• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
سه شنبه 11 آذر 1399
کد مطلب : 117463
+
-

ساختمان‌های برتر پایتخت انتخاب می‌شوند

تاب‌آوری سازه‌ای، تعامل با فضای همگانی مجاور، توجه به استانداردهای ایمنی، خلاقیت و... از ملاک‌های انتخاب ساختمان‌های برتر هستند

ساختمان‌های برتر پایتخت انتخاب می‌شوند

الهام مصدقی راد_خبرنگار

ساختمان‌های برتر شهر تهران از سال1400 انتخاب و معرفی می‌شوند. پیروز حناچی، شهردار تهران هفته گذشته دستورالعملی را صادر کرد که بر مبنای آن ساختمان‌های تهران اعم از شخصی، عمومی، دولتی، تجاری، ‌اداری، شهری و... با توجه به معیارها و ملاک‌های مشخص و استانداردهای حوزه معماری و شهرسازی انتخاب شده و برترین آنها در گروه‌های مختلف و در قالب «طرح جامع جایزه ساختمان برتر سال شهرداری تهران» معرفی خواهند شد. دستورالعمل، معیارها، دسته‌بندی‌ها و نحوه انتخاب این ساختمان‌ها چندی پیش توسط معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران تدوین شده است. پیش از این قرار بود نخستین مرحله از این جایزه در اواخر سال‌جاری اجرا شود و دوره‌های بعدی نیز براساس زمان‌بندی، از 7اردیبهشت مصادف با روز معمار آغاز شود و 14مهرماه مصادف با روز تهران با معرفی ساختمان‌های برتر به اتمام برسد؛ اما به‌دلیل محدودیت‌های ایجاد‌شده و شیوع کرونا، نخستین دوره این جشنواره از اردیبهشت1400 آغاز خواهد شد.

ملاک برتر‌بودن ساختمان‌ها 
جایزه ساختمان برتر با نظر هیأت داوری متخصص به ساختمان‌هایی تعلق خواهد گرفت که اصول مشخصی همچون تامین نیازهای فیزیکی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، استفاده از منابع محلی و فناوری مناسب، خلاقیت، تاب‌آوری سازه‌ای و محیطی و کاربست اصول و ضوابط ایمنی مانند مسیر فرار ایمن، مصالح مقاوم در برابر حریق و دارای تأییدیه معتبر، اجرای تمهیدات ایمنی و استفاده از محصولات و تجهیزات ایمنی و استاندارد را به‌منظور پیشگیری از حوادث و حریق اجرا کرده باشند. همچنین مباحث مربوط به معماری پایدار، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، توجه به مصالح پایدار و بازگشت‌پذیر به طبیعت، ایجاد امکان تعامل با فضاهای همگانی مجاور، توجه به طراحی ساختمانی متناسب با عملکرد، ارائه الگوی مناسب در رابطه با نماهای ساختمانی، تلاش برای ارتقای سلیقه عمومی از طریق ترویج نماهای متوازن و هماهنگ و به دور از تزیینات زائد و تجملات سطحی، توجه به کیفیت ساخت و استفاده از فناوری و مصالح مناسب و ماندگار در بنا به‌منظور جلوگیری از هدر‌رفت سرمایه ملی را به‌خوبی مدنظر قرار داده باشند.

ترویج الگوی مناسب معماری و شهرسازی 
آنگونه که مهدی صالحی، مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران به همشهری می‌گوید، ساختمان‌ها براساس کالبد و عملکرد خود در قالب 6دسته ساختمان مسکونی 4 یا 5طبقه بررسی شده در کمیته‌های نمای 22منطقه، مسکونی بلند‌مرتبه دارای 12طبقه و بیشتر، کاربری‌های تجاری، اداری و خدماتی؛ کاربری‌های صنعتی و کارگاهی؛ کاربری‌های فرهنگی و گردشگری و در نهایت ساختمان‌های بازسازی یا مقاوم‌سازی‌ شده، تقسیم‌بندی خواهند شد. همچنین در دور اول این جشنواره ساختمان‌هایی بررسی خواهند شد که پایان کار خود را از سال‌95 تا 99 دریافت کرده باشند. به گفته صالحی و براساس دستورالعمل تدوین‌شده، در نهایت امتیازات نقدی و غیرنقدی مانند تخفیف در عوارض شامل حال ساختمان‌های منتخب شده و پلاک فلزی مخصوص ساختمان برتر، روی نمای این ساختمان‌ها نصب خواهد شد. 
صالحی می‌گوید: «در سال‌های گذشته نیز در مقاطعی، ساختمان‌های نمونه و منتخب به‌خصوص در حوزه نما، معرفی می‌شدند اما این طرح قرار است به‌صورت پایدار و همیشگی این روند را دنبال کند تا نقش مؤثری در ترویج الگوهای مناسب و استاندارد معماری و شهرسازی فراهم کند.»
 ارتقای کیفیت معماری و ترویج الگوهای مناسب و استاندارد در حوزه معماری ساختمان‌های تهران چند‌سالی است از سوی معاونت معماری و شهرسازی شهرداری با جدیت بیشتری در پیش گرفته می‌شود تا جایی‌که از سال93 کمیته‌های نما به‌صورت کاملا تخصصی، فعالیت خود را آغاز کردند تا تمام ساختمان‌ها اعم از شخصی، تجاری، اداری و... نما که یکی از مهم‌ترین بخش‌های ساختمان و چهره عمومی آن محسوب می‌‌شود را از تفاخر، تجمل و ناایمنی دور کرده و به استانداردهای شهرسازی نزدیک کنند.
 شهردار تهران نیز در دستورالعمل صادر‌شده اظهار امیدواری کرده که ‌این طرح جامع جایزه ساختمان برتر سال شهرداری تهران بتواند در راستای ارتقای کیفیت معماری و فرهنگ ساخت‌وساز نقش مؤثری ایفا کند.

امتیازات نقدی و غیرنقدی مانند تخفیف در عوارض شامل حال ساختمان‌های منتخب شده و پلاک فلزی مخصوص ساختمان برتر، روی نمای این ساختمان‌ها نصب خواهد‌شد
 

این خبر را به اشتراک بگذارید