نویسنده اقتصاد ما
آیتالله محمدباقر صدر به شهادت رسید
سیدمحمد حسین محمدی
بیش از هرچیزی او را به هوش و استعداد سرشارش میشناسند. استادش آیتالله خویی درباره او گفته بود: «چشمهایش از هوش برق میزنند». آیتالله محمدباقر صدر ولی تنها نبوغ نبود؛ آمیزهای بود از نبوغ و دغدغه و پشتکار. همین 3عنصر مهم سبب شد تا کتابهای «اقتصادنا»، «فلسفتنا»، «الاسس المنطقیه» و چندین و چند کتاب تأثیرگذار دیگر را تالیف کند.
شهید صدر از دوران نوجوانی در محضر آیتالله خویی بزرگ شده بود. پایههای علمیاش را در کنار این مرجع شیعه بالا برده بود و به تعبیر خودش رابطهشان، رابطه پدر و فرزندی بود. اوضاع ولی آنگونه که بود پیش نرفت. هرچند آن روابط عاطفی و احترامها بر جای خود باقی بود، اما شهید صدر ایدههای فکریاش را از نظر اجتماعی و سیاسی به آیتالله سیدمحسن حکیم نزدیکتر میدید.
مهمترین دغدغه مشترک میان آیتالله سیدمحسن حکیم و شهید صدر، مبارزه با کمونیسم بود. هر دو آنها کمونیسم را جدیترین مسئله عراق و حتی جهان اسلام میدانستند. همین دغدغه، سبب شکلگیری «حزب الدعوهالاسلامیه» بهعنوان مهمترین و تأثیرگذارترین حزب شیعی شد. اگرچه آیتالله حکیم و حتی خود شهید صدر از نظر ساختاری عضو حزب نبودند اما حزب الدعوه، از بدو تأسیس زیر نظر آیتالله حکیم و با رهبری آیتالله محمدباقر صدر اداره میشد. موفقیتهای حزب الدعوه در مبارزه با کمونیسم تا جایی پیش رفت که شهید صدر تبدیل شد به بزرگترین دشمن حزب بعث. محدودیتها و بگیر و ببندها آغاز شده بود و حالا دیگر محمدباقر صدر بنا داشت تا مبارزهاش را از مرحله تربیتی- فرهنگی، وارد مرحله مبارزه مسلحانه بکند اما پیش از هرگونه اقدامی، حزب بعث او و خواهرش بنتالهدی را دستگیر کرد. دولت وقت عراق از آیتالله صدر خواسته بود تا نسبت به حزب الدعوه و انقلاب ایران اعلام برائت کند اما این خواسته، چیزی نبود که سیدمحمدباقر صدر بخواهد از آن کوتاه بیاید. او انقلاب ایران را بخشی از آرزوی تحقق یافته خود میدانست و درباره انقلاب ایران و فرار شاه گفته بود: «الیوم تحقق آمال الانبیاء»؛ امروز روزی است که آرزوی انبیا محقق شده است.
سرانجام محمدباقر صدر و خواهرش بنتالهدی در سال1359 توسط حزب بعث به شهادت رسیدند. ایدهها، نظرات و آمال او اما همچنان بعد از سالها زنده است و برای هر طالبی، قابل استفاده و راهگشا خواهد بود.