• شنبه 6 مرداد 1403
  • السَّبْت 20 محرم 1446
  • 2024 Jul 27
یکشنبه 24 اسفند 1399
کد مطلب : 126635
+
-

بازهم سیاست‌های تعزیراتی و توزیعی برای مقابله با «گرانی» در اولویت قرار گرفت

پرونده شب عید روی میز ستاد تنظیم بازار

بازار
پرونده شب عید روی میز ستاد تنظیم بازار

در شرایطی که نوسان قیمت اقلام خوراکی همچنان ادامه دارد، آخرین نشست کارگروه تنظیم بازار در سال 99روز شنبه برای بررسی وضعیت بازار شب عید کالاهای اساسی برگزار شد.
به گزارش همشهری، دیروز وزارت صنعت، میزبان اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری و برخی وزیران و معاونان وزارتخانه‌های ذیربط برای بازخوانی کارنامه تنظیم بازار شب عید بود. کارگروهی که در ایام پایانی سال با ترافیک کاری بیشتری مواجه شده و حالا سعی می‌کند با اتخاذ شیوه‌های قدیمی و شکست‌خورده تعزیرات و توزیع گسترده، زمینه تامین اقلام مایحتاج شب عید خانوارها را فراهم کند.
شب عید امسال متاثر از مشکلات ناشی از تداوم شیوع کرونا و تحریم‌های اقتصادی، تنگناهای تخصیص و نوسان نرخ ارز و تامین مواد اولیه تولید، دولت را با مشکلات بیشتری مواجه کرده است. با این شرایط افزایش قیمت انواع مواد پروتئینی از گوشت قرمز، مرغ و تخم‌مرغ گرفته تا گرانی میوه و کمبود و افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی، فشار مضاعفی را بر مصرف‌کنندگان ایرانی در آستانه نوروز 1400وارد کرده است. ورود مرغ به سامانه جامع تجارت، تداوم عرضه روغن‌نباتی تا پایان ‌ماه مبارک رمضان، ممنوعیت صادرات کالاهای تولیدی با ارز دولتی، تشدید نظارت بر بازار کالاهای اساسی و برخورد با متخلفان و توزیع سیب و پرتقال تنظیم بازاری از 25اسفند‌ماه جاری از مهم‌ترین موارد مطرح شده در نشست دیروز کارگروه تنظیم بازار به ریاست معاون اول رئیس‌جمهوری بود. اسحاق جهانگیری بررسی قیمت کالا‌ها به‌ویژه 3کالای مرغ، میوه و روغن‌نباتی و اتخاذ تصمیمات و هماهنگی بیشتر بین دستگاه‌های مرتبط با تامین و عرضه این کالاها را از محورهای اصلی این نشست دانست.

 آخرین تصمیمات کارگروه 
در این نشست پس از گزارش‌های وزیران صنعت و کشاورزی و رئیس‌کل گمرک ایران در مورد تنظیم بازار شب عید، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری از وزارت صنعت، بانک مرکزی، گمرک و وزارت جهادکشاورزی خواست تا با یکدیگر هماهنگ شوند و با همکاری یکدیگر به‌گونه‌ای عمل کنند که شرایط سخت‌تر نشود. او افزود: کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین و تولید می‌شوند، اجازه صادرات به‌صورت رسمی و غیررسمی ندارند. زمانی که کالایی با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین می‌شود با توجه به اختلاف قیمت ارز با بازار، کشش در بازار قاچاق زیاد می‌شود؛ صادرات مرغ، تخم‌مرغ، روغن، گوشت و لبنیات که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کردند، ممنوع است و باید استانداران به‌شدت با این موارد برخورد کنند. معاون اول رئیس‌جمهوری گفت: هنر مدیریت وزارت صنعت باید این باشد که با توزیع گسترده میوه و کالاهای اساسی، شرایطی را فراهم کند که در هفته پیش‌رو و ایام عید نوروز این کالا‌ها با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد.

ناهماهنگی‌ها، عامل گرانی مرغ
معاون اول رئیس‌جمهوری با اشاره به گزارش‌های ارائه شده در جلسه، درباره دلایل گرانی مرغ، گفت: به‌نظر می‌رسد برخی ناهماهنگی‌ها میان دستگاه‌های اجرایی باعث گرانی مرغ شده که لازم است وزارتخانه‌های جهادکشاورزی، صنعت و دادگستری گروه‌هایی را مشخص کنند تا نظارت مشترک بر فرایند تولید و توزیع مرغ در کشتارگاه‌های استان‌های مختلف داشته باشند و از ناهماهنگی‌های موجود جلوگیری شود. همچنین سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، جزئیات قیمت‌گذاری نرخ مصوب مرغ را برای اطلاع عموم منتشر کند تا شبهات در مورد مبنای قیمت مصوب برطرف شود. جهانگیری با تأکید بر ضرورت تکمیل سامانه جامع تجارت و ثبت تمام فرایندهای زنجیره تجارت در این سامانه، افزود: گاهی توزیع نامناسب کالا باعث اجتماع مردم و صف‌های طولانی برای دریافت کالا شده است، از کارگروه تنظیم بازار و دستگاه‌های مسئول می‌خواهیم تدابیر و راهکارهای لازم را به‌کار گیرند تا با نحوه صحیح توزیع کالاها، مردم برای دریافت اقلامی همچون مرغ و روغن در صف معطل نشوند.جهانگیری همچنین با اشاره به گزارش‌های ارائه شده در جلسه مبنی بر افزایش قیمت جهانی برخی مواد اولیه نظیر روغن خام پالم و روغن خام آفتابگردان که طی یک سال گذشته ۱۳۵درصد افزایش داشته است، گفت: گاهی افزایش قیمت کالا‌ها به‌دلیل افزایش قیمت مواد اولیه تولید است که باید این موضوعات به شکل مناسب به اطلاع جامعه رسانده شود. همچنین لازم است از هم‌اکنون تا پایان‌ماه رمضان نظارت مستمر بر وضعیت بازار وجود داشته باشد و فعالیت بازرسان و سازمان تعزیرات تشدید شود.

