• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
سه شنبه 1 تیر 1400
کد مطلب : 133782
+
-

کمبود اعتبار در طرح‌های آبخیزداری اردبیل

خشکسالی منابع طبیعی استان را تهدید می‌کند اما به گفته مسئولان برای اجرای پروژه‌های آبخیزداری مشکل اعتباری وجود دارد

کمبود اعتبار در طرح‌های آبخیزداری اردبیل

پوپک قاسمی-خبرنگار

با افزایش تخریب منابع طبیعی، خسارت‌های احتمالی خشکسالی و ترسالی هر دو تهدید بزرگی در استان اردبیل به شمار می‌رود که کارشناسان توجه به اقدامات آبخیزداری را از راهکارهای اصلی مقابله با این تهدید عنوان می‌کنند. کارشناسان معتقدند خسارت‌هایی که سیل و خشکسالی در استان به جای می‌گذارند، نشان از ضرورت توجه بیشتر به اجرای طرح‌های آبخیزداری در یک میلیون و 50 هکتار مرتع ییلاقی، قشلاقی و میان بند و 65 هزار هکتار جنگل استان است.

معضل حذف اعتبار آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه پروژه‌های آبخیزداری استان مشکل اعتباری دارند می‌افزاید: با افزایش اعتبارات برای اجرای طرح‌های مورد نظر در زمینه آب و خاک از آسیب هایی مانند سیل‌خیزی در منطقه جلوگیری خواهد شد. اما امسال با حذف اعتبارات آبخیزداری این استان از محل منابع صندوق توسعه ملی، اجرای پروژه‌های منابع طبیعی استان با مشکل مواجه شد.
محمود قلی‌زاده می‌گوید: در حالی که تزریق منابع اعتباری بسیار مناسب از محل صندوق توسعه ملی، موجب اجرای صدها طرح آبخیزداری در مناطق مختلف استان اردبیل و پیشرفت کار در توسعه آبخیزداری و افزایش منابع آب سفره‌های زیرزمینی شده بود. با حذف این منابع در سال جاری، اجرای پروژه‌های جدید آبخیزداری و همچنین ادامه و تکمیل عملیات اجرایی پروژه‌های آغاز شده از سال‌های گذشته نیز دچار مشکل خواهد شد.
وی بر ضرورت انجام مطالعات علمی و کارشناسی تاکید می‌کند و می‌افزاید: برای تاثیرگذاری و اثربخشی اقدامات و برنامه‌های انجام شده، هیچ برنامه و عملیات اجرایی در حوزه آبخیزداری استان بدون انجام مطالعات اجرایی انجام نمی‌شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با اشاره به فرسایش بالای خاک در استان ( بین 15 الی 22 تن در هر هکتار در نقاط مختلف) بر ضرورت حفظ خاک به عنوان تنها منبع تولید، با اجرای عملیات بیولوژیک و بیومکانیک در آبخیزداری تاکید می‌کند و می‌گوید: این اقدامات باعث کنترل حجم بسیار زیادی از فرسایش خاک و تولید رسوب می‌شود.
قلی‌زاده اظهار می‌کند: با توجه به پیش‌بینی نشدن منابع مورد نیاز ادامه و اجرای طرح‌های آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی در سال ۱۴۰۰ و در قانون بودجه امسال، از فرمانداران شهرستان‌های مختلف استان انتظار می‌رود جبران این کمبود اعتباری را از محل اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای تامین کنند. همچنین نیاز به تلاش اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری برای تامین بخشی از اعتبار موردنیاز از محل سایر ردیف‌های اعتباری ملی ضروری است.

پیشرفت 82 درصدی پروژه های آبخیزداری
این مسئول با بیان اینکه عملیات مکانیکی و بیومکانیکی طرح‌های آبخیزداری اجرایی از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در این استان ۸۲ درصد پیشرفت دارد، می‌گوید: در حال حاضر عملیات ۲۸ حوضه آبخیز استان اردبیل در مساحت تحت پوشش ۱۲ هزار و ۵۸۸ هکتار در دست اجرا است. قلی‌زاده ادامه می‌دهد: تاکنون مطالعات آبخیزداری در سطح  ۴۵۰ هزار و ۲۹۶ هکتار از مساحت عرصه‌های منابع طبیعی استان انجام شده و در صورت تامین اعتبار مورد نیاز از محل اعتبارات ملی و استانی تا پایان سال، طرح‌های آبخیزداری در ۳۷ نقطه استان اجرا می‌شود.

برخورد با متخلفان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه سعی می‌کنیم اقدامات زمینه‌ساز توسعه آبخیزداری در استان بی‌وقفه در حال اجرا باشد، می‌افزاید: جلوگیری از فرسایش خاک، ذخیره آب، جلوگیری از سیل و رانش، تامین آب مورد نیاز بهره‌برداران، اجرای طرح های گیاهان دارویی، درختکاری، جنگل کاری، بهره‌برداری از آب و خاک، ایجاد اشتغال و بالابردن درآمد اقتصادی بهره‌برداران از جمله اهداف اجرای طرح های آبخیزداری است.
وی تاکید می‌کند: با متخلفان حوزه منابع طبیعی بدون هیچ اغماضی برخورد می شود زیرا دود هر گونه تخلف و سهل انگاری در حفظ منابع طبیعی به چشم همه افراد جامعه می رود.

این خبر را به اشتراک بگذارید