قیچی تیز جنگ و تحریم
ستاد بسیج اقتصادی تشکیل شد
علیرضا احمدی
بهار1359 در شرایطی آغاز شد که کشور در شرایط جدیدی قرار داشت؛ ابوالحسن بنیصدر بهعنوان نخستین رئیسجمهور تاریخ ایران آغاز به کار کرده بود و برنامه یکپارچهسازی قدرت در دست خود را مرور میکرد و ازسوی تحولات مرزی در غرب کشور وضعیت نگرانکنندهای داشت؛ رژیم بعث عراق در مناطق مرزی کرمانشاه آتشافروزی میکرد و کردستان نیز شاهد بالا گرفتن فعالیت تجزیهطلبان بود.
در میانههای فروردین و در روزهایی که انفجار در لولههای انتقال نفت واکنشهایی را ازسوی مسئولان ارشد کشور ازجمله رئیسجمهور و دادستان کل انقلاب بههمراه داشت، روابط ایران و آمریکا که پس از اشغال سفارت این کشور از سوی دانشجویان پیرو خط امام (ره) دستخوش تلاطم شده بود، با بحران جدیدی مواجه شد؛ دولت ایالات متحده روز 18فروردین قطع کامل روابط خود با جمهوری اسلامی را اعلام کرد و به همه دیپلماتهای ایران 36ساعت فرصت داد تا خاک این کشور را ترک کنند. بهدنبال این تحولات کارتر به وزیر خزانهداری این کشور دستور داد فهرستی از داراییهای مسدودشده ایران و دعاوی معوقه اتباع و شرکتهای آمریکایی علیه ایران را تهیه کند. کارتر همچنین با صدور یک دستور اجرایی به شماره12205، تجارت و سایر معاملات با ایران را ممنوع کرد که درضمن آن به اجرای تحریمهای وضع شده از تاریخ 23آبان 1358هم تأکید شده بود.
در آخرینماه تابستان داغ59 در داخل کشور اختلافات برای انتخاب نخستوزیر بالاخره به انتخاب محمدعلی رجایی ختم شد و روز 19شهریور کابینه رجایی از مجلس رأی اعتماد گرفت. این درحالی بود که درگیریهای مرزی ایران و عراق به بالاترین سطح در سالهای اخیر رسید و نهایتا در 31شهریور رژیم بعثی صدام حمله سراسری به خاک ایران را آغاز کرد. جنگ در شرایطی آغاز شد که اقتصاد ایران در مسیر کاهش وابستگی به نفت قرار داشت و تحریمهای آمریکا بر سرعت حرکت در این راه افزوده بود، اما جنگ باعث شد درآمدهای نفتی که صدور آن در آغاز انقلاب بهصورت برنامهریزی شده کاهش یافته بود (صادرات نفت خام از 4.8میلیون بشکه در سال1356، به 2.4میلیون بشکه در سال1358و کمتر از یک میلیون بشکه (796هزار بشکه) در سال1359 کاهش یافت) دوباره نقش مؤثری را در اقتصاد ایران ایفا کند. با وقوع جنگ استان خوزستان که کانون اصلی تولید نفت بود، در شرایط جنگی قرارگرفت و پالایشگاه بزرگ آبادان در حاشیه اروندرود بهشدت آسیب دید و از مدارتولید خارج شد. این پالایشگاه مقارن آغاز جنگ تحمیلی، با ظرفیت تولید 620هزاربشکه در روز بهتنهایی معادل سایر پالایشگاههای کشور نفت تولید میکرد. تعطیلی بندر خرمشهر و تهدید بندر امامخمینی(ره) نیز فشار اقتصادی قابل توجهی به کشور وارد کرد.
پاییز59 با یک خبر مهم آغاز شد؛ در پنجمین روز مهرماه هیأت وزیران تصویب کرد ستادی به نام «بسیج اقتصادی کشور» مرکب از وزرای نفت، صنایع و معادن، کار و اموراجتماعی، کشاورزی، کشور، نیرو، اموراقتصادی و دارایی، بازرگانی، دفاع، سازمان برنامه و بودجه و رئیسکل بانک مرکزی ایران یا نمایندگان تامالاختیار آنان به ریاست نخستوزیر تشکیل شود و با توجه به شرایط خاص اقتصادی کشور تصمیمهای لازم را اتخاذ و از طریق سازمانهای مسئول اجرا کند.
اما یکی از مهمترین رویدادهای اقتصادی سال59 در اسفند به وقوع پیوست و مجلس شورای اسلامی طرح «دولتی کردن بازرگانی خارجی» را از تصویب گذراند. دراین مصوبه که به امضای هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس مجلس رسید، با اشاره به اصل چهلوچهار قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت مکلف شد «حداکثر ظرف 2ماه از تاریخ تصویب این قانون، مطالعات و بررسیهای لازم را برای دولتی کردن بازرگانی خارجی به عمل آورد و لایحه مربوط را تقدیم مجلس شورای اسلامی کند.» این مصوبه در 9فروردین سال بعد به تأیید شورای نگهبان هم رسید.
تشکیل شورای مرکزی اصناف در تیرماه، تصویب ملی شدن معادن کشور در شورای انقلاب در شهریور، تصویب قرارداد ترانزیت کالاهای تجاری با شوروی از سوی مجلس در آبان و اختصاص بودجه ویژه برای اجرای طرحهای عمران عشایری در آذر، از مهمترین اخبار اقتصادی سال1359بود.