورای نگهبان مشخص شده علت ردصلاحیت به علی لاریجانی اعلام شده است. نظیف درباره درخواست لاریجانی برای شفاف‌سازی دلایل رد صلاحیتش به ایلنا گفت: مواردی را که آقای لاریجانی درخواست دادند به ایشان منعکس شده است. لاریجانی نیز در نامه سوم خود طی ۳ماه اخیر به شورای نگهبان نوشت: «شورای محترم نگهبان، با سلام؛ احتراما سخنگوی محترم آن شورا فرمودند دلایل عدم‌احراز اینجانب را اعلام کرده‌اید.متأسفانه نامه‌ای که اخیرا برای اینجانب ارسال فرمودید با مهر محرمانه است که از طریق اینجانب به‌دلیل محرمانگی قانونا قابل انتشار نیست؛ مرحمت فرمایید مهر محرمانه نامه را حذف نمایید تا بتوانیم نامه شورا را برای اطلاع عمومی علنی نماییم.»
او ۲۲خردادماه حدود یک هفته مانده به انتخابات در بیانیه کوتاهی خطاب به اعضای شورای نگهبان نوشت: « از شورای محترم نگهبان خواهشمندم بین خود و خدا با توجه به اثبات کذب بودن گزارش‌های داده شده به آن شورا در رابطه با بنده و خانواده‌ام در جریان بررسی احراز صلاحیت‌ نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری، کلیه دلایل عدم‌احراز صلاحیت اینجانب را بدون هرگونه پرده‌پوشی به‌صورت رسمی و عمومی اعلام فرمایید. حداقل به اجرای سیاست‌ کلی مصوب رهبر معظم انقلاب در باب پاسخگویی آن شورا عمل نمایید.»  عباسعلی کدخدایی، سخنگوی وقت شورای نگهبان همان روز در توییتی جواب لاریجانی را داد و نوشت: « احراز و عدم‌احراز صلاحیت داوطلبان ریاست‌جمهوری براساس اسناد و مدارک کافی و قابل اعتماد انجام پذیرفته و برای اعتراض به عدم‌احراز صلاحیت و انتشار عمومی دلایل آن در قانون انتخابات ریاست‌جمهوری حکمی پیش‌بینی نشده است.» این پاسخ بیانیه دوم رئیس سابق مجلس در همان روز را به همراه داشت. بیانیه دوم در قالب یک نامه سرگشاده به شورای نگهبان منتشر شد و در بند نخست آن آمده بود: «سیاست‌های کلی ابلاغی رهبر معظم در باب انتخابات صراحت دارد که شورای نگهبان موظف به پاسخگویی مکتوب درخصوص دلایل ابطال انتخابات و ردصلاحیت داوطلبان درصورت درخواست آنان است. لذا ضوابط روشن فوق‌الذکر در این امر وجود دارد و عبارت عدم‌پیش‌بینی حکمی در قانون انتخابات بهانه و آدرس غلط است.» طحان نظیف درباره اعلام دلایل ردصلاحیت‌های ریاست‌جمهوری گفت: بعضی افراد به شورای نگهبان مراجعه کردند و بعضی هم غیر از مراجعه حضوری پاسخ گرفتند و شورای نگهبان هر پاسخی داشته باشد اعلام می‌کند و تا اینجا هم اعلام شده اما اینکه دلیل عدم‌احراز چه بوده از آنجا که آرا مخفی بوده ما هم نمی‌دانیم و دلیل عدم‌اعلام عمومی رد صلاحیت‌ها نیز این است که منع شرعی و قانونی داریم و نمی‌توانیم آنها را اعلام کنیم. 

 مکث
جای خالی امضای آیت‌الله آملی لاریجانی

مراسم تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری اگرچه ۱۲مردادماه در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد، اما اعتبارنامه سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور جدید یک امضا کم داشت. در ادوار اخیر ریاست‌جمهوری تصویر اعتبارنامه حسن روحانی، رئیس‌جمهور سابق با ۱۲امضا منتشر شده بود. آیت‌الله صادق آملی‌لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو فقهای شورای نگهبان پای اعتبارنامه ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور جدید را امضا نکرد. سایت شورای نگهبان قبل از ظهر دوشنبه ۱۱مرداد تصاویر اعضای شورای نگهبان را در حال امضای اعتبارنامه رئیس‌جمهور جدید منتشر کرد. با این حال، جزئیات تصاویر جای خالی امضای آیت‌الله آملی‌لاریجانی و غیاب شخص او را در این تصاویر روایت می‌کرد. طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری روز شنبه‌ خود این مسئله را تأیید کرد و گفت: اعتبارنامه ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور جدید بدون امضای آملی‌لاریجانی به رهبر معظم انقلاب ارسال شده است. آملی‌لاریجانی، یکی از منتقدان اصلی ردصلاحیت‌های شورای نگهبان در این دوره از انتخابات بود. او با وجود عضویتش در این شورا ۴خردادماه در رشته‌ توییت‌هایی نوشت: «از نخستین حضور اینجانب در شورای‌نگهبان در سال۱۳۸۰، قریب به 20سال می‌گذرد. در تمام این مدت، از شورای نگهبان دفاع کرده‌ام؛ حتی در سال‌هایی که در قوه قضاییه بودم، اما هیچ‌گاه تصمیمات شورا را تا این حد غیرقابل دفاع نیافته‌ام؛ چه در تأیید صلاحیت‌ها و چه در عدم‌احراز صلاحیت‌ها.»

این خبر را به اشتراک بگذارید