• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 30 فروردین 1400
کد مطلب : 128570
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/PNAl1
+
-

انبارهای بزرگ‌ترین تولید‌کننده واکسن خالی‌ شد

در شرایطی که تعداد فوت‌شدگان کرونا درجهان از مرز 3میلیون نفر گذشته با موج جدید کرونا هند هم به‌عنوان تولید‌کننده ۶۰درصد واکسن جهان دچار کمبود شده است

دانش
انبارهای بزرگ‌ترین تولید‌کننده واکسن خالی‌ شد

زهرا خلجی- خبر‌نگار

 براساس آخرین آمار منتشر شده شمار مرگ‌های کرونایی در دنیا از مرز 3میلیون نفر عبور کرده و این در حالی است که واکسیناسیون عمومی علیه کووید-19در برخی کشورها شیب صعودی دارد. ویروس کرونا همچنان با سرعت نگران کننده‌ای در سطح جهان گسترش می‌یابد و به‌طور متوسط روزانه بیش از 700هزار مورد ابتلا و 12هزار مرگ را رقم می‌زند. ماریا ون کرخووا یکی از رهبران سازمان بهداشت جهانی می‌گوید: درصورتی که اقدامات کنترلی برای جلوگیری از شیوع ویروس به‌طور ثابت انجام شود، می‌توان از پیشروی آن جلوگیری کرد. اگر این اتفاق در سراسر دنیا رخ می‌داد، اکنون پس از 16‌ماه، دیگر با این پاندمی در این نقطه نایستاده بودیم. تا 2‌ماه پیش 2میلیون مرگ کرونایی در جهان ثبت شده و حالا از مرز 3میلیون نفر گذشته است، این یعنی مرگ‌ها در حال افزایش است. برزیل از نظر میزان مرگ‌ومیر در اثر کووید-19در بحران است و روزانه حدود 3هزار مرگ، تقریبا به اندازه یک‌چهارم تعداد مرگ روزانه جهان، ثبت می‌کند. به گزارش بلومبرگ، در ایالات متحده آمریکا، با تزریق 206میلیون دوز، میزان واکسیناسیون همچنان در حال رشد است. اگرچه کشورهای ثروتمندتر با دسترسی به بهترین واکسن‌ها، به‌دنبال پایان‌دادن به بیماری همه‌گیر هستند، اما مناطقی که از نظر اقتصادی شانس کمی دارند، همچنان در انتظار واکسن، با معضل پاندمی دست و پنجه نرم می‌کنند.

