• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 29 فروردین 1400
کد مطلب : 128465
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/KrvEx
+
-

۶۰ میلیون واکسن روسی به ایران می‌رسد؟

مقامات روسیه می‌گویند با 15 شرکت برای تولید 4/1 میلیارد دوز واکسن اسپوتنیک‌V تا مهرماه قرارداد بسته‌اند

دانش
۶۰ میلیون واکسن روسی به ایران می‌رسد؟

زهرا خلجی- خبر‌نگار

 این روزها در ایران بیشتر از هر واکسن دیگری نام واکسن روسی اسپوتنیک به گوش می‌رسد و با اعلام توافق بزرگ‌ترین خرید واکسن ایران از روسیه این ماجرا بار دیگر به صدر خبرها برگشته است. واکسن روسی اسپوتنیکV که در کارآزمایی‌ها اثربخشی 6/91درصدی در محافظت از ابتلای شدید به کووید-19نشان داده بود، تاکنون در 50کشور مجوز استفاده گرفته است. دو روز پیش سفیر ایران در روسیه نیز از توافق نهایی برای خرید 60میلیون دوز دیگر از این واکسن خبر داد، اما این تعداد واکسن که نیاز به تولید انبوه در کمترین زمان دارد، چگونه قرار است تامین شود؟
به گزارش فایننشال تایمز، شبکه جهانی کارخانه‌های خصوصی که روسیه برای تامین واکسن اسپوتنیکV در وسعت جهانی به آن اعتماد کرده است ماه‌ها با رسیدن به تولید کامل فاصله دارد و این توانایی مسکو برای تامین واکسن ده‌ها کشوری که با آنها قرارداد بسته است را هنوز در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. اما روسیه در ماه‌های گذشته با اعلام جزئیاتی درباره قرارداد با شرکت‌های دارویی 10کشور، قصد دارد فرایند نحوه تولید و توزیع یکی از اثربخش‌ترین واکسن‌های کووید-19در دنیا را شفاف‌سازی‌ کند. مقام‌های روسیه می‌گویند با تشکیل یک شبکه جهانی تولید واکسن اسپوتنیک در جهان می‌توانند ۱.۴ میلیارد دوز واکسن برای واکسیناسیون ۷۰۰ میلیون نفر را تا سپتامبر سال‌جاری میلادی (شهریور و مهر) آماده کنند.

اتکا به غول‌های داروسازی 
توسعه‌دهندگان واکسن اسپوتنیکV روسیه برای تولید 200میلیون دوز با شرکت استلیس بیوفارما(Stelis Biopharma) که یک شرکت دارویی مستقر در هند است، همکاری کردند. استلیس اکنون آخرین مورد اضافه شده در شبکه جهانی تولید اسپوتنیکV است. صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه(RDIF) ، شرکتی که مسئول بازاریابی واکسن اسپوتنیک در خارج از کشور است، 2‌ماه پیش با اعلام این همکاری، استلیس را جدیدترین تولید‌کننده واکسن اسپوتنیک طبق قرارداد امضا شده نامید.
کریل دمیتریف، مدیر RDIF در این‌باره گفت: بسیار خوشحالیم که خبر توافق با شرکت استلیس بیوفارما برای تولید حجم قابل توجهی از واکسن اسپوتنیک را اعلام می‌کنیم. تولید انبوه این واکسن که به‌طور مشترک با این شرکت تولید خواهد شد، به گسترش دسترسی به واکسن در مقیاس جهانی کمک می‌کند.
انستیتوی تحقیقات ملی اپیدمیولوژی و میکروبیولوژی گامالیا به‌عنوان توسعه‌دهنده اسپوتنیک و همچنین صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه با بیش از 15تولید‌کننده در 10 کشور برای تولید 1.4میلیارد دوز و گسترش ظرفیت تولید واکسن قرارداد منعقد کرده‌اند. برخی از کارخانه‌ها ازجمله کارخانه‌های برزیل و صربستان، برای جمعیت داخلی خود واکسن تولید می‌کنند و سایر کشورها مانند چین، کره‌جنوبی و هند برای تامین تقاضای جهانی در بخش صادرات به روسیه کمک خواهند کرد. دمیتریف در فوریه به فایننشال‌تایمز گفته بود: طرف‌های قرارداد ما واقعا در حوزه خود یک غول به‌حساب می‌آیند و قرار است تولید آنها به ‌دست کشورهای مختلف تحت قرارداد برسد. اما برخی از آنها که کوچک‌تر هستند برای تامین تقاضای داخلی خود واکسن تولید خواهند کرد. رویکرد ما این است: حل مسئله بزرگ تولید و در عین حال فراهم کردن دسترسی داخلی.

