• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 7 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 129246
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/kRNmK
+
-

محصولاتی که در پرویزخان فاسد می‌شوند

نبود برنامه‌ریزی برای صادرات میوه و صیفی به عراق بازرگانان را در مرز پرویزخان به دردسر انداخته است

پیگیری
محصولاتی که در پرویزخان فاسد می‌شوند


حمیده پازوکی، فرحناز چراغی ـ خبرنگار

صف کامیون‌های حامل میوه‌ و صیفی‌ در مرز پروزخان تمامی ندارد، کامیون‎دارها در انتظار بازشدن مرز هستند اما چشم‌شان به میوه‌هایی است که زیر آفتاب داغ قصرشیرین از تازگی می افتند. این داستان تازه‌ای نیست، هر سال صادرات محصولات کشاورزی از مرز پرویزخان به عراق همین اوضاع را دارد. حاصل زحمت کشاورزان گاه آنقدر پشت مرز می‌ماند که خراب می‌شود و برگشت می‎خورد. مسئولان می‎گویند بازرگانان باید از ارسال بیش از اندازه محصول خودداری کنند اما این توصیه گویا فایده‌ای ندارد زیرا مشکل فقط ارسال بی‌وقفه بار به مرز نیست.

مرز گنجایش کامیون‌ها را ندارد
احد شاویسی از بازرگانان کرمانشاهی است که میوه و صیفی به عراق می‎فرستد. مشکلات پرویزخان دامن او را هم گرفته است. او به‌دلیل مشکلات در مرز مجبور شده هفته قبل 3کامیون گوجه‌فرنگی را به کارخانه‌های رب‌سازی بفرستد تا بیش از این ضرر نکند. این صادرکننده به همشهری می‎گوید: گرمای 40درجه‎ای قصرشیرین به هیچ محصولی رحم نمی‌کند. نمی‌شود بارها را زیاد اینجا نگه‌داشت. میدان بازارچه پرویزخان هم کوچک است. گاهی روزی 300کامیون برای فرستادن بار به عراق اینجا جمع می‎شوند و مجبورند منتظر باشند تا نوبت خروج از کشور به آنها برسد. به‌نظر من باید 2محوطه دیگر اینجا ایجاد کنند تا ماشین‎ها در پارکینگ نمانند و بتوانند سریع‌تر وارد عراق شوند.
شاویسی از نبودن خدمات رفاهی در مرز پرویزخان هم ناراضی است زیرا کامیون‎دارها در روزهایی که منتظر راهی‎شدن به سمت عراق هستند، جایی برای رفع نیازهای اولیه و استراحت ندارند.
او که البته قبول دارد بازرگانان بیش از نیاز عراق بار به مرز می‌فرستند، ادامه می‎دهد: هرکسی می‌خواهد بار بیشتری در عراق بفروشد تا سود ببرد اما مشکل اینجاست، کسانی که کارت بازرگانی ندارند هم برای فرستادن میوه و صیفی به پرویزخان می‎آیند. از طرف دیگر باید با عراق هم صحبت کنند تا بار به اندازه ارسال و سریع‌تر روانه بازار شود. باری که 2روز پشت مرز می‎ماند، 2روز در قرنطینه عراق نگه‌داشته می‌شود و 2روز هم طول می‎کشد تا بارگیری شود، حتما خراب می‌شود و چیزی از آن به‌دست مصرف‌کننده عراقی نمی‌رسد.

صادرات بدون برنامه‌ریزی 
بسیاری از کامیون‌هایی که در پرویزخان معطل می‎مانند، از استان‌های جنوبی کشور مثل کرمان و هرمزگان هستند.
رئیس جهادکشاورزی جنوب کرمان درباره مشکلات صادرات به عراق به همشهری می‌گوید: مشکل از آنجا آغاز می‌شود که ما در کشور برنامه‌ریز‌ی‌ برای صادرات نداریم. دولت عراق، صادرات از ایران را ممنوع کرده است، به همین دلیل مجبوریم محصولات را ابتدا به اقلیم کردستان بفرستیم تا درصورت نیاز بازار عراق از آنجا وارد دیگر نقاط این کشور شود. سعید برخوری، ادامه می‎دهد: در واقع مشخص نیست که عراق به چه میزان محصولات کشاورزی نیاز دارد. بازرگان هم می‌خواهد بار بیشتری بفروشد و به امید وجود تقاضا در عراق بارش را به مرز می‌فرستد، حال اگر تقاضایی از بازار بخش مرکزی این کشور نباشد، محصولات آنقدر در مرز می‎مانند که یا خراب می‎شوند یا به کارخانه‌های فراوری فرستاده می‌شوند. وی ادامه می‌دهد: متأسفانه ما شرکت‌های مدیریت صادرات نداریم، اگر چنین شرکت‌هایی وجود داشت میزان نیاز کشور مقصد مشخص و قیمت درست و یکپارچه‎ای هم برای محصولات درنظر گرفته می‌‎شد.

آسیب صادرات سنتی
مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه با اشاره به انباشت میوه و تره‌بار در مرز پرویزخان می‌گوید: مجموعه استانداری، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و گمرکات استان ۳سال است که در حوزه ملی در حال پیگیری حل این مشکل با سازمان‌های مرتبط هستند، اما این روند هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.
خلیل حیدری به همشهری می‌گوید: سازمان‌های مربوطه باید به شکلی اصولی برای این مشکل چاره‌اندیشی کنند. با توجه به اینکه صادرات محصولات کشاورزی در کشور هنوز سنتی و بدون برنامه‌ریزی انجام می‌شود بارها شاهد زیان تولیدکننده و راننده کامیون هستیم. از طرفی این وضعیت برای کارکنان و مرزداران نیز مشکل‌آفرین می‌شود. وی با بیان اینکه با توجه به چهارفصل‌بودن کشور برای تولید محصولات کشاورزی، در طول سال کامیون‌های محصولات کشاورزی از نقاط مختلف کشور به مرزهای استان می‌آیند. هم‌اکنون در این فصل بیشتر محصولات از جنوب کشور به مرزهای استان می‌رسد. مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه هدف از صادرات را فراهم‌کردن ارزش افزوده و بازگشت ارز به کشور می‎داند و می‌گوید: در روش صادرات سنتی نه‌تنها منافع ملی کشور تامین نمی‌شود بلکه به بخش‌های مختلف تولیدی و صادراتی آسیب وارد می‌شود. صادرات بخش کشاورزی در کشور رها شده است و بدون هیچ قانون و دستورالعمل خاصی انجام می‌گیرد. بنابراین نمی‌توان انتظار بیشتری در این بخش داشت.
حیدری با بیان اینکه بازار عراق یک پتانسیل خوب برای اقتصاد کشور ایران محسوب می‌شود، اظهار می‌کند: اگر می‌خواهیم در این زمینه قدم خوبی برداشته شود، باید روش‌های سنتی را تغییر دهیم و به سمت روش‌های نوین و علمی تجاری پیش برویم. آسیب‌های ناشی از صادرات سنتی، گریبان همه را گرفته است.

این خبر را به اشتراک بگذارید