• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 30 فروردین 1400
کد مطلب : 128605
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/n5jXE
+
-

نبض‌گیری از تورم کفش و لباس ایرانی‌ها در شهر و روستا

تهرانی‌ها کمتر خرج ظاهرشان می‌کنند

بازار
تهرانی‌ها کمتر خرج ظاهرشان می‌کنند


باور می‌کنید که مردم ساکن استان تهران، پایتخت ایران، به‌دلیل فشارهای تورم و رشد هزینه‌ها کمتر پول خرج ظاهرشان می‌کنند و سهم کفش و لباس از سبد هزینه‌هایشان کمتر شده است. این واقعیتی است که در آمارهای رسمی منعکس شده است. ماجرا چیست؟
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کاهش سهم هزینه پوشاک و کفش در بین خانوارهای شهری و افزایش آن در سبد هزینه خانوارهای روستایی در سال‌98 خبر داده است و می‌گوید: مردم برخی استان‌ها نظیر آذربایجان غربی و خراسان شمالی 2برابر بیشتر از میانگین کشوری برای خرید کفش و لباس هزینه می‌کنند.

هزینه کفش در شهر و روستا
نتیجه گزارش یک نهاد دولتی وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان می‌دهد متوسط هزینه پوشاک و کفش خانوارهای شهری و روستایی در کشور طی سال‌های 98-1390 روندی افزایشی را تجربه کرده و مردم برخی استان‌های ایران حتی از میانگین کشوری بیشتر پول خرج لباس و کفش‌شان می‌کنند.
به گزارش همشهری، متوسط هزینه پوشاک و کفش یک خانوار شهری از 6میلیون ریال در سال1390 به 15میلیون ریال در سال‌1398رسیده و در سال‌1398 متوسط هزینه پوشاک و کفش یک خانوار شهری 2.5برابر ابتدای دهه‌90 شده است. وزارت کار می‌گوید: یک خانوار شهری در ایران به‌طور متوسط در سال‌98 معادل 14میلیون و 535هزار ریال برای خرید پوشاک و کفش هزینه کرده‌ که نسبت به سال قبل آن رشدی 4.7درصدی را نشان می‌دهد. البته سهم متوسط هزینه پوشاک و کفش یک خانوار شهری از متوسط هزینه کل از 4.2درصد در سال‌1390 به کمترین میزان آن با 3.1درصد رسیده است.
این گزارش نشان می‌دهد یک خانواده روستایی در سال‌90 به‌طور میانگین 5میلیون ریال پول صرف خرید کفش و لباس کرده و در سال‌98 این رقم به 13میلیون ریال رسیده که رشدی 6.2برابری را نشان می‌دهد. نکته دیگر در این گزارش اینکه در سال‌98 یک خانوار روستایی در ایران به‌طور متوسط 12میلیون و 788هزار ریال برای پوشاک و کفش هزینه کرده که نسبت به سال‌97 رشدی 18درصدی را نشان می‌دهد که نمایانگر افزایش قیمت پوشاک در نقاط روستایی نسبت به نقاط شهری است و مهم‌تر اینکه سهم متوسط هزینه پوشاک و کفش یک خانوار روستایی از متوسط هزینه کل طی سال‌های‌90 تا 98 به استثنای سال‌91 روندی کاهشی داشته و از 6.2درصد در سال‌90 به 4.9درصد در سال‌98 رسیده است.

تورم کفش و لباس در استان‌ها
بررسی سهم هزینه پوشاک و کفش از هزینه کل یک خانوار شهری در استان‌های مختلف در سال‌1398 نشان می‌دهد استان‌های خراسان شمالی، کردستان و کهگیلویه و بویراحمد بالاترین سهم و استان‌های تهران، بوشهر و خوزستان کمترین سهم را به‌خود اختصاص داده‌اند. به بیان دیگر شهرنشینان 3استان خراسان شمالی، کردستان و کهگیلویه و بویراحمد بیشتر خرج لباس و کفش‌شان می‌کنند و به جای آن تهرانی‌ها کمتر لباس می‌خرند. وزارت کار توضیح می‌دهد که‌ سهم هزینه پوشاک و کفش از هزینه کل در تمامی استان‌های کشور به استثنای خوزستان، بوشهر و تهران، بیش از سهم کشوری بوده است و این سهم در سال‌1398 در اکثر استان‌ها به استثنای استان‌های خراسان شمالی، هرمزگان، اردبیل، آذربایجان شرقی، کرمان، سمنان، همدان، یزد و البرز که روند افزایشی داشته، نسبت به سال‌1397 کاهش یافته است.
سنجش سهم هزینه پوشاک و کفش از هزینه کل یک خانوار روستایی در سال‌1398 در سطح استانی نشان‌دهنده این است که استان‌های آذربایجان غربی، خراسان شمالی و کردستان در صدر جدول و روستا‌نشینان استان تهران، بوشهر و چهارمحال و بختیاری کمترین سهم را در سبد هزینه‌هایشان به خرید لباس و کفش اختصاص می‌دهند. سهم لباس و کفش در سال‌98 هم روایتگر این واقعیت است که سهم آن در سبد هزینه خانوارهای روستایی اکثر استان‌های ایران به استثنای استان‌های آذربایجان غربی، خراسان شمالی، کرمان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی، فارس، مرکزی، همدان، مازندران، البرز و خوزستان افت کرده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید