• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
دو شنبه 27 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 130771
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/QWG80
+
-

هشدار برای خشکسالی

مروری بر گفته‌های مسئولان در فروردین و اردیبهشت1400 نشان از این واقعیت دارد که زنگ خطر خشکسالی از سوی مسئولان مربوطه نیز به صدا درآمده است

هشدار برای خشکسالی


نورا عباسی ـ روزنامه‌نگار

حرف‌زدن از خشکسالی در بهاری که باید با باران‌های مدام و رگبارهای غافلگیرکننده همراه باشد شاید کمی عجیب به‌نظر برسد اما از آنجا که بهار1400 بیشتر در قامت روزهای ابتدایی تابستان ظاهر شد، نوشتن از خشکسالی چندان بیراه نیست. از همان روزهای ابتدایی بهار-همانند پاییز و زمستان سال گذشته- بسیاری نسبت به کمبود بارش‌ها هشدار دادند و این مسیر تا همین امروز ادامه دارد و هر یک از مسئولان در تلاش هستند تا با ارائه آمار و ارقام از کاهش سطح زیرکشت، کاهش ذخایر سدها و افزایش گرما، بخشی از کار هشدار برای خشکسالی را برعهده بگیرند. در مطلب پیش‌رو با تکیه بر صحبت مسئولان دولتی و استانی، وضعیت خشکسالی در دوماه گذشته را مرور می‌کنیم.

20     اردیبهشت
 اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور، هشدار داد: «با خشکسالی جدی‌ای روبه‌رو هستیم که از الان آثار خود را در همه مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نشان خواهد داد».
19     اردیبهشت
 علی اعطا در جلسه شورای شهر تهران با توجه به خشکسالی از سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری درخواست کرد تا پیش از تشدید گرمای هوا، نسبت به تغییر در الگوی آبیاری فضاهای سبز اقدام کند چراکه از نظر او انتقال زمان آبیاری از اوج زمان گرما به ساعات پایانی روز می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف آب و نیز ممانعت از سوختن گیاهان منجر شود.
17     اردیبهشت
رئیس گروه هیدرولوژی و توسعه منابع آب پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیرداری در گفت‌وگویی اعلام کرد که سازمان هواشناسی کم‌بارشی را برای سال زراعی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ پیش‌بینی کرده بود اما نکته حائز اهمیت این است که امسال میزان بارندگی در مقایسه با ۵۰سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است و این کم‌بارشی اثر خود را در همه استان‌ها، به‌خصوص استان‌های جنوب شرق گذاشته است.
15     اردیبهشت
 براساس گفته استاندار خراسان جنوبی کاهش ۴۵درصدی بارندگی‌ها نسبت به بلندمدت زنگ خطری جدی برای این استان است.
15     اردیبهشت
 مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان از تنش احتمالی آب در حوزه شرب و نیز در حوزه کشاورزی این استان خبر داد.
15     اردیبهشت
 هادی حبیب‌زاده رئیس اداره بهره‌برداری از سد یامچی در اردبیل، گفت که عدم‌بارندگی‌ مناسب و کاهش ۸۰درصدی بارش‌ها در فروردین‌ماه سال‌جاری در حوضه آبریز سد مخزنی یامچی و افزایش دما و کمبود ذخایر برف در کوهستان، موجب کاهش جریان آب در رودخانه و کمبود حجم آب ورودی به سد یامچی شده و تامین آب کشاورزی در ماه‌های آتی را ناممکن کرده است.
  14    اردیبهشت
براساس گفته اسماعیل حسین زهی، عضو کمیسیون عمران مجلس، «در بحث منابع آبی کشور با خشکسالی مواجه هستیم که مشکلات عدیده‌ای را به‌دنبال دارد و از قبل نیز پیش‌بینی شده بود. امسال نیز به‌دنبال کم‌بودن بارش‌ها، سطح منابع آبی سدهای کشور به‌شدت کاهش یافته است».
13   اردیبهشت
 معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان کرمانشاه از ممنوعیت کشت برنج در استان برای مقابله با خشکسالی خبر داد. همچنین رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از پیش‌بینی اعتبار ۳۲هزار میلیارد ریالی برای مقابله با تنش‌های آبی و خشکسالی در کشور خبر داد.
12    اردیبهشت
 سرپرست امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: «در سال۹۹ میزان ۷۶هزار و ۹۱۰تن مرکبات در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد تولید داشته‌ایم که برآورد اولیه نشان می‌دهد امسال به‌علت خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها حدود ۸۰درصد کاهش پیدا کند». همچنین مدیر جهادکشاورزی مرودشت از زیان خشکسالی به ۳۳هزار هکتار از مزارع مرودشت خبر داد.
9     اردیبهشت
رضا اردکانیان، وزیر نیرو، اعلام کرد که در یکی از خشک‌ترین سال‌ها هستیم و کم‌بارشی، اثر خود را روی بخش‌های برق و آب گذاشته است. در همین روز حسن روحانی، رئیس‌جمهور، نیز نسبت به خشکسالی هشدار داد: «منابع آبی کشور 50درصد کاهش پیدا کرده است».
7     اردیبهشت
 استاندار فارس از تنش آبی در ۴۰۰روستا و ١٤شهر این استان خبر داد. همچنین براساس گفته مدیرکل امور عشایر فارس، خشکسالی موجب خسارت بیش از هزار میلیارد تومانی به جامعه عشایری این استان شده است.
5     اردیبهشت
 معاون توسعه و پیش‌بینی هواشناسی کردستان اعلام کرد که بارش‌های اردیبهشت و خرداد در حد میانگین بلندمدت نخواهد بود و بر شدت خشکسالی افزوده خواهد شد.
یک      ‌اردیبهشت
 رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی هشدار داد که ۴۳درصد کم‌بارشی در ایران از مهرماه تاکنون به‌نوعی رکورد در حوزه خشکسالی محسوب می‌شود. براساس گفته او، مشابه این شرایط در سال۱۳۸۷ - خشک‌ترین سال آبی ایران- تجربه شده بود و امسال هم به‌نوعی یکی از خشک‌ترین سال‌های آبی در ایران است.
31     فروردین
 رئیس سازمان جنگل‌ها خشکسالی را موجب طغیان آفات و بیماری در جنگل‌ها دانست و همچنین نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی نسبت به خطر خشکسالی در شرق ایران، به‌خصوص استان خراسان جنوبی هشدار داد و استمرار این وضعیت را موجب خالی‌شدن روستاها و مناطق عشایری و به تبع آن مشکلات اجتماعی و امنیتی برای کشور دانست.
16      فروردین
 مدیر برنامه‌ریزی مخازن سدها و رودخانه‌های سازمان آب و برق خوزستان هشدار داد که تنها حدود ۴۰درصد از مخازن سدهای خوزستان آبگیری شده‌اند.
15    فروردین
 براساس گفته مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان‌وبلوچستان در سالی که گذشت سیستان‌وبلوچستان رتبه اول کم‌بارش‌ترین استان کشور را به‌خود اختصاص داد و با کاهش ۹۶درصدی بارندگی، زنگ تنش آبی بیش از گذشته به صدا در آمد و برای استانی که تأمین آب شرب ۱۸شهر آن وابسته به بارش‌های سالانه است شرایط بحرانی را رقم زده است.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید