جشنهای مردمی
شادی در جنگ
خاطره جمعی ما سالها بود غرور پیروزی را نچشیده بود. در سالهای جنگ چندبار این اتفاق بهصورت سراسری افتاد. اولینش پیروزیهای اولیه سالهال60 و شکست حصر آبادان و آزادی شهرهای بستان و چزابه بود. مهمترینش اما 3خرداد61 بود که با صدای جاودانه محمود کریمی علویجه، گوینده رادیو، ماندگار شد؛ «شنوندگان عزیز توجه فرمایید، خونینشهر، شهر خون آزاد شد».
دیگر توی شهر و روستا کسی سر از پا نمیشناخت. همه ریخته بودند توی خیابان و به هم لبخند میزدند و شیرینی میدادند و از خوشی پایکوبی میکردند. مثل روز فرار شاه. فوقالعادههای کیهان و اطلاعات پرچم پیروزی بود و مردم بعد از سالها نشاطی عمیق را حس کردند.
22بهمن 64 هم این اتفاق تکرار شد. باز هم جوانان ایرانی حماسه ساختند و درحالیکه سالی سخت داشتیم، فاو را فتح کردند. این فتح در بینظیرترین عملیات آبی- خاکی قرن بیستم موجب جشن و شادی مردم در خیابانها شد.
آخرین جشن بزرگ جنگ 2سال بعد از جنگ اتفاق افتاد؛ در 26مرداد 69که نخستین گروه آزادههای ایرانی وارد خاک ایران شدند. از همان شهرهای مرزی تا تهران و اصفهان و تبریز و مشهد مردم در شهرها، محلهها و مسیرها خوشخوشان از آزادهها استقبال میکردند.