مهمترین مطالبه این روزهای مردم خوزستان، لرستان، چهارمحالوبختیاری توقف طرحهای انتقال آب بین حوضهای از سرشاخههای کارون است؛ مطالبهای که دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان معتقد است از سالها پیش وجود داشته، اما از آنجایی که حرف مردم هیچگاه بیواسطه شنیده نشده است امروز شاهد یک بحران اجتماعی در این استانها هستیم.
«هژیر کیانی» وضعیت موجود خوزستان را حاصل چند فرآیند میداند و درباره آن به همشهری میگوید: اولین فرآیندی که این شرایط را رقم زده نگاه بهرهکشی تحمیل شده است. خوزستان به وقت تولید ناخالص و تولید سایر منابع، استانی ملی است، اما به وقت مسائل در این سطح دیده نمیشود.
نمونه این اتفاق به اعتقاد این فعال محیطزیست عملکرد وزارت نفت در آلودگی هوای خوزستان و خشکاندن هورالعظیم و بیتوجهی شورای عالی آب در انتقال آب با نادیده گرفتن استان، جمعیت 5میلیون نفری آن و جلگه خوزستان که بخش عمدهای از امنیت غذایی کشور را تامین میکند، است.
عامل دوم در به وجود آوردن وضعیت فعلی خوزستان از نگاه کیانی، بیبرنامگی و سوءمدیریت در همه دستگاهها به ویژه آب و برق، جهاد کشاروزی و حفاظت از محیط زیست است که موجب شده برنامهای نه در سطح مدیریت استانی و نه ملی برای حفاظت از محیط زیست استان طراحی نشود. او میافزاید: سازمان حفاظت محیط زیست در راستای اهداف و وظایفی که انجام نمیدهد در این سالها به جای دستگاه ناظر به سازمان تسهیلگر پروژههای انتقال آب تبدیل شده است که به اجرای طرحهایی که پیوست محیطزیستی و اجتماعی ندارند، کمک میکند. ارزیابیهای فرمایشی هم معمولا از سوی شرکتهایی انجام میشود که بعد متوجه میشویم عموما شرکتهای همکار در طرحهای انتقال آب هستند.
دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان ادامه میدهد: همه این موارد را در طول سالها مطالبهگری کردیم، پیشنهاد و راهکار دادیم اما گوش شنوایی نبود در حالی که اگر سازمانهای مردمنهاد جدی گرفته میشدند کار به این بحران نمیرسید.
کیانی با بیان اینکه سازمانهای مردمنهاد خوزستان در سال 95 پیشنهاد تدوین سند امنیت آب خوزستان را دادهاند، میگوید: این سند به سازمان آب و برق ابلاغ شد، اما این سازمان اجازه نداد سند تدوین و اجرا شود در حالی که اگر این سند با حضور نمایندگان مردم، سازمانهای مردمنهاد، تشکلهای کشاورزی و... تدوین شود مصرف آب همه بخشها برآورد و حقابهها دیده میشود و دیگر کسی نمیتواند بدون توجه به این شرایط طرحهای انتقال آب را اجرا کند.
خوزستان امنیت غذایی بخش زیادی از کشور را تامین میکند و از آنجایی که تولید ملی دارد، باید آب و برق آن تامین باشد. نگرانی ما درباره کارون، نگاه استانی نیست و اگر میگوییم کارون نباید خشکانده شود به خاطر این است که کارون متعلق به همه ایران است.
شنبه 2 مرداد 1400
کد مطلب :
136428
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/R6y0q
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved