• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 12 آذر 1399
کد مطلب : 117586
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/9rAKB
+
-

شوک مجلس به سکه و ارز

قیمت هر دلار آمریکا دیروز بعد از تصویب کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها در مجلس دست‌کم 1000تومان افزایش یافت و تا لحظه تنظیم این گزارش به 26هزارو400تومان رسید

دلار
شوک مجلس به سکه و ارز

به‌دنبال تصویب کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها از سوی مجلس دیروز قیمت طلا و ارز دوباره سیر صعودی را طی کرد به‌طوری که قیمت دلارتا لحظه تنظیم این گزارش به محدوده 26هزارو400تومان و قیمت هر سکه به 12میلیون‌و400هزا تومان رسید.
به‌گزارش همشهری، نمایندگان مجلس دیروز کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را تصویب کردند. نمایندگان همچنین در بررسی ماده۶ این طرح به دولت یک‌ماه برای توقف پروتکل الحاقی فرصت دادند. براساس این پیشنهاد به طرف‌های برجامی یک‌ماه فرصت داده می‌شود تا تحریم‌های بانکی و نفتی ایران را به‌طور کامل برطرف کنند و در صورت تحقق نیافتن این موضوع دولت موظف است یک‌ماه پس از تصویب این قانون، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند. این موضوع صرف‌نظر از اثرات سیاسی که منجر به موضع‌گیری دولت و سخنگوی وزارت خارجه شد به‌طور مستقیم بر بازار طلا و ارز هم اثرگذاشت و در آخر وقت معاملات دیروز حتی منجر به خروج 220میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام شد.

میزان رشد
دیروز بازار طلا و ارز بلافاصله به مصوبه مجلس برای لغو تحریم‌ها واکنش نشان دادند به‌طوری که قیمت هر دلار آمریکا که روز دوشنبه در محدوده 25هزارو400تومان دادوستد می‌شد تا ظهر دیروزدست کم 1000تومان رشد کرد و حتی در برخی ساعات به 26هزارو500تومان هم رسید. اثرات رشد قیمت در بازار آزاد به بازار متشکل ارزی هم رسید و درحالی‌که قیمت هر دلار آمریکا در یک هفته گذشته در بازار متشکل ارزی در کانال 24هزار تومان دادوستد شده بود دیروز قیمت هر دلار در این بازار که قرار است مرجعی برای تعیین قیمت اسکناس ارز باشد به 25هزارو370تومان رسید. صرافی بانک ملی هم دیروز تحت‌تأثیر رشد قیمت در سایر بازار‌ها قیمت هر دلار آمریکا را دست‌کم 620تومان افزایش داد و نرخ فروش را 25هزارو625تومان تعیین کرد. همگام با رشد قیمت دلار قیمت سکه هم که تابعی از رشد قیمت دلار است با افزایش مواجه شد و به 12میلیون‌و400هزار تومان تا ساعت17 و تا لحظه تنظیم این گزارش رسید. اما علت واکنش فوری بازار طلا و ارز به مصوبه مجلس چه بود؟

علت واکنش بازار طلا و ارز
آنطور که مقامات بانک مرکزی بارها اعلام کرده‌اند ریشه افزایش قیمت دلار را باید در کاهش درآمد‌های ارزی جست‌وجو کرد و علت کاهش درآمد‌های ارزی هم افزایش تحریم‌هاست. آنطور که قبلا عبدالناصر همتی رئیس‌کل بانک مرکزی گفته بود دلیل افزایش نرخ ارز صدور بخشنامه‌های متعدد ارزی نبوده است بلکه دلیل آن کاهش درآمدهای ارزی کشور است. او همچنین بارها تأکید کرده که شدید‌ترین تحریم‌ها علیه ایران اعمال شده است.
آمار‌ها نشان می‌دهد تحریم‌ها از یک طرف مسیر صادرات نفت را بسته و از سوی دیگر جریان ورود ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور را محدود کرده است همین عامل منجر شده است جریان ورود ارز به کشور محدود و در نتیجه هر تقاضای فصلی ارز منجر به رشد قیمت دلار شود. حالا اما از بعد از انتخابات آمریکا در 13آبان‌ماه و شکست دونالد ترامپ اوضاع تغییر کرده است. با خداحافظی او از کاخ سفید دوران سیاست فشار حد اکثری به پایان می‌رسد و این خود می‌تواند دریچه‌ای برای کاهش تحریم‌ها باشد. به زعم کارشناسان سیاسی رویکرد جو بایدن که احتمال داده می‌شود به‌زودی و بعد از ژانویه فعالیتش را در کاخ سفید آغاز کند با جمهوریخواهان متفاوت است. او حتی از بازگشت به برجام سخن گفته است. در نتیجه پس از مشخص شدن نتایج اولیه انتخابات آمریکا نوعی خوش بینی سیاسی بازار طلا و ارز را فرا گرفت و همین عامل منجر به افت قیمت دلار تا محدوده 24هزار تومان شد. حالا اما فعالان بازار ارز بیم آن را دارند که با مصوبه مجلس و تکالیفی که برای دولت به‌ویژه برای خروج از پروتکل الحاقی تعریف شده سطح تنش‌ها کاهش نیابد و حتی تحریم‌ها به روال قبل ادامه یابد. در واقع مصوبه روز گذشته مجلس سطح امیدواری را برای کاهش تنش‌ها و تحریم‌ها نزول داد و چون کاهش نیافتن تحریم‌ها به‌معنای محدود ماندن جریان ورود ارز به کشور است منجر به افزایش دوباره قیمت دلار و به‌دنبال آن طلا شد.

آنچه در پیش است
یک کارشناس بازار‌های مالی درباره اثر‌گذاری مصوبه مجلس بر قیمت دلار به همشهری گفت:این مصوبه البته یک اثر هیجانی و مقطعی دارد و بعد از ژانویه و با آغاز به‌کار جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا شرایط تغییر خواهد کرد.
بهزاد صمدی در پاسخ به این پرسش که اگر در نتیجه مصوبه مجلس میزان تحریم‌ها کمتر نشود و به همان روال سابق باقی بماند و منجر به کاهش جریان ورود ارز به کشور شود آیا می‌تواند منجر به رشد قیمت دلار شود گفت: بله این استدلال می‌تواند درست باشد. اما توجه کنید همیشه قیمت دلار از اواخر شهریور تا دی‌ماه یعنی ژانویه و سال نو میلادی رشد می‌کند امسال هم با وجود کرونا این رویه ادامه دارد و هر چقدر به ژانویه نزدیک‌تر شویم تقاضا برای دلار افزایش می‌یابد اما به‌نظر من این روند مقطعی است و طبق روال سال‌های گذشته بعد از آن با کاهش مواجه می‌شود.
او با بیان اینکه قیمت دلار بعد از ژانویه و با آغاز به‌کار جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا می‌تواند به‌سمت 18 تا 20هزار تومان حرکت کند گفت: امسال سال عجیبی نه‌فقط برای بازار‌های مالی و سرمایه‌گذاری ایران بلکه برای بازار‌های جهانی هم بود چون کل سناریو‌های بازار‌های جهانی، دلار وسرمایه‌گذاری بورس را تغییر داد چرا که دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا انتخاب نشد و به جای او جو بایدن باید به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا فعالیتش را آغاز کند.
او افزود: با وجود رفتار‌های هیجانی دیروز در بازار ارز، قیمت دلار می‌تواند تا بعد از ژانویه و با آغاز به‌کار رئیس‌جمهوری آمریکا دوباره کاهش یابد. این شیب نزولی حتی می‌تواند تا بعد از سال1400 ادامه یابد و به اعمال سیاست‌های کنترلی توسط دولت بعدی ایران قیمت هر دلار آمریکا بعد از سال1400 حتی به 17هزار تومان هم برسد.
او درباره اینکه اگر تحریم‌ها شدت   یا همچنان با روال قبلی ادامه پیدا کند آیا باز هم قیمت دلار کاهش خواهد یافت گفت: دیگر تحریمی برای اعمال باقی نمانده است و تحریم‌های جدید صرفا بازی کردن با اسامی و تکرار تحریم‌های قبلی است مثلا دیگر قرار است چه تحریم جدیدی بر صنایع ایران اعمال شود که اثرگذار‌تر از وضع فعلی باشد ضمن اینکه در هر صورت سیاست جو بایدن به‌مراتب بهتر از سیاست دونالد ترامپ و مایک پمپئو خواهد بود.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید