احمد توکلی در ارزیابی انتخابات1400
افزایش مشارکت تابع رضایت مردم است
انتخابات ریاست جمهوری۱۴۰۰ یکهفته پیش با مشارکت کمتر از ۵۰درصدی مردم برگزار شد و اعداد و ارقام قابل تفسیری از این انتخابات بیرون آمد؛ مثل اینکه حدود ۱۵درصد از مشارکتکنندگان نیز رأی باطله به صندوق انداختند که برخی تحلیلگران معتقدند از آنجایی که درصد آرای باطله نسبت به دورههای قبل افزایش قابل توجهی داشته، این عدد را هم باید به نوعی جزو عدممشارکت بدانیم.
در اینباره احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که اگر همه مردم رأی بدهند و مثلا مشارکت بالای ۷۰درصد باشد نمیتوانیم بگوییم اوضاع خوب است و همه مردم راضی هستند. ولی عدمرضایت گاهی به انکار و گاهی به اعتراض منجر میشود. یک عده از روی محبت رأی دادند و یک عده هم از روی منفعت و اینکه از این نمد برای خودشان کلاه بدوزند. وقتی یک عده هم شرکت میکنند و رأی باطله میدهند نشاندهنده این است که ما این راه را قبول نداریم.
او همچنین تأکید میکند راهحل افزایش مشارکت تابع این است که مردم رضایت خاطر بهدست بیاورند و رضایت خاطر هم تابع این است که فاصله انتظارات مردم و تحقق امکانات کم شود.
این نماینده ادوار مجلس میگوید که از شرکت نکردن مردم در انتخابات نمیتوانیم نتیجه قطعی بگیریم. میدانیم که عواملی در رأی ندادن مردم تأثیر داشته است. یک عده تاکنون اصلا رأی ندادهاند، یک عده عصبانی هستند و میخواهند اعتراض کنند، یک عده ناراحت هستند و حوصله درگیری هم ندارند و عدهای هم هستند که میخواهند رأی بدهند و برای آنها مانعی مثل سفر درست میشود. همه اینها هست.
توکلی در پاسخ به اینکه اگر این انتخابات رقابتیتر میشد، بهنظر شما چه تأثیری روی میزان مشارکت در انتخابات داشت؟ به جماران میگوید: هرجا قدرت انتخاب مردم را زیاد کنیم احساس دمکراسی بالا میرود. احساس دمکراسی برای کشور قیمت دارد و میل به مشارکت و گردن گرفتن مشکلات بعدی را افزایش میدهد. ولی وقتی حزب قوی نداریم تمایلی برای هیچکدام از جناحها باقی نمانده است. هرج و مرج بدتر از ظلم است. رئیس دیده بان شفافیت میافزاید: البته بخشی از عدممشارکت مردم به کرونا بر میگردد؛ بنابر این من میگویم این انتخابات درست انجام شد ولی کامل نبود؛ مثلا در انتخابات دوره دوم آقای هاشمی که من رقیب آقای هاشمی بودم 50.8درصد از حائزین شرایط شرکت کردند.او تأکید میکند که خوب و یا بد برگزار شدن انتخابات فقط به رفتار شورای نگهبان بستگی ندارد و مخصوصا میزان مشارکت بیشترین اثر را از راهحل افزایش مشارکت تابع این است که مردم رضایت خاطر بهدست بیاورند و رضایت خاطر هم تابع این است که فاصله انتظارات مردم و تحقق امکانات کم شود؛ یعنی مثلا شما در یک عروسی شرکت میکنید و انتظار دارید سور مفصلی بدهند و میبینید در این عروسی آبگوشت میدهند. در این صورت رضایت مهمانان بهدست نمیآید و بر میگردند.