انحراف از اجرای سند ملی واکسیناسیون کرونا
درحالیکه کمتر از یکدرصد از کادر درمان مقابله با کرونا بهعنوان اولویت اول واکسن دریافت کردهاند، وزارت بهداشت تزریق واکسن به اولویتدوم را آغاز کرده است
حمیدرضابوجاریان - خبرنگار
درحالی وزیر بهداشت از آغاز فاز دوم اجرای واکسیناسیون خبر میدهد که آمارها نشان میدهد نزدیک به یکدرصد از جامعه پزشکی فعال در خط مقدم مقابله با کرونا واکسن دریافت کردهاند. براساس سند کشوری واکسیناسیون کرونا که از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا تدوین شده است، باید در فاز اول کارکنان خطاول ارائه خدمت به بیماران مبتلا به کرونا و در 3 فاز بعدی سالمندان، گروههای در معرض خطر و عموم مردم واکسن دریافت کنند. گرچه این تعریف بسیاری از نیروهای شاغل در بیمارستانهای درگیر با بیماری را خوشحال کرد اما وزارت بهداشت در اقدامی عجیب بدون انجام تعهدات خود برای واکسیناسیون گروه اول، فاز دوم واکسیناسیون شامل سالمندان ساکن در آسایشگاه ها و معلولان را آغازکرد. اقدامی که با واکنش جامعه پزشکی روبهرو شده است. آنها رویه وزارت بهداشت در تزریق واکسن را به باد انتقاد گرفتهاند. در حالی کادر درمان امیدوار به استفاده از واکسن بودند، سهمیهبندی مراکز بیمارستانی با توجیه کمبود واکسنهای وارداتی سبب شده است بسیاری از بیمارستانهایی که پذیرای بیماران مبتلا به کرونا در یک سال گذشته بودهاند از دریافت واکسن محروم شوند یا واکسن ارائهشده به آنها برای تزریق به کادر درمان و گروههای دارای اولویت در تزریق بسیار محدود باشد. برخی پزشکان و کارکنان درگیر بیمارستانهای پذیرشکننده بیماران کرونایی به همشهری میگویند که به بیمارستان آنها تنها برای تزریق واکسن به 80نفر، دارو داده شده است. یکی از پزشکان شاغل در بیمارستان امامحسین(ع) که خواست نامی از او در این گزارش آورده نشود، میگوید: تنها 160دوز واکسن برای تزریق به 80نفر از پزشکان، پرستاران، نیروهای خدماتی و انتظامات بخش مراقبتهای ویژه این بیمارستان اختصاص داده شده است. بهگفته این پزشک، دستکم به 120نفر از کادر درمان بیمارستان که مستقیما با بخش بیماران کرونا در ارتباط هستند، واکسن نرسیده است؛ فکر میکردیم به تعداد افرادی که در بخشهای مرتبط با بیماران کرونایی فعالیت دارند باید واکسن بدهند اما گفتند واکسن کم است و به همه نمیرسد. گفتند باید منتظر بمانیم تا واکسنهای بعدی بهدست وزارت بهداشت برسد تا بقیه افراد را واکسینه کنند.
قطرهچکانی واکسینه میکنند
انتقاد از نحوه توزیع و تزریق واکسن میان کادردرمانی درگیر با کرونا هر روز ابعاد جدیدتری پیدا میکند. پزشکان تأکید میکنند وزارت بهداشت باید براساس سند ملی واکسیناسیون عمل و بهدرستی آن را اجرا کند. فوقتخصص مراقبتهای ویژه بیمارستان مسیح دانشوری اعتقاد دارد روند کنونی واکسیناسیون کادر درمان باید تغییر کند. محمدرضا هاشمیان به همشهری میگوید: خودش واکسن را دریافت کرده است اما بسیاری ازهمکارانش از دریافت واکسن محروم ماندهاند: تنها برای 80نفردر بیمارستان مسیح دانشوری واکسن آوردند. به برخی بیمارستانها گفتند برایتان واکسن میآوریم اما واکسنی برای تزریق ارسال نشد. او، ریشه قطرهچکانی واکسیناسیون گروههای دارای اولویت اول در تزریق واکسن را ناشی از نگاه ضدواکسنی برخی مسئولان وزارت بهداشت میداند و میگوید: نمیشود به نام بخش مراقبتهای ویژه، 20دوز 20دوز واکسن برای تزریق تحویل داد. بسیاری ازهمکاران شاغل در بخش مراقبتهای ویژه در بیمارستانها هنوز واکسینه نشدند و این میتواند خطر ابتلا و مرگ آنها را افزایش دهد.
دعوا بر سر هیچ!
مقدار واکسن واردشده به کشور بسیار اندک است. محموله اول برای واکسینهکردن تنها 10هزار نفر کافی بوده است. محموله دومی هم در هفتههای اخیر وارد کشور شده که البته تنها یک دوز از ۲دوز مورد نیاز برای تزریق به افراد را شامل میشود؛ به شرط واردشدن محموله دیگر علاوه بر دوز دوم، میتوان 100هزار نفر دیگر را واکسینه کرد. محمولههایی که هنوز تنها بخش اندکی از نیازها را تامین میکند. حسین کرمانپور، مدیرروابطعمومی سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه در بیمارستانی که خود او کار میکند، تنها برای 50نفر سهمیه استفاده از واکسن ارسال شده است، میگوید: کمتر از یکدرصد بخشهای مراقبت ویژه در بیمارستانهای کشور واکسن دریافت کردهاند. او به همشهری میگوید: در مرحله اول ورود واکسن اسپوتنیک وی، تنها 20هزار دوز برای تزریق به 10هزار نفر واردات انجام شده است. این به آن معناست که اگر همه واکسنهای واردشده برای استفاده از کادر درمان استفاده شده باشد، تنها کمتر از یکدرصد شاغلین بخش مراقبتهای ویژه را شامل شده است. مدیر روابطعمومی سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه براساس سند ملی واکسیناسیون، وزارت بهداشت باید پای اولویت اول خود در تزریق واکسن میماند، ادامه میدهد: بهنظر میرسد وزارت بهداشت زیر فشارهای سنگینی قرار دارد که ناچار شده است در فرایند واکسیناسیون اینگونه عمل کند. بهگفته او، واکسنهایی که وزارت بهداشت به سالمندان برای تزریق در مراکز نگهداری از این افراد استفاده کرده از نوع روسی است که 2هفته قبل وارد کشور شده است و محمولهای 100هزار دوزی بود. آنچه به سالمندان تزریق شده است از همین محموله است که شامل دوز اول واکسن است و باید دوز دوم آن نیز برای تزریق، وارد کشور شود. بهگفته کرمانپور، سالمندانی که در این مرحله واکسن دریافت کردهاند دوز دوم را باید 28روز پس از دریافت مرحله اول واکسن دریافت کنند؛ مطمئنا وزارت بهداشت قرارداد محکمی با شرکت سازنده واکسن روسی برای واردات بهموقع دوز دوم منعقد کرده است و نباید نگران واردشدن بهموقع دوز دوم واکسن باشیم.
آغاز واکسیناسیون سالمندان
گرچه انتقاد ازعملکرد وزارت بهداشت در تأمین واکسن برای تزریق به کادر درمان رو به افزایش است اما رئیس سازمان بهزیستی میگوید به 1400سالمند ساکن در آسایشگاه خیریه کهریزک در مدت 2روز واکسن کرونا تزریق شده است. وحید قبادی دانا از اختصاص سهمیهای از سوی وزارت بهداشت برای تزریق به سالمندان در مراکز نگهداری استانهای کشور خبر میدهد و میگوید: وزارت بهداشت در مرحله اول برای 20هزار نفر واکسن در اختیار سازمان بهزیستی قرار داده است که این واکسنها در روزهای آینده در قالب سهمیهای مشخص در اختیار مراکز شبانهروزی استانهای کشور قرار میگیرد. او با بیان اینکه هماکنون 14هزار سالمند در مراکز شبانهروزی بهزیستی نگهداری میشوند، ادامه میدهد: در یک سال گذشته، 3176سالمند ساکن در مراکز نگهداری از سالمندان به کرونا مبتلا شدند که از این تعداد، 375تن جانباختند و 506نفر دیگر مراحل درمان خود را میگذرانند. بهگفته رئیس سازمان بهزیستی، 22درصد از مجموع سالمندانی که در مراکز شبانهروزی بهزیستی نگهداری میشوند در این مدت مبتلا و 2.5درصد از کل ساکنان مراکز براثر بیماری جان باختهاند. قبادی دانا، با بیان اینکه در 44درصد مراکز شبانهروزی بهزیستی نگهدار از سالمندان نشانهای از آلودگی به کرونا دیده نشده است، میگوید: از 305مرکز نگهداری از سالمندان، شاهد نفوذ ویروس به 171مرکز بودهایم. با اقدامات پیشگیرانه موفق شدیم از افزایش مراکز آلوده به ویروس جلوگیری کنیم. رئیس سازمان بهزیستی، به وضعیت مراکز نگهداری از سالمندان، معلولان جسمی و حرکتی، فرزندان بیسرپرست و بد سرپرست و بیماران روانی مزمن اشاره میکند و میگوید: در مجموع 925مرکز در کشور از این افراد نگهداری میکنند. براساس برآورد انجامشده 382مرکز به ویروس آلوده شده و 452تن از ساکنان نیز بهدلیل ابتلا به بیماری جان خود را از دست دادهاند. بهگفته قبادی دانا، اولویت اول تزریق واکسن با سالمندان، درمرحله دوم با بیماران روانی مزمن، در مرحله سوم با معلولان ذهنی و در مرحله چهارم با معلولان جسمی و حرکتی خواهد بود.