• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 6 مرداد 1400
کد مطلب : 136755
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wpNDm
+
-

سقف‌شکنی قیمت‌ها در بازار مرغ

با وجود سیر صعودی نرخ‌ها در بازار، تازه‌ترین آمار رسمی از افزایش 10درصدی کشتار مرغ و خروس در بهار امسال نسبت به زمستان پارسال حکایت دارد / کاهش شدید عرضه قیمت خرده‌فروشی مرغ را به محدوده 36تا 41هزار تومان رساند

بازار
سقف‌شکنی قیمت‌ها در بازار مرغ

  با عبور قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه آماده طبخ از مرز 40هزار تومان، سرانجام هشدارهای چندی پیش تولیدکنندگان، مبنی بر تأثیر کمبود و گرانی نهاده‌های تولید و کاهش وزن‌گیری جوجه‌ها بر افت عرضه و افزایش قیمت خرده‌فروشی مرغ محقق شد.
به گزارش همشهری، دست‌اندرکاران صنعت دام و طیور طی چند‌ماه گذشته نسبت به تأثیر قیمت‌گذاری دستوری بر افت کیفیت نهاده‌ها و اثر آن بر کاهش تولید و گرانی قیمت مرغ هشدار داده بودند اما دست‌اندرکاران تنظیم بازار با اصرار بر نرخ دستوری 24هزار و 900تومانی این ماده پروتئینی هشدارها را نادیده گرفتند تا سرانجام قیمت خرده‌فروشی هر کیلوگرم مرغ در خرده‌فروشی‌های سطح شهر تهران با افزایش 4هزار تومانی به سقف 41هزار تومان نزدیک شود. تا 3هفته نرخ هر کیلوگرم در محدوده 33تا 37هزار تومان، بنابر کیفیت و محل عرضه، در نوسان بود اما این روزها علاوه بر گرانی مرغ فاصله قیمت در مغازه‌ها نیز به‌شدت افزایش یافته به‌نحوی که اختلاف قیمت فروش هر کیلوگرم مرغ تازه آماده طبخ در مغازه‌های نقاط مختلف شهر تهران به 3تا 5هزار تومان نیز رسیده است.

رونمایی از مرغ 36تا 41هزار تومانی
گزارش میدانی خبرنگار همشهری از قیمت خرده‌فروشی مرغ در برخی مناطق شهر تهران از نوسان قیمت و عرضه چندنرخی این محصول حکایت دارد. درحالی‌که برخی فروشندگان مدعی افت 2هزار تومانی قیمت هر کیلوگرم مرغ در روز سه‌شنبه نسبت به نخستین روز هفته هستند، در مقابل برخی دیگر با استناد به مشکلات تامین و کاهش عرضه مرغ از افزایش500تومانی قیمت هر کیلوگرم از این محصول نسبت به ابتدای هفته جاری خبر می‌دهند. با این روند دیروز قیمت هر کیلوگرم مرغ آماده طبخ در مرغ‌فروشی‌های اطراف میدان میوه‌و‌تره‌بار منطقه تهرانسر از34هزار‌و900 تا 37هزار، ران و پشت مرغ از 30هزار‌و500 تا 32هزار، سینه مرغ از 64 تا 67هزار و بوقلمون کامل از 54 تا 57هزار تومان در نوسان بود و مرغ با نرخ مصوب دولتی نیز در این میدان میوه‌و‌تره‌بار عرضه نمی‌شد. با وجود این برخی فروشندگان با تأکید بر قطع سهمیه مرغ دولتی خود از افت قیمت مرغ آزاد به‌دلیل رشد نسبی کشتار و عرضه بخش‌خصوصی خبر می‌دادند و اعلام می‌کردند قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه در روزهای یکشنبه هفته جاری بین 36هزار‌و500 و 35هزار‌و500تومان در نوسان بوده است. اما در مناطق شهرک آپادانا و میدان صادقیه قیمت خرده‌فروشی مرغ با افزایش 500تا هزار تومانی همراه بود و مغازه‌های مرغ‌فروشی در این مناطق هر کیلوگرم مرغ تازه را به قیمت 39هزار‌و500 تا 41هزار، ران مرغ 39تا 39هزار‌و500، سینه76 تا78هزار و گوشت بوقلمون کامل را به قیمت 69 تا 70هزارتومان به مشتریان عرضه می‌کردند.

افزایش عرضه خارج از شبکه مرغ
محمدعلی کمالی‌سروستانی، مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه قیمت مرغ گرم برای مصرف‌کننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد، اما قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ تازه آماده طبخ به مرز 40تا 41هزار تومان رسیده، افزود: تولیدکنندگان باید به میزان نهاده‌ای که دریافت می‌کنند و مقداری جوجه‌ای که می‌ریزند مرغ زنده با قیمت مصوب ۱۷‌هزار‌و۱۰۰ تومان تحویل دهند. اینکه بعد از کشتار چگونه بخشی از مرغ‌ها از شبکه خارج می‌شوند یا در مسیر عمده‌فروشی تا خرده‌فروشی چه بر سر آنها می‌آید برای ما نیز جای سؤال دارد، زیرا بخشی از مرغ‌هایی که با قیمت‌های بعضا ۴۰ هزار تومان فروخته می‌شود، برچسب تنظیم بازار دارد.
کمالی‌سروستانی با بیان اینکه به‌نظر می‌رسد از عمده‌فروشی تا خرده‌فروشی مرغ نشتی وجود دارد، گفت: گرمای هوا باعث شده ۱۱۳میلیون جوجه به درستی وزن نگیرند و تولید کمتر شود و علاوه بر آن افزایش قیمت سویا، ذرت، جوجه یکروزه و افزایش کرایه‌های حمل‌ونقل هزینه تولید را بالا برده و اکنون قیمت تمام‌شده مرغ زنده برای تولیدکنندگان کیلویی ۱۹‌هزار‌و۶۰۰ تا ۱۹هزار‌و۹۰۰ تومان است اما با این حساب نیز قیمت مرغ گرم برای مصرف‌کننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶هزار تومان باشد. او در پاسخ به این پرسش که سود ناشی از اختلاف قیمت ۱۴هزار تومانی بازار مرغ به جیب چه‌کسی می‌رود؟ گفت: به‌نظر می‌رسد واسطه‌ها مرغ‌ها را به هر طریقی خارج از شبکه کشتار و با قیمت‌های بالا به فروش می‌رسانند.

دستور قضایی برای ترخیص فوری هزار تن مرغ
 ظاهرا وضع بازار مرغ در سایر استان‌ها هم چندان مطلوب نیست، چنان که مشکلات تامین، عرضه و گرانی مرغ موجب شده تا علی صالحی، رئیس‌کل دادگستری استان هرمزگان، از صدور دستور قضایی برای ترخیص فوری هزار تن مرغ وارداتی از بندر شهید رجایی بندرعباس خبر دهد. رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و تخم‌مرغ اهواز هم اعلام کرده با توجه به شرایط به‌وجود آمده در بازار مرغ، به آینده این بازار خوش‌بین نیست. سیداصغر حسینی‌بهارانچی افزود: هر کیلوگرم مرغ بین ۳۶ تا ۳۷ هزار تومان به‌دست فروشندگان می‌رسد که این افزایش قیمت به‌دلیل کمبود جوجه یک‌روزه و کاهش میزان تولید مرغ در بازار است و با توجه به وضع موجود در بازار مرغ، بعید است که قیمت‌ها در آینده کاهش یابد.

رشد حدود 10.5درصدی عرضه مرغ
فروشندگان در حالی از نقش کمبود و کاهش عرضه مرغ در نوسان و گرانی آن خبر می‌دهند که براساس تازه‌ترین داده‌های مرکز آمار ایران، میزان کشتار طیور در کشتارگاه‌های سراسر کشور، در بهار ١٤٠٠، نسبت به زمستان پارسال رشدی 5/10درصدی داشته است. براساس این گزارش، عرضه ماکیان (مرغ و خروس) با 511/6 هزار تن، ٩٨ درصد از کل وزن گوشت طیور عرضه شده در این مدت را به‌خود اختصاص داده و وزن گوشت انواع طیور کشتار شده در کشتارگاه‌های رسمی در بهار١٤٠٠ جمعاً 522/4 هزار تن بوده است.
نتایج این آمارگیری نشان می‌دهد گوشت سایر انواع طیور که عمدتاً شامل بوقلمون، بلدرچین، شترمرغ و کبک است با 8/10 هزار تن، سهمی ٢درصدی از کل وزن گوشت طیور عرضه‌شده داشته است. همچنین مقدار تولید گوشت انواع طیور در کشتارگاه‌های کشور در فصل بهار امسال بر اساس وزن لاشه‌های قابل‌مصرف کشتار شده نیز 4/552هزار تن و تعداد لاشه‌های قابل‌مصرف ماکیان(مرغ و خروس) کشتار شده در فصل بهار امسال 264میلیون قطعه به وزن 6/511هزار تن بوده است. طبق این آمار استان گلستان با 5/26میلیون قطعه به وزن 7/55هزار تن بیشترین تعداد و وزن تولید ماکیان را در بهار امسال به‌خود اختصاص داده است. بررسی روند تغییرات عرضه گوشت انواع طیور در کشتارگاه‌ها در بهار امسال بیانگر آن است که در بخش ماکیان(مرغ و خروس) طی فروردین‌ماه امسال 177هزار‌و990 تن گوشت مرغ و خروس عرضه شده که این آمار در اردیبهشت‌ماه به 155هزارو 725تن کاهش یافته است اما میزان عرضه این اقلام در خرداد‌ماه امسال مجددا سیر صعودی به‌خود گرفته و به 177هزارو 868تن رسیده است. علاوه بر آن بررسی تغییرات ماهانه عرضه گوشت طیور در کشتارگاه‌های کشور در 6‌ماه گذشته (دی 1399تا پایان خرداد 1400) نیز نشان می‌دهد میزان عرضه این محصولات در زمستان سال گذشته(دی، بهمن و اسفند) به‌ترتیب 146،150و 177هزار تن بوده که این میزان در بهار 1400 (فروردین، اردیبهشت و خرداد) به‌ترتیب به 160،181و 182هزار تن رسیده است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید