سفر به نائین و لذت غذاهای کویر
در گردشگری غذایی این هفته تصمیم داریم سری به شهرهای مرکزی ایران و حوالی دشت کویر بزنیم. قرار است امروز از نائین و تنوع غذاییاش بگوییم. همانطور که میدانید این شهر در استان اصفهان و منطقه دشت کویر قرار گرفته است و آب و هوایی خشک دارد. در منطقه نائین غذاهای بومی چون آش جو، آش گندم و نیز تولیدات محلی چون نان محلی و ماست چکیده (ماستینه) و... فراوان است. در این خطه مردم به طریقی خاص نان را در تنور خشک میکنند. این نان بهمدت طولانی قابل استفاده است و از طعم دلانگیز خاصی برخوردار است. در مناطق کوهستانی اطراف نائین با تخمیر شیر گوسفند و بز مادهای مغذی به نام «کمه» در پوست دباغی شده بز تهیه میشود. طعم این ماده شبیه برخی از پنیرهای فرانسوی است که با شیوهای نزدیک به همین روشها تهیه میشود؛ البته با تندی خاص و بویی شبیه بوی الکل. گاهی اوقات برای کاستن این بو از سبزیهای معطر همچون نعناع استفاده میکنند. البته باید خاطرنشان کرد که گاهی بهدلیل مرغوب نبودن خیک (مَشک ظرف چرمینی) مورد استفاده، ممکن است کمه با بوی نامطبوعی همراه باشد. هر کسی کمه را یکبار خورده باشد آن را بهعنوان مادهای اشتهاآور میشناسد که طبع گرمی دارد. اهالی روستا بهخاطر همین طبع گرمی که کمه دارد آن را دوای درد پا میدانستند. البته بهنظر میرسد این مسئله تلقینی باشد. اما حالت اشتهاآور آن تضمین شده است. میزان کمی از کمه در حد یک قاشق مرباخوری هم اشتها را زیاد میکند و مصرف زیاد آن با توجه به طبع گرمش ممکن است باعث گوش درد شود. البته اینکه خوردن چه میزان از آن ایجاد گوش درد میکند در افراد مختلف فرق میکند و بستگی به طبع افراد دارد. کمه از خواص عجیبی برخوردار است و بسیاری علت عمر طولانی افراد این شهر را مصرف همین غذا میدانند. و اما شیرینیهای نایین مثل شیرینی برنجی و گندمی و شیرینی شیرمال از شیرینیهای خوشمزه و مقوی این منطقه است. از دیگر شیرینیهای خاصی که در مناسبتی تحت عنوان برات، بهعنوان خیرات برای درگذشتگان خود میپزند میتوان از سیروک نام برد که تلفیقی از آرد و شکر و روغن فراوان است. گندم و برنج بوداده نیز از تنقلات مردم این منطقه است که به نام گندمک و برنجک شناخته شده است. انار و انجیر ازجمله میوههایی هستند که در این منطقه بهخوبی رشد میکنند. همچنین کپچو، از شیرینیجات و سوغات لذیذ این خطه است که ظاهر زیبایی نیز دارد.