تولد رسمی استارتآپهای نفتی
رضا زندی- روزنامهنگار و تحلیلگر حوزه نفت و انرژی
ماجراهای تشکیل و نحوه اداره شرکت نفتی پتروپارس، ازجمله جنجالهای اواخر دهه70 و اوایل دهه80 بود؛ تا جایی که وزیر نفت وقت، تحت فشار «جدی» قرار گرفت. خواستید، تاریخ را ورق بزنید و دربارهاش بخوانید. تیرماه١٣٨٢، دربارهاش با یکی از کاندیداهای فعلی ریاستجمهوری، در سمت وقتش، مصاحبهای کردم که با تیتر «بازرسی بازرسان» در روزنامه همشهری منتشر شد. 15سال بعد، همه بهوجود شرکت پتروپارس افتخار کردند؛ شرکتی که در دوره تحریم، بار بسیاری از دوش صنعت نفت برداشت. «بهتازگی یکی از دستگاههای نظارتی نامهای نوشته است که اگر پارک نوآوری و فناوری صنعتنفت را راه بیندازید شما را به دادگاه میبریم. زود آن را متوقف کنید.» این سخنان روز دوشنبه زنگنه، وزیر نفت در مراسم افتتاح پارک علم و فناوری صنعتنفت است. تا کی باید تجربهها را تجربه کنیم؟!
1-پارک علم و فناوری صنعتنفت موسوم به «پردیس رازی پارک»، در محل پژوهشگاه سابق صنعت نفت (شهرری)، بهمنظور استقرار استارتآپها و شتابدهندههای نفتی راهاندازی شد. شرکتهایی که در این پارک پذیرفته شوند از مالیات معافاند و برای فعالیت اقتصادی و مالیشان میتوانند ضمانت پارک را دریافت کنند. نکته بسیار مهم در این پارک، حضور بخش تقاضا در کنار استارتآپهاست. قرار شده برخی نیازمندیهای صنعتنفت از محل شرکتهای حاضر در این پارک تامین شود. بهعبارت دیگر شرکتهایی در این پارک فناورانه پذیرفته میشوند که بالقوه میتوانند نیازی از صنعتنفت را برآورده کنند. صندوقی هم با سرمایه ١٠٠میلیارد تومان (که قرار است سرمایهاش به ٥٠٠میلیارد تومان افزایش یابد) تشکیل شده که خرید از شرکتهایی را که برای نخستینبار محصولی تولید میکنند، تضمین کند. اکو سیستم استارتآپی، میتواند راه خوبی برای حضور جوانان و بخش خصوصی در صنعتنفت از یکسو و مسیر مناسبی برای رشد ظرفیتهای ملی باشد. البته اگر بدون رانت و سیاسیبازی و مثل همهجای دنیا حرفهای پیش رود. شرط مهم دیگرش این است که دست دولت از آن کوتاه شود. راستش از تفکر دولتی، طعام دندانگیری در نخواهد آمد. این الزامات رعایت نشود، آب در هاون میکوبند.
2- وزیر نفت یارانه بخش انرژی کشور را ٧٠میلیارد دلار در سال اعلام کرد. کوچککردن این یارانه، در گام نخست، از طریق بهینهسازی مصرف انرژی، مثل نان شب برای کشور لازم است. استارتآپها و واحدهای کوچک، با ارائه طرحهای نرمافزاری و سختافزاری زودبازده و با ارائه ایدههای خلاقانه، واقعا میتوانند برای بهینهسازی مصرف انرژی، حرکتی مؤثر ایجاد کنند. سازمان عریض و طویل بهینهسازی مصرف سوخت کشور که سالهاست بودجههای بزرگ میگیرد نتواسته حرکتی شایسته نامش ایجاد کند؛ شاید جوانان استارتآپی بتوانند فرهنگش را ایجاد کنند. ٧٠میلیارد دلار یارانه انرژی؟! به این عدد دقت کنید. حتی در سالهای قبل از تحریم، این عدد بزرگتر از کل فروش نفت ایران در بعضی سالهاست! اصلاح این رویه نیاز اساسی کشور است.
3- روز دوشنبه در همان مراسم، از طرف علی آقا محمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت، سخن از رساندن تولید نفت ایران به 6.5میلیون بشکه در روز (و در یک سناریو 7میلیون و 400هزار بشکه در روز) مطرح و گفته شد زمان زیادی برای این کار نداریم. بسیار خب؛ برای این کار، سرمایه بزرگ خارجی میخواهیم. مقدمهاش روابط خوب خارجی، تعامل مناسب با کشورهای صاحب تکنولوژی، حضور در سیستم مالی پذیرفتهشده دنیا و نبود تحریمهاست. شما این مقدمات را فراهم کنید، همزمان آرامش فضای اقتصادی و بستر مدیریت حرفهای و بدون فساد داخلی را مهیا نمایید؛ توسعه مسلما کلید خواهد خورد. آنوقت حرکت استارتآپی نفتی کشور که رسما متولد شده هم جان دیگری خواهد گرفت. باور کنید.