• سه شنبه 2 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 23 شوال 1446
  • 2025 Apr 22
سه شنبه 15 تیر 1400
کد مطلب : 135084
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/73q41
+
-

همه واقعیت‌های علمی درباره سویه دلتا

 امیدواری‌ها برای پایان همه‌گیری کووید-19با پیدایش سویه دلتای ویروس کرونا، کمرنگ شده است. در بسیاری از کشورها که واکسیناسیون با سرعت قابل‌قبولی پیش رفته است، انتشار این سویه جدید باعث شده موارد ابتلا اوج بگیرد. کارشناسان در تلاش هستند تا با انجام مطالعات مختلف به ما بگویند هنوز این نگرانی وجود دارد که جهش‌های جدید ویروس، ما را به یک سال گذشته و نقطه شروع پاندمی بازگرداند یا خیر.
نوع دلتا از ویروس SARS-CoV-2 که بسیار مسری‌تر است، نخستین‌بار در هند در ‌ماه دسامبر شناسایی شد و سپس به سرعت این کشور و انگلیس را نیز درنوردید و اکنون به‌گفته مدیر سازمان بهداشت جهانی در 98کشور جهان جولان می‌دهد. به‌گفته پزشکان، افرادی که علیه ویروس کرونا واکسینه شده‌اند از شر سویه دلتا در امان هستند، اما کسی که واکسینه نشود و از استراتژی‌های پیشگیری استفاده نکند، در معرض خطر ابتلا به این نوع جدید است.

1- دلتا از سایر سویه‌هامسری‌تر است
نام علمی سویه دلتا B.1.617.2 است. نوع جهش‌یافته SARS-CoV-2 که در اصل در هند ظاهر شده است. نخستین مورد دلتا در دسامبر سال 2020شناسایی شد و سویه به سرعت گسترش یافت و خیلی زود به‌سویه غالب ویروس در هند و سپس بریتانیا تبدیل شد. به‌گفته پری ویلسون، متخصص اپیدمیولوژی پزشکی دانشگاه ییل نوع دلتا 50درصد سریع‌تر از نوع آلفا گسترش می‌یابد که خود آلفا نیز 50درصد مسری‌تر از سویه اصلی SARS-CoV-2 است. در یک محیط کاملا ناسالم- جایی که هیچ‌کس واکسینه نشده و ماسک ندارد - تخمین زده می‌شود که به‌طور متوسط فرد آلوده به ویروس کرونا 2.5نفر دیگر را مبتلا کند. در همان محیط، دلتا از یک نفر به 3.5یا 4نفر دیگر سرایت می‌کند؛ بنابراین به‌نظر می‌رسد به طور نسبتا متوسط میزان ابتلا می‌تواند باعث تسلط سریع ویروس شود؛ مانند آنچه اکنون مشاهده می‌کنیم. دلتا از هر چیز دیگری پیشی می‌گیرد و به‌سویه غالب تبدیل می‌شود.

2-  واکسینه نشده‌ها در معرض خطر جدی
افرادی که علیه کووید-19واکسینه نشده‌اند، بیشتر در معرض خطر هستند. اینچی یلدیریم، متخصص بیماری های عفونی کودکان و متخصص واکسیناسیون می‌گوید: مطالعه‌ای که اخیرا در انگلیس انجام شده نشان می‌دهد کودکان و بزرگسالان زیر 50سال، 2.5برابر بیشتر در معرض ابتلا به دلتا هستند و تاکنون هیچ واکسنی برای کودکان 5تا 12سال در دنیا تأیید نشده است؛ اگرچه آمریکا و تعدادی دیگر از کشورها واکسن‌هایی را برای بزرگسالان و بالای 12سال مجاز دانسته‌اند. یلدیریم می‌گوید: با واکسیناسیون گروه‌های سنی بالاتر، افراد جوان و واکسینه نشده بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید-19قرار می‌گیرند. اما به‌نظر می‌رسد دلتا بیشتر از انواع قبلی بر گروه‌های سنی جوان تأثیر می‌گذارد.

3- دلتا از ویروس اصلی بیماری‌زا‌تر است؟
براساس میزان بستری‌ها در بیمارستان‌های انگلیس، احتمالا این نوع، بیماری‌زایی بیشتری دارد. درحالی‌که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اطلاعات اولیه در مورد شدت دلتا شامل یک مطالعه از اسکاتلند است که نشان می‌دهد نوع دلتا حدود دوبرابر آلفا منجر به بستری شدن در افراد واکسینه نشده است و واکسن‌ها این خطر را به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهند. به گزارش گاردین، اینچی یلدیریم می‌گوید، گزارش‌ها نشان می‌دهد این نوع، با علائم متفاوتی همراه است. به‌نظر می‌رسد سرفه و از دست دادن بویایی کمتر، اما سردرد، گلودرد، آبریزش بینی و تب بیشتر شایع است. مشخص نیست که آیا دلتا می‌تواند منجر به عفونت در افرادی که واکسینه شده یا آنهایی که ایمنی طبیعی ناشی از عفونت قبلی دارند شود یا خیر، اما تاکنون به‌طور کلی این موارد نادر بوده است. در مطالعات مشخص شده است که واکسن فایزر 88درصد از بیماری باعلامت و 96درصد در مقابل بستری شدن با سویه دلتا، از واکسینه شده‌ها با 2دوز محافظت می‌کند؛ درحالی‌که واکسن آسترازنکا 60درصد در برابر بیماری باعلامت و 93درصد در مقابله با بستری شدن مؤثر بود. بنابراین به‌گفته پزشکان مهم‌ترین کار برای محافظت در برابر دلتا، واکسیناسیون کامل است؛ به این معنا که هر دو دوز واکسن را دریافت ‌کنید و منتظر بمانید تا 2 هفته پس از تزریق دوز دوم، سیستم ایمنی برای محافظت کامل،
آماده شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید