• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 9 اسفند 1399
کد مطلب : 125418
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ER24v
+
-

صف‌بندی مشتاقان 1400

درحالی‌که 2جناح برای حصول اجماع انتخابی تلاش می‌کنند، فهرست کاندیداهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری هر روز پرشمار‌تر می‌شود


 هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک‌تر می‌شویم و سرمای هوا بیشتر می‌شود، تب سیاست و انتخابات سال آینده درحال بالا رفتن بوده و شیب فعالیت‌های انتخاباتی احزاب و جناح‌های سیاسی برای به‌دست گرفتن قدرت اجرایی کشور تندتر می‌شود. در چنین فضایی 2جناح عمده سیاسی در کشور می‌کوشند در مدت باقیمانده تا خرداد1400 با انسجام درونی بیشتری در صحنه حاضر شوند و رایزنی‌های علنی و البته پنهانی آنان از تلاش بی‌وقفه برای معرفی گزینه‌های کارآمد تصدی پست ریاست‌جمهوری حکایت دارد. برهمین اساس، این روزها شاهد مطرح شدن گزینه‌های مختلفی از سوی اصلاح‌طلبان و اصولگرایان هستیم که تلاش دارند با به‌دست آوردن برآورد دقیقی از تمایلات سطح جامعه، مسیر خود را برای رسیدن به کاندیدای نهایی هموار کنند.در این میان برخی چهره‌های سیاسی هم می‌کوشند با صف‌شکنی از میان 2جریان غالب سیاسی کشور، خود را در معرض گزینش جامعه قرار دهند؛ علی مطهری، یکی از این چهره‌هاست که در سال‌های اخیر مواضع جنجالی وی در موضوعات مختلف با واکنش‌های بسیاری ازسوی سیاسیون و البته جامعه مواجه شده است. او اگر در جریان انتخابات مجلس یازدهم با ردصلاحیت ازسوی شورای نگهبان مواجه شد، اما در روزهای اخیر رسما برای حضور در سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد. مطهری شاید این بار امیدوار است از شورای نگهبان «برگ عبور» بگیرد؛ هرچه هست اعلام خبر کاندیداتوری او تنور انتخابات را گرم‌تر کرده است. مطهری می‌گوید خود را برای هر شرایطی آماده کرده و معتقد است هر اتفاقی بیفتد برایش خوشایند خواهد بود و حتی دلیلی برای ردصلاحیت خود نمی‌بیند.

اصلاح‌طلبان؛ از لاریجانی تا حسن خمینی
درحالی مطهری برای حضور مستقل در انتخابات خرداد1400 به نتیجه نهایی رسیده است که به‌نظر می‌رسد طیف سیاسی نزدیک به او، یعنی اصلاح‌طلبان، برنامه‌ای برای حمایت از مطهری ندارد و به‌دنبال گزینه‌هایی با شانس بیشتر تأیید صلاحیت و البته مقبولیت رأی آوری است. به‌نظر می‌رسد دغدغه تأیید صلاحیت گرفتن از شورای نگهبان به حدی درمیان اصلاح‌طلبان جدی است که آنان به گزینه‌های خارج از دایره اصلاح‌طلبی هم فکر می‌کنند؛ علی لاریجانی، از چهره‌های شناخته‌شده راست سنتی که این روزها با جریان غالب اصولگرایی زاویه پیدا کرده و بیشتر به چهره‌ای اعتدالی شهره شده است، ازجمله این گزینه‌هاست. بر همین اساس هم بود که محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، درباره برنامه انتخاباتی این حزب اعلام کرد که اگر اصلاح‌طلبان از معرفی نامزد ذاتی خود محروم شوند، ممکن است کسی که ازنظر مواضع به ما نزدیک‌تر باشد را حمایت کنیم؛ علی لاریجانی ازجمله چهره‌هایی است که می‌توان درباره او بحث کرد و تصمیم گرفت.
اگرچه عطریانفر، لاریجانی را گزینه مطلوب اصلاح‌طلبان نمی‌داند، اما طرح 3ویژگی برای کاندیدای مقبول ازجمله اینکه «باید ازسوی جامعه به‌عنوان چهره‌ای موجه شناخته شود»، «بتواند اجماع نخبگانی - سیاسی اصلاح‌طلبان را نمایندگی کند» و «ارکان عالی‌رتبه و مقامات ارشد نظام سیاسی کشور نسبت به او حسی همدلانه و موافق داشته باشند»، نشان می‌دهد اجماع روی نام رئیس میانه‌روی مجلس دهم چندان دور از ذهن نیست. این درحالی است که به‌نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان تا مجبور نشوند، سراغ گزینه‌هایی مانند لاریجانی که اتفاقا گزینه طیفی از اصولگرایان حاضر در شورای وحدت هم هست یا حتی ناطق‌نوری نمی‌روند. بر همین اساس هم بود که نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان با دستور کار وحدت کاندیدای حداکثری به ریاست بهزاد نبوی بالاخره فعالیت خود را آغاز کرد تا بلکه بتواند فعالان این طیف را که هرکدام گزینه‌های مختلفی را مطرح می‌کنند، به اجماع برساند. نکته اساسی این است که با وجود نام‌هایی که ازسوی اصلاح‌طلبان مطرح شده، اجماع چندان هم سهل‌الوصول به‌نظر نمی‌رسد؛ چراکه از یک‌سو باید منتظر اعلام نظر شورای نگهبان بود و ازسوی دیگر گزینه‌های مطرح برای حضور به جمع‌بندی نهایی برسند. هم‌اکنون چهره‌هایی مانند محمدجواد ظریف و حسن خمینی از کاندیداهای بالقوه اصلاح‌طلبان هستند که حضور یا عدم‌حضور قطعی آنان در انتخابات همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد در این میان نام‌های دیگری هم در این جریان سیاسی مانند محمدرضا عارف هم مطرح است که به‌نظر می‌رسد فعلا در حال رصد شرایط است.

اصولگرایان؛ تعیین‌تکلیف در هفته آخر فروردین
فعالیت‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان درحالی شدت گرفته که در اردوگاه مقابل، اصولگرایان همه هم و غم خود را بر وحدت حداکثری بر یک کاندیدا معطوف کرده‌اند؛ درحالی‌که به‌نظر می‌رسد درون 2سازوکار اصولگرایان برای وحدت، یعنی شورای ائتلاف و شورای وحدت، شکاف‌های قابل‌توجهی وجود دارد، اما فهرست بلندبالایی از چهره‌های سیاسی اصولگرا، از رستم قاسمی گرفته تا سعید محمد، علی نیکزاد و سعید جلیلی برای کاندیداتوری گزینه بالقوه هستند، اما فعلا نام 2چهره شاخص در این جریان بیش از دیگران به گوش می‌خورد؛ ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف. اگرچه چشم‌انداز اجماع بر کاندیداتوری قالیباف چندان شفاف نیست، اما درمقابل طیف وسیعی از اصولگرایان حضور رئیسی در عرصه را گرهگشای وضعیت کنونی خود می‌دانند و در روزهای اخیر هم اخبار بسیاری درباره دعوت گروه‌ها و نهادهای مختلف اصولگرا برای کاندیداتوری رئیسی منتشر شده که فعلا با امتناع رئیس دستگاه قضا مواجه شده است. اما هرچه هست براساس شنیده‌های همشهری، اصولگرایان تعیین‌تکلیف برای معرفی کاندیدای نهایی خود را به هفته آخر فروردین موکول کرده‌اند و تا آن زمان همچنان باید منتظر شنیدن اخبار بسیار و نام‌های گوناگون از این طیف بود. در این میان به‌نظر می‌رسد قاطبه اصولگرایان  2نگرانی مهم برای وحدت‌شکنی دارند؛ یکی پایداری‌ها و دیگری حامیان احمدی‌نژاد که در حال نواختن‌ ساز ناکوک در این جریان هستند و هریک نظرات و گزینه‌های ویژه خود را دارند.

این خبر را به اشتراک بگذارید