• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 6 بهمن 1399
کد مطلب : 122736
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/3103p
+
-

چراغ هفته‌های فرهنگی سمنان روشن شد

نخستین هفته فرهنگی سمنان با هدف معرفی ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و هنری‌ این استان برگزار شد، سمنانی‌ها از این پس میزبان 4هفته فرهنگی در فصول مختلف سال خواهند بود

گزارش
چراغ هفته‌های فرهنگی سمنان روشن شد

مریم سرخوش- خبر‌نگار

نخستین هفته فرهنگی سمنان هر چند که به تأکید مسئولان به‌دلیل شیوع کرونا آنطور که انتظار داشتند پرشور برگزار نشد(فردا آخرین روز نخستین هفته فرهنگی سمنان است) اما تجربه‌ای برای بهتر برگزار شدن و تکرار این هفته در 3 فصل دیگر سال با هدف احیا و شناخت فرهنگ غنی سمنان خواهد بود. سمنان علاوه بر قدمت تاریخی، موقعیت جغرافیایی و قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم و راه ارتباط با 8 استان دارد و علاوه بر جذابیت‌های گردشگری و صنایع‌دستی به زبان خاصش هم مشهور است؛ گویشی که به تأکید بسیاری از پژوهشگران تنها زبان متفاوت ایران زمین است و برخلاف سایر زبان‌ها هرگز معنای آن را بدون آشنایی با مفاهیمش متوجه نخواهید شد. شاید همین مسئله هم باعث شد که شورای شهر، روزی که زبان سمنانی‌ها ثبت ملی شد(30دی) را به‌عنوان نقطه آغاز هفته‌های فرهنگی این منطقه انتخاب کردند و قرار است از این پس هفته‌های فرهنگی سمنان با درج رویدادهای بااهمیت مانند زبان سمنانی، روز تشکیل شدن شهر یا استان سمنان، روز ثبت آثار تاریخی و مراسم معنوی ارزشمند، زادروزهای مفاخر گذشته و معاصر، روزهای با اهمیت در حوزه دفاع‌مقدس و ثبت جشنواره‌های انجیر، انار، گل نرگس، ونگون (بادمجان) هر سال در بهمن، اردیبهشت، شهریور و آبان برگزار شود. گزارش همشهری از نخستین هفته فرهنگی سمنان که فردا به‌کار خود پایان خواهد داد را بخوانید.

یک اتفاق ویژه در نخستین هفته
سرپرست سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری سمنان درباره برگزاری 4 هفته فرهنگی به همشهری گفت: شهر سمنان در حوزه‌های هویتی، تاریخی، اجتماعی و فرهنگی ظرفیت‌های قابل توجهی دارد و جامعه هنری و مردم نیازمند بهانه‌ای بودند که برای تمام رویدادهای مهم این حوزه‌ها گرد هم آیند. بر این اساس شورای شهر سمنان طرح هفته‌های فرهنگی را مصوب کرد و این هفته‌ها در 4‌ماه از سال برگزار خواهد شد تا فرصتی برای آشنایی‌ و بهره‌برداری‌ از این ظرفیت‌های فرهنگی برای مردم استان و مسافران فراهم شود. محمودرضا دارایی افزود: در این هفته‌ها رویدادهای برجسته هر فصل مورد توجه قرار گرفته است؛ به‌عنوان مثال نخستین هفته فرهنگی مصادف با ثبت ملی زبان سمنان شد. همچنین گل نرگس میان خانواده‌های سمنانی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است و این موضوع هم در این هفته مورد توجه بود. برای هفته فرهنگی اردیبهشت روی سفال هنری سمنان تأکید خواهیم داشت و در شهریور و آبان هم موضوعات باغ‌های سمنان و خانه و کوچه باغ‌ها، باغ‌ محله‌ها (زاوغان، کوشک‌مغان، کدیور، ناسار و اسفنجان، لتیبار، شاهجوی)، کشاورزی شهری، اکوموزه یا بوم موزه، شیوه سنتی و ثبت ملی شده تقسیم آب سمنان و جشنواره‌های کشاورزی برای محصولاتی ازجمله انجیر، انار و انگور مدنظر است.
این مسئول درباره اهمیت برگزاری این هفته‌های فرهنگی برای توسعه صنعت توریست در استان گفت: سمنان در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و از گذشته‌های دور تاکنون شاهد عبور و مرور مردم سایر نقاط کشور از استان هستیم. این منطقه با ظرفیت چهارفصل و برخورداری از مناطق خنک برای تابستان و کویر برای زمستان درگاه امن گردشگری است و بر این اساس هدفگذاری و دامنه برنامه‌های هفته‌های فرهنگی محدود به مرکز استان نخواهد بود و به سایر شهرها هم تسری خواهد داشت. اتفاق جالب در هفته نخست هم آزادسازی کاروانسرای تاریخی در مرکز شهر بود که در گذشته مکانی مهم برای تردد کالا و مسافر بوده، اما سال‌ها به‌عنوان زندان استفاده می‌شد و قرار است پس از مرمت به مرکز تاریخی – فرهنگی برای استفاده مردم تبدیل شود.

معرفی ظرفیت‌های مغفول سمنان
شهردار سمنان هم درباره برگزاری نخستین هفته فرهنگی مرکز استان به همشهری گفت: زبان سمنانی در تاریخ ۳۰دی سال94 ثبت ملی شد و بر این اساس آغاز نخستین هفته فرهنگی سمنان با آیین گرامیداشت روز ثبت زبان سمنانی، همچنین روز ثبت ملی روش کاشت گل نرگس سمنان همراه شد. سیدمحمد ناظم‌رضوی ادامه داد: هر سال همین موقع جشنواره‌ها و شب‌های فرهنگی در سالن‌های مختلف شهر برگزار می‌شد و شاهد تشکیل اجتماعات مختلف بودیم، اما امسال تکرار این برنامه‌ها با حضور مردم مقدور نیست. قطعا دوست داشتیم که نخستین هفته با شور بیشتری برگزار شود، اما در یک سال اخیر تمامی برنامه‌ها به‌خاطر کرونا و اجرای پروتکل‌های بهداشتی به شکلی متفاوت برگزار و برنامه‌های فرهنگی شهرداری هم متاثر از همین شرایط به‌صورت فضای مجازی برنامه‌ریزی شد.
ناظم‌رضوی معرفی ویژگی‌های فرهنگی استان را اولویت هفته‌های فرهنگی عنوان کرد و افزود: تلاش نهادهای فرهنگی شهر این است که بخشی از ظرفیت‌های استان سمنان را که تاکنون معرفی نشده و در ابعاد خود چه شهر، استان و حتی کشور مغفول مانده را مدنظر قرار دهند و این هفته‌ها با برنامه‌ریزی مرکز همایش و پژوهش شورای شهرداری و شورای شهر سمنان و با سازمان فرهنگی، ورزشی و اجتماعی شهرداری سمنان، سازمان‌های مردم نهاد، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، تمامی ارگان‌های فرهنگی هنری همچنین با حضور شهروندان (البته پس از پایان دوران کرونا) برگزار می‌شود.

هر هفته با برنامه‌های ویژه
محمد همتی، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر سمنان هم گفت: برنامه هفته‌های فرهنگی سمنان در آینده با درنظر داشتن مناسبت‌های مذهبی و فرهنگی مختلف برای احیا و شناخت فرهنگ غنی سمنان اجرا خواهد شد. بر این اساس و برای اجرای برنامه‌های هر هفته، سازمان فرهنگی، ورزشی و اجتماعی شهرداری سمنان با همکاری مرکز همایش و پژوهش شورای شهرداری و شورای شهر سمنان طرح‌ها و پیشنهادهای دغدغه‌مندان شهر سمنان در این حوزه را برای غنی شدن تدوین این تقویم و برپایی برنامه‌ها دریافت می‌کند و برنامه‌های اجرایی نیز با محوریت سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار می‌شود.

مکث
سمنانی‌ها فرش گل نرگس می‌بافند

پرورش پیاز گل نرگس به‌عنوان آیینی بومی، تاریخی و فرهنگی در سمنان، همچنین جشنواره گل نرگس با هدف معرفی هر چه بیشتر این گیاه و آشنایی شهروندان با روش‌های سنتی پرورش این گل بومی سمنان، به‌عنوان میراثی آیینی، مردمی و بومی هر سال در سمنان برگزار می‌شود، اما این بار به‌خاطر شیوع کرونا، خبری از برگزاری این جشنواره نیست. بر این اساس در نخستین هفته فرهنگی سمنان با حضور استادان برجسته صنایع‌دستی استان از نقشه فرش گل نرگس سمنان برای نخستین‌بار رونمایی شد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید