محمد سرابی ـ خبرنگار
به نیمه آبان رسیدهایم و هنوز بارندگیهای پاییزی شروع نشده است اما طی چندماه آینده باید انتظار بارش شدید را داشت. تا وقتی که هوا گرم بود تصاویر متعددی از ماسکهای یکبار مصرف رها شده در پیادهروها منتشر میشد. وقتی بارندگی شروع شود این ماسک و دستکشها روانه مسیرهای سطحی آب میشوند.
شهر به 22منطقه و هر منطقه به چند ناحیه تقسیم میشود. معمولا کارکنان هر ناحیه بیشتر از دیگران به موقعیت خیابانها مسلط هستند و میدانند که در چه نهرهایی زبالههای پلاستیکی روی هم انباشته میشود و کدام چهارراهها محل آبگرفتگی هستند. شهرداری تهران کار جلوگیری از آبگرفتگی را به نواحی سپرده است زیرا هر منطقه و ناحیه پیمانکاری دارد که لایروبی دائمی را انجام میدهد. کانالها و مسیرهای اصلی آب که کارکرد فرامنطقهای دارند نیز در همکاری میان معاونت فنی عمرانی و معاونت خدمات شهری، بازسازی و لایروبی میشوند.
سال پیش هم این اقدامات انجام شده بود اما بارش صبحگاهی برف باعث بسته شدن معابر شهر شد. چند بارهم بارندگی شدید رخ داد که همه خطرساز بود ولی آبگرفتگی شدید ایجاد نکرد. سال پیش از آن و در تعطیلات نوروز، تهران تا آستانه سیل پیش رفت ولی بازهم مراقبت و تخلیه کانالهای اصلی باعث شد که خیابانها پر از آب نشوند. با این حال پاییز سال پیش با این حجم عظیم ماسک و دستکش یکبار مصرف روبهرو نبودیم. قبل از اینکه کرونا به ایران برسد هم بطریها و کیسههای پلاستیکی بهاندازه کافی مسیر جویها را مسدود میکردند و امسال زبالههای جدید به آن افزوده شده است. هیچ عدد و مقیاس مشخصی از آن هم وجود ندارد و درصورت وقوع سیل، مسئولیت به پیمانکاران نواحی حواله خواهد شد. از اسفند سال98 روال تفکیک و بازیافت پلاستیک در تهران تغییر کرد زیرا جداسازی زبالهها در ایستگاههای میانی و همینطور جمعآوری پسماند خشک از مخازن میتوانست باعث انتشار بیشتر بیماری کرونا شود. برای نزدیک به 2ماه هیچ تفکیکی انجام نمیشد و پس از آن هم روند کار با گذشته متفاوت است. در سالهای گذشته زبالههای پلاستیکی بارها باعث بسته شدن مسیر نهرها شدند و امسال که میزان استفاده از پلاستیک بهشدت زیادشده است، کسانی که هیچ وقت به پاکیزگی شهر اهمیت نمیدادند، باز هم زبالههای خود را درون جوی رها میکنند؛ مگر اینکه امیدوار باشیم کاهش ترددها در شهر باعث کمتر شدن زبالههای رها شده شود. مدتی قبل فیلمی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که در آن یکی از پیمانکاران شهرداری برای باز کردن راه آب تا کمر درون آبگرفتگی گلآلود فرو رفته بود. او برای بیرون کشیدن یکبنر از کانال هدایت آب، تلاش میکرد ولی پیش از آن ماسکی را بیرون کشید که با بیتوجهی و بیمهری رها شده بود. میگویند ماسک خیس باعث انتشار بیماری کرونا میشود ولی مجموع ماسکهای خیس شاید برخی از نقاط شهر را هم گرفتار سیل کند. نکته اینجاست که همهچیز را نباید به مأموران شهرداری، لایروبی و کانالسازی برای هدایت آبهای سطحی منوط کرد؛ این حجم از اقدامات زمانی پاسخگو خواهند بود که پای همراهی شهروندی هم در میان باشد.
سیل ماسکهای خیس
در همینه زمینه :