محمدباریکانی- دبیر گروه زیست بوم
سازمان تامین اجتماعی از هفته گذشته بدون در اختیار داشتن فهرست تأیید شده وزارت میراث فرهنگی برای بیمه راهنمایان گردشگری، اقدام به تخصیص بودجه دولتی بیمه راهنمایان گردشگری برای بیمه افرادی کرده است که بهگفته رئیس هیأت مدیره جامعه راهنمایان گردشگری کشور، همگی راهنمایان واجد شرایط نیستند و برخی فاقد صلاحیت بیمهای بهعنوان راهنمای گردشگری هستند.
جامعه راهنمایان گردشگری ایران اکنون در تلاش است تا با ارسال فهرست تأیید شده بیمه برای راهنمایان واقعی گردشگری کشور توسط وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از ایجاد انحراف در صرف بودجه دولتی بیمه راهنمایان گردشگری جلوگیری کند. علی صدرنیا، رئیس هیأت مدیره جامعه راهنمایان گردشگری کشور به همشهری میگوید: تلاشهای این جامعه برای دیدار با رئیس سازمان تامین اجتماعی بهمنظور جلوگیری از صرف بودجه برای بیمه افراد فاقد صلاحیت با عنوان راهنمای گردشگری و ارائه فهرست واقعی و تأیید شده به او، تاکنون به نتیجه نرسیده است.
اما ماجرای بیمه راهنمایان گردشگری کشور که بهگفته علی صدرنیا، 2میلیارد تومان سهم کارفرمایی بیمه راهنمایان گردشگری کشور در آن است، تاکنون تنها با یک معرفینامه کاغذی از سوی انجمنهای محلی بیش از 200راهنمای گردشگری را که به اعلام جامعه راهنمایان گردشگری کشور، راهنمایان واقعی نیستند بیمه کرده است، چیست؟
کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری که فعالیت موازی با تشکل ملی راهنمایان گردشگری کشور دارد، در تفاهمنامهای با سازمان تامین اجتماعی منعقد کرده است، خود را متولی بیمه راهنمایان گردشگری سراسر کشور به سازمان تامین اجتماعی معرفی کرده و اقدام به ارائه معرفینامه برای افرادی کرده است که دارای کارت راهنمای گردشگری هستند تا سازمان تامین اجتماعی بیمهشان را برقرار کند. شرط کانون انجمنهای صنفی گردشگری برای صدور معرفینامه بیمه نیز عضویت راهنمایان گردشگری در این کانون است.
جامعه راهنمایان گردشگری کشور به همراه راهنمایان مستقل 75درصد از مجموعه راهنمایان گردشگری کشور را تشکیل میدهند که بهگفته علی صدرنیا، همگی در ماجرای بیمه راهنمایان گردشگری بلاتکلیف ماندهاند، جامعه راهنمایان گردشگری ایران حالا به این موضوع معترض است و اعلام کرده؛ در بین افراد بیمه شده کسانی هستند که شغل اصلیشان راهنمای گردشگری نیست یا بهصورت تفننی در این حرفه حضور دارند، اما دارای کارت راهنمای گردشگری هستند.
بهگفته صدرنیا، متولی اصلی گردشگری در کشور، وزارت میراث فرهنگی و معاون گردشگری کشور است که وظیفه نظارت و حل مشکلات بخش گردشگری ازجمله بیمه راهنمایان گردشگری کشور را به عهده دارد.
علی صدرنیا اعلام کرد؛ براساس رأی دیوان عدالت اداری، انجمنهای صنفی و محلی خارج از حیطه فعالیت زیرمجموعه وزارت میراثفرهنگی هستند و حالا سؤال این است که سازمان تامین اجتماعی چگونه اقدام به انعقاد تفاهمنامه بیمه راهنمایان گردشگری کشور با یک انجمن دیگر کرده که براساس حکم دیوان عدالت اداری خارج از حیطه فعالیت بخش گردشگری است؟
بهگفته رئیس هیأت مدیره جامعه راهنمایان گردشگری ایران، تعداد زیادی از راهنمایان حرفهای و مجرب کشور که برخیشان بیش از 2 دهه در این بخش فعالیت داشتهاند و از این حرفه ارتزاق میکردند، بهدلیل تعطیلشدن تورها بیکار شده و با مشکل تامین معاش مواجه هستند. آن وقت در چنین شرایطی که راهنمایان گردشگری حرفهای کشور نیازمند حمایت بیمهای هستند، کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری به قیمت حذف راهنمایانی که عضو این کانون نیستند، اقدام به انعقاد تفاهمنامه بیمهای با سازمان تامین اجتماعی کشور میکند و با صدور یک برگه معرفینامه بدون آنکه فهرست تأیید شده مشمولان واقعی بیمه راهنمایان گردشگری در اختیار سازمان تامین اجتماعی باشد، بیمه راهنمایان گردشگری را برای افرادی برقرار میکند که تنها یک کارت راهنمای گردشگری دارند. چنین اتفاقی افراد واجد صلاحیت را از داشتن حق بیمه محروم میکند.
بهگفته صدرنیا، تبعیضهایی که معاونت گردشگری علیه جامعه راهنمایان گردشگری ایران در سالهای اخیر صورت داده زیاد است. ولی در آخرین مورد که امروز برای راهنمایان گردشگری کشور اهمیت حیاتی دارد، کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری، مبادرت به تبلیغ این موضوع کرده است که متولی بودن بیمه راهنمایان گردشگری کشور است و از راهنمایان سراسر کشور برای برخورداری از بیمه ثبتنام میکند درصورتی که متولی بیمه راهنمایان گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است نه یک انجمن صنفی. وقتی هم که به معاون گردشگری درباره این اقدام اعتراض میکنیم، ایشان میگوید ما که نگفتیم این کار را بکنند. خودشان کردهاند. ایشان متولی گردشگری کشور است. معاون گردشگری یا از امضای تفاهمنامه یک انجمن محلی برای بیمه راهنمایان گردشگری کشور با سازمان تامین اجتماعی که یک تخلف آشکار است خبر دارد و با هماهنگی ایشان این اتفاق افتاده، یا خبر ندارد که آن هم عذر بدتر از گناه است. چون متولی اصلی گردشگری در کشور معاونت گردشگری و وزارت میراث فرهنگی است.
بهگفته رئیس جامعه راهنمایان گردشگری ایران، هماکنون 14هزار راهنمای گردشگری دارای کارت در سطح کشور وجود دارد که تنها 2هزار راهنمای گردشگری کشور باید بیمه شوند.
او افزود: متأسفانه در بدترین تخلفی که برای بیمه راهنمایان گردشگری توسط کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری صورت گرفته ، اقدام این کانون در اجبار به عضویت راهنمایان گردشگری برای برخورداری از حق بیمه است. رئیس هیأت مدیره جامعه راهنمایان گردشگری راهحل جلوگیری از اتلاف بودجه دولتی برای بیمه راهنمایان گردشگری را تفاهم وزارت میراث فرهنگی با سازمان تامین اجتماعی، همچون تجربهای که پیش تر در بخش معاونت صنایعدستی آن وزارتخانه با ارائه فهرست تأیید شده، راهنمایان فعال مشمول بیمه از سوی این وزارتخانه به سازمان تامین اجتماعی اعلام میکند تا بهگفته او، راه سوءاستفادهها در موضوع بیمه راهنمایان گردشگری کشور مسدود شود.
علیصدرنیا اعلام کرد؛ جامعه راهنمایان گردشگری ایران درصورت بیتوجهی معاونت گردشگری کشور و تداوم روند بیمه راهنمایان گردشگری به شکل فعلی، موضوع را در مجلس مطرح و پیگرد قانونی این اقدام را آغاز میکند.
انحراف در طرح بیمه راهنمایان گردشگری
در همینه زمینه :