 خالی‌شدن انبارهای هند
با آنکه هند پایتخت واکسن‌سازی‌ دنیا در موقعیت فعلی به‌حساب می‌آید، اما میلیون‌ها نفر از مردم این کشور در میان موج ویرانگر در انتظار واکسن هستند. هند به‌طور معمول بیش از 60درصد از کل واکسن‌های فروخته شده در سطح جهان را تولید می‌کند و مؤسسه سرم هند(SII) بزرگ‌ترین تولید‌کننده واکسن در جهان است.
در این کشور واکسن‌های مختلف جهان ازجمله اسپوتنیک V که ایران هم طی توافقی قرار است ۶۰میلیون دوز آن را خریداری کند، تولید می‌شود. به‌دلیل توانایی گسترده تولید است که این کشور به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی COVAX - طرح جهانی تقسیم واکسن که دوزهای ارزان یا رایگان را برای کشورهای کم درآمد فراهم می‌کند- به‌حساب می‌آید. براساس توافق اولیه اعلام شده در سال گذشته، SII حداکثر 200میلیون دوز واکسن برای حداکثر 92کشور تولید خواهد کرد. با توافق‌های جدید قرار بوده که شرکت‌های داروسازی هند حسابی پرکار شوند و مثلا تا پایان سال‌جاری میلادی ۸۲۵میلیون دوز واکسن اسپوتنیک روسی را تولید کنند.
اما اوضاع خود هند به وضوح با چند‌ماه قبل بسیار متفاوت است. موج دوم کرونا در این کشور از‌ ماه مارس آغاز شد و به سرعت از موج اول که در سپتامبر سال گذشته به بیش از 97هزار ابتلا در روز رسیده بود، پیشی گرفت.
روز یکشنبه این کشور 261هزار و 500مورد جدید ابتلا را گزارش کرد که طبق داده‌های وزارت بهداشت هند، بالاترین رقم در یک روز به‌حساب می‌آید. هند در کمتر از یک هفته یک میلیون مورد جدید اضافه کرد. منابع واکسن در این کشور به‌شدت پایین آمده است و حداقل در 5ایالت کمبود شدید گزارش شده و دولت فدرال را به اقدامی برای خرید واکسن دعوت کرده‌اند.
در مواجهه با این بحران، دولت هند و SII تمرکز خود را از تهیه واکسن برای COVAX به اولویت بندی شهروندان خودی تغییر دادند. سازوکار COVAX که توسط ائتلافی شامل سازمان بین‌المللی واکسن Gavi و سازمان بهداشت جهانی اداره می‌شود، طی خبری اعلام کرد: دوزهای دریافتی از مؤسسه سرم هند در مارس و آوریل به تأخیر می‌افتد. تأخیر در تامین دوزهای واکسن کووید-19تولید شده در SII به‌دلیل افزایش تقاضا برای واکسن در هند است.
هند تاکنون 28میلیون دوز واکسن آسترازنکا را فراهم کرده و قرار بود 40میلیون دوز دیگر در ‌ماه مارس و 50میلیون دوز دیگر در‌ماه آوریل تحویل دهد. آدار پونوالا، مدیرعامل SII گفت: این نخستین باری نیست که هند مجبور است قرارداد خود با COVAX را متوقف کند، در ژانویه نیز، دولت صادرات واکسن آسترازنکا را که توسط SII تولید شده بود، محدود کرد؛ چراکه آنها قصد داشتند بخش‌های آسیب‌پذیر و نیازمند خود را در اولویت قراردهند.
اما این تأخیرهای مکرر هند در انجام سفارش‌ها که به ناچار اتفاق می‌افتد، کشورهای فقیر را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داده است. مدیر ارگان کنترل بیماری آفریقا هشدار داده که میزان صادرات هند می‌تواند برای این قاره فاجعه بار باشد، درحالی‌که پاکستان، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین دریافت‌کنندگان برنامه کوواکس، تصمیم گرفته به واردات و فروش واکسن خصوصی مجوز بدهد تا شکاف به‌وجود آمده را پُر کند.
هند علاوه بر تولید واکسن سایر شرکت‌ها، 2 واکسن وطنی نیز دارد، واکسن آکسفورد-آسترازنکا که به نام کوویشیلد در هند ساخته می‌شود و کوواکسین که به‌طور مشترک توسط بهارات بیوتک و شورای تحقیقات پزشکی هند توسعه پیدا می‌کند. در این میان، دولت در تلاش است تا ظرفیت تولید داخلی را گسترش دهد و به این منظور مؤسسه زیست پزشکی دولتی در ماهاراشترا چراغ سبز تولید واکسن کوواکسین را از طریق انتقال فناوری به بهارات بیوتک داده است.

سرعت مختلف کشورها در واکسیناسیون

واکسیناسیون در حدود 190کشور جهان در حال انجام است، اما برخی از آنها مانند آمریکا و انگلیس بسیار جلوتر از کشورهای کمتر توسعه یافته هستند. جمعه گذشته مدیرکل سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد، از 700میلیون دوز واکسنی که در سراسر جهان تزریق شده است، 87درصد به کشورهای با درآمد بالا یا متوسط تعلق دارد. به‌طور میانگین در کشورهای با درآمد بالا، تقریبا از هر 4نفر یک نفر واکسن کووید-19را دریافت کرده است. در کشورهای کم درآمد این عدد، یک در 500نفر است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید