• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
دو شنبه 27 بهمن 1399
کد مطلب : 124420
+
-

مجلس بر مدار حاشیه

ورود برخی نمایندگان به مباحث انتخاباتی- سیاسی این روزها برای بهارستان حاشیه‌ساز شده‌است

بهارستان
مجلس بر مدار حاشیه

امیرمحمد حسینی- خبرنگار

 حاشیه‌های مجلس یازدهم از روزهای نخست جلوتر از متن آن حرکت کرده. ورای رفتار‌های حاشیه‌ساز برخی نمایندگان اما این روزها موضوع دیگری بر این روند دمیده است آن هم سودای وارد کردن بهارستان به کارزار انتخاباتی 1400است که هم مغایر وظایف نمایندگی است و هم جایگاه ملی مجلس.
اخیرا جمعی از نمایندگان  به کارزارهای انتخاباتی وارد شده‌اند و با تقلیل جایگاه مجلس به ستاد‌های انتخاباتی برای حمایت از برخی کاندیداهای بالقوه انتخابات 1400طومار تهیه کرده‌اند. در این میدان برخی نمایندگان جریان پایداری در مجلس از هفته گذشته بحث جمع‌آوری امضا ذیل دعوتنامه‌ای برای حضور ابراهیم رئیسی در این کارزار انتخاباتی را کلید زده‌اند و همچنان به‌دنبال جمع‌آوری امضا ذیل این طومار هستند.

خانه ملت یا ستاد انتخاباتی ؟
اقدامی که در همان گام اول واکنش جمعی از نمایندگان را به‌دنبال داشت وآنان  این اقدام را به دور از جایگاه ملی خانه ملت تعبیر و توصیف کردند، اعتراضی که سبب شد دوشنبه گذشته نشستی با حضور بیش از 40تن از نمایندگان موافق و مخالف این اقدام پایداری‌ها در کمیسیون اصل 90 مجلس برگزار و موضوع بررسی شود. در این نشست رأی قاطبه شرکت‌کنندگان عدم‌ورود مستقیم مجلس به مباحث انتخاباتی بود چرا که ورود و حمایت مجلس از یک کاندیدا را به دور از جایگاه نظارتی و ملی مجلس دانستند و تأکید کردند که اگر کاندیدای مورد نظر در انتخابات ورود کند و رأی هم کسب کند درنهایت مجلس به‌دلیل حمایتی که از او داشته و دارد از نقش نمایندگی مردم منحرف خواهد شد.  بر این اساس پیگیری‌های خبرنگار همشهری در این جلسه پر بحث و جدل در نهایت رأی به دوری مجلس از مباحث انتخاباتی داده شد، رأیی که خیلی زود از سوی برخی نمایندگان فراموش شد و به رغم تصمیم گروهی و جمعی‌ عمل کردند، درنشست دیروز بهارستان جمعی از نمایندگان وابسته به جریان پایداری روند جمع‌آوری امضا برای دعوت از رئیسی در انتخابات را ادامه دادند و باز هم مورد اعتراض منتقدانشان قرار گرفتند.

سیلی عنابستانی و ادامه ماجراهای خط‌ ویژه
 مجلس در حالی عزم ورود و نقش‌آفرینی در عرصه انتخابات را دارد که مطالبه عمومی و مردمی از آنها فهرست بلندبالایی است که ورود انتخاباتی آنها در انتهای این فهرست هم قرار نخواهد گرفت. از جمله این مطالبات عمومی ارائه پاسخی قانع‌کننده‌ به افکار عمومی در ماجرای اخیر نماینده سبزوار است. به رغم این انتظار اما سکوت مجلس در قبال ماجرای علی‌اصغر عنابستانی، ‌نماینده سبزوار سبب شکل‌گیری موجی از واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی شده و عدم‌اعلام موضع هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان درباره این ماجرا به‌رغم وعده رئیس این هیأت و حتی رئیس مجلس است.
به‌نظر می‌رسد مجلس اولویتی برای رسیدگی به این موضوع ندارد. اظهارنظرهای نمایندگان شاهد این ادعاست و برخی از آنها در گفت‌وگو با رسانه‌ها و در پاسخ به سؤالات گویا سعی می‌کنند این اتفاق را به‌دست فراموشی بسپارند. اما فارغ از واکنش مجلس، منتقدان تأکید کردند که رفتار عنابستانی نیز در این اتفاق و پس از آن، نشان از بی‌توجهی به ‌شأن مجلس و جایگاه نمایندگی داشت. او ابتدا ماجرا را از اساس تکذیب کرد و رفته‌رفته و با انتشار تصاویر از محل حادثه کارش به عذرخواهی رسید. پس از این هم خبر مجوز عبور از خط وی‍ژه برای نمایندگان، بار دیگر موجی از انتقادات را به‌وجود آورد. عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در این‌باره نوشت: «سیلی به سرباز مجوز لازم ندارد؟» البته اعضای هیأت رئیسه مجلس یازدهم این خبر را تکذیب کردند و آن را مرتبط با مجلس دهم دانستند. محمدباقر قالیباف نیز در همان ساعات نخست حادثه در توییتی نوشته بود که «درصورت احراز تخلف، هیأت نظارت بر نمایندگان بدون مسامحه بررسی و برخورد قانونی خواهد کرد.» اما با توجه به مواضع نمایندگان، درباره برخورد «بدون مسامحه» با عنابستانی ابهامات زیادی وجود دارد.

نظارت مجلسی بر اظهارنظرها
نمایندگان مجلس برای استفاده از ابزارهای نظارتی خود نیز درگیر حاشیه‌ها هستند. از به مجلس کشاندن وزیر اطلاعات برای به‌کار بردن عبارت «گربه» برای ایران گرفته تا فراخواندن وزیر ارتباطات به‌دلیل موضع سیاسی او.
 مجلس یازدهمی‌ها می‌خواهند ‌آذری‌جهرمی را هم بابت آنچه «تحریف مکتب امام» و «اظهارنظر در حوزه سیاست خارجی» می‌‌دانند به مجلس بکشانند. جهرمی در مراسم آغاز بهره‌برداری از اینترنت و شبکه ملی اطلاعات ۱۵۵روستای زنجان و درست یک روز بعد از سفر قالیباف به روسیه گفته بود: «کشور نیازمند توسعه است، ولی اگر نتیجه توسعه این باشد که کاخ‌ها از جاهایی بیرون بزند و کوخ‌هایی وجود داشته باشد، ارزش ندارد. چرا که نتیجه توجه و سربرآوردن کاخ‌ها، وابستگی به کاخ‌هاست، حالا چه بخواهد این کاخ، کاخ سفید باشد، چه کرملین.» او حالا باید در روزهای آینده به سؤالات نمایندگان در مجلس درباره اظهارنظر خود پاسخ دهد؛ اتفاقی که اگر رخ دهد ممکن است بار دیگر منجر به حاشیه‌ها و جنجال‌هایی در بهارستان شود و به مجادله دولت و مجلس دامن بزند.

یادداشت
تنزل‌ شأن بهارستان
غلامرضا نوری‌‌قزلجه، نماینده بستان‌آباد

نمایندگان مجلس چهره‌های سیاسی هستند و بنابراین طبیعی‌ است که نظرات و مواضع خود را داشته باشند و این نظرات را پیگیری کنند. اما چگونگی پیگیری مواضع سیاسی اهمیت زیادی دارد. نمایندگان باید در وهله اول ‌شأن و جایگاه مجلس را حفظ کنند.  دعوت از افراد برای کاندیداتوری می‌تواند برای کسی که دعوت می‌شود و شخصی که دعوت می‌کند، مضر باشد. حتی برای کسی که دعوت می‌شود ضرر بیشتری دارد و کمکی به او نمی‌کند؛ چرا‌که نوع کار طوری است که شأنیت مجلس را دچار اشکال می‌کند، بنابراین، این دست اقدامات روش مناسبی برای پیگیری نظرات سیاسی نیست. ما 3 قوه داریم و برای کارکرد هر یک خط‌کش و فاصله‌گذاری درنظر گرفته شده که اگر رعایت شود، متین‌تر و برازنده‌تر است. از سوی دیگر اینطور ورودکردن‌ها می‌تواند اتهاماتی از قبیل «وکیل‌الدوله»‌بودن را هم به همراه داشته باشد. افراد باید برای چنین نظرهایی از جایگاه شخصی خود استفاده کنند، چراکه استفاده از جایگاه مجلس و نمایندگی می‌تواند در آینده روابط بین قوا را درصورت آمدن و نیامدن فرد موردنظر تحت‌تأثیر قرار دهد. اما نمایندگان با جایگاه شخصی خود می‌توانند جمع شوند و از فردی حمایت کنند. درحالی‌که مطرح‌کردن این موضوع با عنوان نمایندگان مجلس می‌تواند به جریان وزین جامعه در روند انتخابات ریاست‌جمهوری لطمه بزند. از طرفی دسته‌بندی برای انتخابات ریاست‌جمهوری آینده در مجلس شکل خواهد گرفت. اما نکته اینجاست که هر چه این دسته‌بندی رسمی‌تر شود آسیب‌های بیشتری در روند انتخابات خواهد داشت. تأکید می‌کنم که افراد نظرات سیاسی خود را دارند و زمانی که علاقه‌مندیم به سمت نظام پارلمانی حرکت کنیم، یعنی این وضعیت را تشدید می‌کنیم. اما چنین اقداماتی با قوانین مادر ما و قانون اساسی فاصله دارد.

حواشی سفر قالیباف به روسیه به بهارستان رسید
حواشی سفر محمدباقر قالیباف به روسیه و ابلاغ پیام رهبر معظم انقلاب به نماینده پوتین همچنان ادامه دارد و این بار در خود مجلس به اختلاف‌نظر میان نمایندگان انجامید.
در نشست دیروز بهارستان، محمود احمدی‌بیغش، نماینده شازند و استاندار دولت محمود احمدی‌نژاد در بخشی از نطق میان‌دستورش به انتقاد از چگونگی و کیفیت سفر رئیس مجلس به روسیه پرداخت و گفت: اول اینکه جای تعجب دارد با وجود این همه مشاوران و دستیاران مدعی و تیم عریض و طویل تشریفاتی رئیس مجلس، چرا یک سفر رسمی و معمولی نباید به‌درستی راهبری و مدیریت شود که این‌همه جنجال به پا کند؟ او همچنین مشاوران و رئیس مجلس را  در کانون انتقاد قرار داد و تأکید کرد: آیا بهتر نیست در حجم، کمیت و کیفیت مشاوران، دستیاران و برنامه‌ریزان دفتر خودتان تجدیدنظر اساسی کرده و اندکی هم برای انتخاب، نمایندگان مجلس را به‌حساب بیاورید؟  او سپس به مقایسه سفر قالیباف و سفر نمایندگان امام برای انتقال نامه ایشان به گورباچف پرداخت.
 در این هنگام علی نیکزاد، نایب‌رئیس مجلس که اداره نشست را برعهده داشت، در پاسخ به نطق میان‌دستور محمود احمدی‌بیغش گفت: مقایسه سفر فرستاده امام راحل برای ارائه پیام بنیانگذار انقلاب اسلامی به گورباچف با سفر اخیر رئیس مجلس به روسیه، درست نیست. آن سفر تنها برای تسلیم پیام امام راحل انجام شد، ولی سفر دکتر قالیباف، یک سفر بین‌پارلمانی بود که در کنار آن قرار بود پیام رهبر معظم انقلاب نیز به پوتین، رئیس‌جمهور روسیه تسلیم شود. عزیزان این موضوع را درنظر داشته باشند.  
به‌دنبال توضیحات نیکزاد، مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هم در واکنش به صحبت‌های نماینده شازند با بیان اینکه ای کاش آقای احمدی‌بیغش به جای طرح موضوعات ناروا، گزارش کار خودش را ارائه می‌کرد، گفت: سفر هیأت پارلمانی کشورمان به روسیه موجب آشفتگی و عصبانیت اردوگاه غربی‌ها به‌خصوص آمریکایی‌ها و هم‌پیمانانشان شد که دلیلی بر درست بودن و موفقیت‌آمیز بودن این سفر است.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید