تبدیل بیابانهای خراسان به جنگل
محمد بلبلی- خبرنگار
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: ۵۷۰ هزار هکتار از بیابانهای استان به همت مردم و اداره کل منابع طبیعی با کاشت طاقزارها احیا و به جنگلهای دست کاشت تبدیل شده است.
علی شکاری در گفتوگو با همشهری افزود: یک میلیون و ۵۷۰هزار هکتار از اراضی خراسان رضوی را جنگلهای طبیعی و دستکاشت تشکیل میدهد. ۵۷۰هزار هکتار از این مساحت شامل طاقزارهایی است که با اجرای طرح احیای بیابانها بهوجود آمده و یک میلیون هکتار هم از جنگلهای طبیعی مثل جنگلهای اورت و پسته تشکیل شده است.
وی با اشاره به اینکه خراسان رضوی منطقهای خشک و نیمهخشک محسوب میشود، ادامه داد: یک میلیون و ۶۵۱هزار و ۵۱۱هکتار از گستره استان مناطق بیابانی متاثر از کانونهای فرسایش بادی است که این مساحت حدود ۳۰درصد از کل وسعت خراسان رضوی را شامل میشود.
شکاری با بیان اینکه جنگلکاریهای استان عمدتا با هدف بهرهبرداری و با مشارکتهای مردمی انجام میشود، گفت: سنجد، زرشک، عناب، سماق و بادام محصولاتی است که در جنگلهای دستکاشت میروید و بهرهبرداری از آن طبق ضوابط قانونی در اختیار مردم قرار میگیرد.
این مقام مسئول ادامه داد: نگهداری از جنگلهای دستکاشت در حاشیه شهرها به شهرداریها و پیمانکاران واگذار شده است که تحت نظارت مؤثر و مستمر ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری قرار دارد و هرگونه قصور در این بخش با فوریت، مورد رسیدگی قرار گرفته است و در چارچوب مدیریت جنگلهای دستکاشت با تخلفات برخورد جدی انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه سال۹۲ مصوبهای در هیأت وزیران تأیید شد که بهمدت ۱۰سال از جنگلهای شمالی هیچ چوبی برداشت نشود، گفت: این طرح به طرح تنفس جنگلهای هیرکانی نامگذاری شد.
از طرف دیگر از آنجا که سالانه باید حدود ۱۴میلیون مترمکعب چوب مورد نیاز مصرف داخلی را هم تامین کنیم سازمان جنگلها طرح زراعت چوب را مطرح کرد و برای تمام استانها هم سهمیهای درنظرگرفته شد.
شکاری ادامه داد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی فراخوانی صادر کرد و از همه ارگانها و نهادهای مردمی خواست که به این طرح بپیوندند. با توجه بهوجود عرصههای بیابانی در ۱۶شهرستان خراسانرضوی و لزوم ایجاد جنگلهای طبیعی و گونههای گیاهی قابل بهرهبرداری در این بخش، سالانه یک میلیون اصله نهال توسط نهالستانهای مجاز در خراسانرضوی تولید میشود.
این مقام مسئول گفت: در طرح زراعت چوب، 2 مقوله جنگلکاری و تولید چوب درنظر گرفته شده است که درآمد بسیار خوبی برای متقاضیان دارد؛ همچنین طرح زراعت چوب، در هر هکتار برای ۵نفر اشتغالزایی میکند و اراضی ملی و تسهیلات رایگان نیز در اختیار کسانی که در این طرح مشارکت میکنند،
قرار میگیرد.