رشد توزیع روغن تا پایان‌ماه مبارک رمضان
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با تأکید بر استمرار افزایش توزیع روغن در بازار تا پایان‌ماه مبارک، استفاده از سامانه جامع تجارت در شبکه توزیع مرغ را در تنظیم بازار مرغ مؤثر و کمک‌کننده دانست و گفت: 2قلم کالای سیب و پرتقال به‌عنوان کالاهای پرمصرف این ایام مورد نظر وزارت صنعت بود که شرایط عرضه این 2 قلم کالا در بازار هم از نظر کیفیت و هم قیمت، مطلوب است. علیرضا ‌رزم‌حسینی با تأکید بر اینکه وزارت صنعت تنها مسئول تنظیم بازار کالاهایی است که یارانه از دولت دریافت می‌کنند، افزود: طبق قانون، وزارت صنعت تنها مسئول قیمت‌گذاری کالاهایی است که از یارانه دولتی برای تامین و تولید استفاده می‌کنند و با توجه به حساسیت بازار شب عید، مانند سنوات گذشته نسبت به تنظیم بازار میوه شب عید اقدامات لازم صورت پذیرفت و 40هزار تن میوه برای این ایام خریداری شد. او با بیان اینکه محموله میوه‌ها با توجه به اعلام نیاز هر استان، به مقاصد مورد نظر ارسال و توزیع میوه‌های خریداری شده از 25اسفند‌ماه آغاز می‌شود، گفت: بازار تخم‌مرغ آرام است و در خصوص بازار مرغ نیز با توجه به تجربیاتی که وجود دارد، به‌نظر می‌رسد استفاده از سامانه جامع تجارت می‌تواند در ایجاد آرامش در بازار بسیار کمک‌کننده باشد. رزم‌حسینی به افزایش 25درصدی توزیع روغن در 2‌ماه گذشته اشاره کرد و گفت: در بحث نظارت با توجه به شرایط موجود به‌نظر می‌رسد به‌رغم بازرسی‌های مستمر، آنقدر جرایم بازدارنده نیست و باید در این زمینه بررسی‌ لازم انجام شود.

تمهیدات لازم برای جلوگیری از قاچاق روغن 
قائم‌مقام وزیر صنعت در امور بازرگانی شرایط تامین و توزیع میوه ایام عید را مناسب توصیف و بر ایجاد شبکه‌های توزیع موازی برای توزیع بهتر و جلوگیری از قاچاق به خارج از کشور تأکید کرد. محمدصادق مفتح، گفت: اکنون میوه با کیفیت مناسب و قیمت متعادل در حال توزیع است و طبق گزارش‌های میدانی، هیچ ازدحام جمعیتی در مراکز توزیع و عرضه وجود ندارد و بازرسی‌ها در این بازار به‌صورت ویژه در حال انجام است. او با اشاره به ایجاد شبکه توزیع مستقیم گفت: در مورد روغن نیز میزان تولید در کشور در حد مطلوب است. اما با توجه به افزایش قیمت جهانی روغن خام آفتابگردان و روغن پالم تمهیدات ویژه‌ای برای جلوگیری از قاچاق روغن نباتی به خارج از کشور درنظر گرفته شده است.
مفتح تعیین گروه‌های هدف و تامین کالای مورد نیاز آنها از طریق شبکه‌های توزیع موازی بازار را یکی از راهکارهای مناسب برای تنظیم بازار و جلوگیری از قاچاق روغن به خارج از کشور دانست و گفت: با استفاده از ظرفیت شبکه‌های موازی بازار، نه‌تنها اقلام مورد نیاز جامعه هدف تامین می‌شود که با خروج نیاز آنها از بازار، مراجعه به بازار نیز کاهش می‌یابد. قائم‌مقام وزیر صنعت در امور بازرگانی با تأکید بر اینکه هیچ گزارشی از استان‌ها مبنی بر وجود بحران در بازار میوه دریافت نشده است، گسترش شبکه توزیع را ضروری دانست و افزود: ساختار‌سازی‌ در این‌باره انجام شده است و با توجه به نواقصی که در شبکه توزیع سنتی وجود دارد، ایجاد شبکه‌های توزیع جدید لازم است. مفتح همچنین بر آرامش و تعادل در بازار شکر اشاره کرد و گفت: برخلاف سنوات گذشته که در این ایام شاهد نوساناتی در بازار شکر بودیم، امسال درخصوص این کالا هیچ مشکلی وجود ندارد.

این خبر را به اشتراک بگذارید