امپراتور پُتِیتو
فاطمه عباسی
اگر بگویند به یک غذای خوشمزه فکر کن، در ذهن من سیبزمینیهای خلال شده سُر میخورند توی روغن داغ. بعد همانطور که توی ماهیتابه چرخ میخورند تا ترد شوند، یک دست نامرئی نصرت وار نمکها را روی سیب زمینیها میپاشد و یک بطری سس کچاپ روی میز منتظر است تا سیب زمینیها از روغن کشیده شوند و درون سس غلت بخورند. از نظر من و البته میلیونها آدم دیگر، سیب زمینی سرخ کرده محبوبترین خوراکی جهان است و به هر کجای این کره خاکی که سفر کنید، در منوی همه رستورانها این خوراکی بینظیر که همه از بچگی دل در گرو آن داریم، پیدا میشود. اینکه نخستین بار چهکسی این خلالهای طلایی را ابداع کرد، هنوز بهطور دقیق معلوم نیست و 2 کشور فرانسه و بلژیک هر دو مدعی این ماجرا هستند. اما داستانی وجود دارد که میگوید بلژیکیهای ساکن دره میوز، در اواخر قرن هفدهم در زمستانها که دریاچه یخ میزد و نمیتوانستند ماهی صید کنند، رشتههای نازک سیب زمینی را سرخ میکردند و بهعنوان غذای اصلی سر میز میگذاشتند. شواهدی هم وجود دارد که نشان میدهد در حدود 100 سال بعد سیب زمینی سرخ کرده به قدری در پاریس محبوب بوده که دست فروشهای زیادی روی گاری مشغول فروختن سیب زمینی سرخ کرده بودهاند. اما واقعیت این است که آمریکاییها در رواج این خوراکی خوشمزه سهم بسیار بزرگی داشتهاند. قصهای هست که میگوید در زمان جنگ جهانی اول سربازان آمریکایی برای نخستین بار سیب زمینی سرخ کرده را در خاک بلژیک چشیدهاند اما از آنجایی که زبان رسمی ارتش بلژیک، فرانسوی بوده به اشتباه تصور کردهاند که در خاک فرانسه بهسرمیبرند و بعدها در آمریکا از این خوراکی خوشمزه بهعنوان
سیب زمینی فرانسوی یاد کردهاند. حالا اینکه این خوراکی دوست داشتنی از کجا آمده و به کجا میرود، یا اینکه غذای اصلی است یا پیش غذا، اصلا مهم نیست، امروز روز جهانی سیب زمینی سرخ کرده است، ماهیتابه را روی اجاق گاز بگذارید و سس کچاپ را از یخچال بیرون بیاورید.با سیب زمینی سرخ شده، این امپراتور پُتِیتوها خوش بگذرد.