هند، پایگاه اصلی تولید واکسن اسپوتنیک
هند، شریک اصلی روسیه در تولید واکسن توصیف شده است. اخیرا نیز توافقنامه‌ای با شرکت دارویی Gland Pharma که یک چینی مستقر در هند است، برای تولید 252میلیون دوز در 3 ماهه چهارم سال 2021امضا شده است. شرکت دارویی هترو در هند نیز قراردادی برای تولید 100میلیون دوز واکسن در سال بسته است. شرکت برزیلی Uniao Química به‌عنوان پیمانکار RDIF اعلام کرده است که در طرح آزمایشی، به تولید 8میلیون دوز به‌طور ماهانه از آوریل رسیده است و همچنین در حال مذاکره برای واردات 10میلیون دوز از روسیه در 6 هفته آتی است. تولید‌کننده کره‌جنوبی GL Rapha، که صرفا بر صادرات تمرکز دارد، در ابتدای قرارداد اعلام کرد ظرفیت تولید 150میلیون دوز سالانه را ندارد و به همین دلیل تولید را به‌صورت پیمانکاری به زیرمجموعه‌های خود سپرده است.
«آرون کومار» بنیانگذار گروه Strides گفت: ما خوشحالیم که با RDIF همکاری می‌کنیم تا در تامین عرضه جهانی واکسن اسپوتنیک که یکی از مؤثرترین واکسن‌های تأیید شده تجاری است، سهمی اساسی داشته باشیم. پیش‌بینی می‌شود تولیدات حاصل از این مشارکت از سه ماهه سوم سال یعنی از جولای (تیر) تا سپتامبر (مهر) آماده توزیع باشد. صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه اعلام کرده است انتظار دارد پس از معامله با 5شرکت دارویی هند سالانه 850میلیون دوز واکسن در این کشور تولید و آماده صادرات باشد. دمیتریف گفت: من فکر می‌کنم هند واقعا به قطب تولید اسپوتنیک تبدیل خواهد شد و به سایر کشورها نیز خدمات می‌دهد.

چالش روسی 
طبق گزارش فایننشال تایمز، از ‌ماه فوریه حدود 50کشور 1.2میلیارد دوز واکسن سفارش داده‌اند که از ‌ماه مارس، RDIF فقط 33میلیون دوز را تامین کرده است. کرملین بودجه توسعه اسپوتنیک را تامین کرد اما توانایی تولید آن را در سطح جهانی ندارد و برای تولید مقدار کافی از آن باید به شرکت‌های تولید‌کننده در برزیل، هند و کره‌جنوبی روی بیاورد. برای رسیدن به این هدف آنها با 15تولید‌کننده در 10کشور برای تولید 4/1میلیارد دوز قرارداد بستند که برای واکسینه کردن 700میلیون نفر از مردم دنیا کفایت می‌کند.
شرکت انگلیسی تجزیه و تحلیل علمی Airfinity تخمین می‌زند که تاکنون 8میلیون دوز اسپوتنیکV تحویل داده شده است. راسموس بیچ هانسن، مؤسس این شرکت با اشاره به هدف واکسیناسیون 700میلیون نفری می‌گوید که این عدد باتوجه به نرخ تولید فعلی باوجود شرکای مختلف، بعید است: ما معتقدیم که 380میلیون دوز تولید برای سال 2021واقع بینانه‌تر است. دمیتریف اما می‌گوید که برخی از کارخانه‌های خارجی در حال تولید هستند و بیشتر آنها موفق به تولید واکسن‌های باکیفیتی شده اند: در بعضی از کشورها واکسن‌ها آماده انتقال هستند و برخی دیگر در صف مراحل تصویب قرار دارند. در روسیه نیز 6شرکت دارویی در حال تولید هستند که تولیدات آنها 100درصد به مصرف داخلی می‌رسد اما به محض اشباع شبکه دارویی در روسیه، از ژوئن شروع به هدایت واکسن به بازارهای صادراتی می‌کنند. یکی از نکاتی که هانسن را نسبت به برنامه‌ریزی روسیه بدبین می‌کند این است که روسیه به اهداف خود برای تولید 30میلیون دوز تا پایان سال 2020نرسید و پس از آنکه تولیدکنندگان داخلی به مشکل تجهیزات و تولید دوز دوم واکسن برخوردند برنامه را به 5/2میلیون دوز کاهش داد. اما دمیتریف معتقد است که این مسائل اکنون حل شده و روسیه قصد دارد تا پایان مارس 33میلیون دوز واکسن تولید کند. به‌نظر می‌رسد حمایت از تأیید واکسن اسپوتنیک در اروپا نیز در حال افزایش است و سیاستمداران نروژی، اتریشی و آلمانی خواستار تهیه آن شده‌اند. این واکسن می‌تواند برای سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون اتحادیه اروپا در 27کشور عضو اتحادیه مفید باشد.

این خبر را به اشتراک بگذارید