حامی امام در نجف
آیتالله سیدعبدالاعلی سبزواری نقش مهمی در انتفاضه شعبانیه داشت
سید محمد حسین محمدی
«استخوانبندی درشت و صورتی کشیده و پیشانی پهن و بلند، چشمانی نافذ توأم با مهر و عطوفت و ابروانی پرپشت و درشت و کشیده داشت، محاسنی انبوه و اندامی موزون داشت و آرام و موقر راه میرفت. هنگام سلام یا جواب سلام قدری سر را به طرف پایین خم میکرد و گاهی دست را هم برسینه میگذاشت. غالباً دوزانو مینشست و کمتر سخن میگفت». صورت ظاهری آیتالله سیدعبدالاعلی سبزواری را اینگونه توصیف کردهاند. درباره سیرت اخلاقیاش هزارانبار ولی بیشتر گفته و نوشته شده است. در نجف از شاگردان مرحوم کمپانی و آقاضیاء عراقی و سیدابوالحسن اصفهانی بود. در فلسفه و عرفان نیز در محضر مرحوم بادکوبهای و قاضی شاگردی کرده بود. در زمان حیات استادش سیدابوالحسن اصفهانی فلسفه تدریس میکرد، اما پس از دستور سیدابوالحسن مبنی بر تعطیلی دروس فلسفه و عرفان، فلسفه را کنار گذاشت و تمرکزش را روی فقه و تفسیر گذاشت.
سیدعبدالاعلی سبزواری، فعالیت بسیار زیادی در امور سیاسی داشت. برخی او را نزدیکترین حامی امام خمینی در نجف دانستهاند. همچنین او نخستین مرجع تقلیدی در نجف بود که از پیروزی انقلاب اسلامی دفاع کرد و فتوا به شرکت در انتخابات داد.
آیتالله سبزواری ازجمله چهرههایی بود که در «انتفاضه شعبانیه» نقش بسیار پررنگی ایفا میکرد. او نخستین کسی بود که در حمایت از انتفاضه بیانیه داد و حتی علیه حکومت بعث، فتوای جهاد صادر کرد. بعد از شکست انتفاضه و به شهادت رسیدن داماد و زندانی شدن فرزندش، مدتی بهصورت مخفیانه زندگی میکرد. او در پاسخ به یکی از طلبههایی که قصد فرار از عراق را داشت گفته بود: «میخواهید از عراق فرار کنید، لکن ما از این ملت هستیم و با آنان زندگی میکنیم و در کنار اینها میمانیم و با ایشان میمیریم، فرار نکن و در کنار مردم بمان و به آنها کمک کن».
دوره مرجعیت آیتالله سیدعبدالاعلی سبزواری چندان طولانی نبود. او در سال1372، درحالیکه شدیداً زیر فشار حکومت بعث بود، طبق برخی از نقلها به شهادت رسید.