«شیطان بازار» تعطیل شد
جمعه بازار خلازیر که در فروش اجناس دست دوم خوشنام نبود با همکاری شهرداری و پلیس تعطیل شد
محمد سرابی_خبرنگار
«شیطان بازار» خلازیل (خلازیر) پس از چندین سال برای نخستین بار تعطیل شد. این بازار هفتگی در تمام تهران بهعنوان محلی برای فروش اجناس دزدی شهرت داشت. روز جمعه همکاری شهرداری، نیروی انتظامی و پلیس راهور، سپاه منطقه و دیگر نهادهای مسئول شهری و امنیتی با یکدیگر باعث شد که این بازار بزرگ بسته شود. با مسدود کردن مسیرهای ورود و استقرار نیروها در تمام روز جمعه، دستفروشان نتوانستند در این محل بساط گستری کنند و میتوان امیدوار بود که در هفتههای بعد هم این تعطیلی ادامه پیدا کند.
اگرچه نمیتوان همه دستفروشان این بازار را متهم به فروش اجناس دزدی کرد ولی معدودی مالخر و متخلف باعث این سوءشهرت شده بودند. اهالی منطقه 19و محلههای اطراف نیز از تشکیل چنین بازاری ناراضی بودند زیرا باعث افزایش جرم و مشکلات اجتماعی فراوان میشد. انبوه زبالهای که عصر جمعه از این بازار موقت به جا میماند هم کار پاکبانان شهرداری را بیشتر میکرد. در ماههای اخیر تجمع در محل این بازار احتمال انتقال بیماری کرونا را نیز بیشتر کرده بود. گزارشی که هفته پیش از یک بخش خبری صدا و سیما منتشر شد، نشان میداد دستفروشان دستورالعملهای مربوط به کرونا را کمتر رعایت میکنند و تراکم جمعیت آنقدر زیاد بود که خبرنگار صدا و سیما، خود وارد راسته اصلی شیطان بازار نشد. سرانجام طرح تعطیل کردن این بازار از ساعت ۷ صبح روز پنجشنبه تا ۲۱ روز جمعه اجرا شد. شهردار منطقه ۱۹ با بیان اینکه شیطان بازار از بیش از یک دهه قبل مشغول بهکار بوده است، میگوید: «این بازار محل تجمع و کسب وکار افرادی است که بدون رعایت هیچگونه پروتکل بهداشتی اجناس خود را که اغلب مشکوک به اموال مسروقه هستند در معرض فروش میگذارند. علاوه بر اینکه فعالیت و تجمع آنها تهدیدی برای شیوع کرونا محسوب میشود، آلودگیها و مزاحمتهایی را نیز برای ساکنان این نقطه از شهر تهران به همراه دارند.»
علی توکلی با اشاره به مسدودسازی ۱۱ نقطه ورودی به جمعه بازار با استفاده از۱۰۰ بشکه ترافیکی، مخزن و موانع ترافیکی و نیوجرسی، میافزاید:«بهمنظور اجرای این طرح ویژه، ضمن استقرار ۲۰ خودروی پیکاپ شهرداری و یگان حفاظت، ۱۴ اکیپ گشت راهور، ۴ اکیپ گشت یگان حفاظت شهرداری و ۱۵۰ نیرو در محدوده این روزبازار مستقر شدند.»
3هزار دستفروش
برای اطلاعرسانی درباره تعطیلی این جمعه بازار از روزهای قبل در ۱۲ نقطه قبل از ورودی بازارچه، بنرهایی نصب شده بود، اما دستفروشان به این بنرها اعتنایی نکردند و در روز جمعه حدود 3هزار خودرو قصد ورود به خلازیل را داشتند.
عضو شورایاری شهر محله نعمت آباد میگوید:
« بیشتر از یک دهه بود که لوازم مختلف در شیطان بازار خرید و فروش میشد. فروشندگان در روزهای جمعه با وانت و خودروهای سواری اجناس را به اینجا میآوردند و در شرایط نامناسب به فروش میرساندند. بخشی از این اجناس مسروقه محسوب میشد.» «مجتبی آقامحمدی» با تأکید بر نارضایتی اهالی منطقه از گسترش این بازار میافزاید:« به هر ارگانی که مراجعه میکردیم میگفتند این کار مربوط به سد معبر و در حوزه کار شهرداری است. بالاخره با پیگیری شورایاری محلات، دبیران و اعضای هیأت رئیسه شورایاری منطقه، شهرداری منطقه تصمیم جدی برای برخورد با دستفروشان گرفت و در این راه از همراهی دیگر ارگانها هم استفاده کردیم.»
او تأکید میکند:« روز جمعه با حضور آقای توکلی شهردار منطقه و آقای صبوری معاون خدمات شهری منطقه و همینطور نیروی انتظامی و راهور 9مسیر منتهی به خیابان خلازیل و بلوار شقایق مسدود شد. در این میان متوجه شدیم بعضی خودروها نه فقط از نقاط مختلف تهران بلکه از دیگر شهرها مانند کرج و همدان هم به خلازیل آمدهاند. هر جمعه 3هزار دستفروش و شاید 30هزار نفر مشتری هم به بازار مراجعه میکردند.»
«عیسی بیگلو» مسئول قرارگاه محله اسلامی خلازیل نیز در اینباره تأکید میکند: «قبلا جمعه بازار خلازیل به این گستردگی نبود ولی از حدود 5سال قبل، هجوم بساطگستران بهشدت زیاد شد و دیگر اهالی محله در این بازار نقشی نداشتند. دستفروشان، گذری و ناشناس بودند و به همین دلیل برخلاف کسبه محلی که محل ثابت و شناخته شده دارند، احتمال فروش اجناس سرقت شده توسط آنها زیاد بود.»
او با اشاره به اینکه در تمام مدت شیوع بیماری کرونا، شیطان بازار بهکار خود ادامه میداد، میگوید: «اهالی محلههای اطراف نگران انتقال بیماری از طریق هزاران نفری بودند که به این بازار مراجعه میکردند و حتی شایع شده بود که به همین دلیل، انتشار بیماری در محلههای اطراف بیشتر شده است. با حضور این جمعیت و حتی عرضه مواد غذایی بدون رعایت اصول بهداشتی، دیگر نمیتوان با ضدعفونی مانع انتشار بیماری شد.» به اعتقاد مسئولان محلی ادامه کار این بازار با شرایط ناگوار کنونی زیانهای بسیاری داشت که باعث شد مسئولان امر مانع آن شوند. شاید بتوان بخشی از دستفروشان را در بازارروزهای دیگر و زمانی که خطر شیوع کرونا کمتر شده باشد، ساماندهی کرد.