حضور زنان در عرصههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، علمی و حتی ورزشی، نشان میدهد دیگر چون گذشته تفاوت زیادی میان زن و مرد نیست و «شعار برابری» در شرف محققشدن است. طی سالهای اخیر نام بانوان بسیاری، بیش از گذشته در لیست برترینهای جهان جای گرفته است که بیش از همه در حوزه ورزش میتوان به خواهران منصوری، نجمه خدمتی، زهرا نعمتی و... افتخار کرد؛ دخترانی که با وجود تمام کمبودها از تلاش دست نکشیدند و در نهایت روی سکوی قهرمانی ایستادند. شاید پشتکار بانوان بهخصوص در حوزه ورزش، تلنگری باشد برای مسئولان و مدیران در حوزههای مختلف که نگاه ویژهتری به بانوان داشته باشند و برای رفع کمبودهایشان تلاش کنند. برای گرفتن پاسخ کمبودها و اقدامات مؤثر انجامشده در ورزش بانوان در سطح شهر تهران با حجت نظری، رئیس کمیته ورزش شورای اسلامی شهر تهران به مناسب هفته تربیتبدنی گفتوگو کردیم.
بهنظر میرسد در توزیع امکانات ورزشی تهران، بحث برابری زنان و مردان رعایت نشده است؟ این موضوع را قبول دارید؟
متأسفانه در دورههای قبل و طی چندین سال موضوع همینطور بود که شما در سؤال مطرح کردید و مدیریت شهری به ورزش مردان بیشتر توجه داشته و سند بنده بودجهای است که به این کار اختصاص داده شده است.
شورای پنجم برای توزیع عادلانه امکانات ورزشی چه اقداماتی انجام داده است؟
شورای پنجم از زمان آغاز فعالیتش تاکنون توجه ویژهای به 2 موضوع مهم داشته است؛ اول توسعه ورزش همگانی. سازمان ورزش شهرداری هم اقدامات مهمی را برای این منظور انجام داده؛ مثل کلیپها و توصیههای ورزشی در خانه در فضای مجازی و سایت این سازمان بهدلیل شیوع کرونا و افزایش تعداد دستگاههای ورزشی در بوستانها. اخیرا هم که اجرای طرحی برای استقرار مربیان ورزشی در بوستانها آغاز شده تا روشهای صحیح نرمش و ورزش را به شهروندان آموزش دهند. موضوع دومی که بسیار به آن تأکید داشتیم، رعایت عدالت بود. اینکه بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که زنان هم بتوانند از امکانات و فضاهای ورزشی متعلق به شهر و شهرداری استفاده کنند و در همین راستا هم در برنامه سوم توسعه شهر تهران بر افزایش سرانه ورزشی بانوان تأکید شد و حتی بودجه اختصاصی ورزش مردان و زنان در شهر را با هم برابر کردیم.
چرا دیگر طرح خیابان ورزش پیگیری و اجرا نمیشود؟
یکی از نمودهای توسعه ورزش همگانی، اجرای طرح خیابان ورزش است که با استقبال زیادی هم مواجه شد، اما برگزاری برنامههای مرتبط با خیابان ورزش، منجر به کاهش فاصلهگذاری فیزیکی میشود. به همینخاطر شیوع کرونا باعث شده تا موقتا اجرای آن متوقف شود.
بانوان در مناطق جنوبی تهران از امکانات ورزشی کمتری برخوردار هستند. برنامهای برای رفع این کمبود پیشبینی شده است؟
این مسئله صرفا مختص بانوان نیست و متأسفانه سرانههای ورزشی در جنوب تهران کمتر از مناطق دیگر است و این کمبود در مناطق 16، 18، 19 و... بهطور عینی مشاهده میشود. برای رفع این کمبود چند اقدام در دستور کار قرار گرفت؛ اول پروژههایی برای ساخت اماکن ورزشی تعریف شد که بخشی از آنها در مراحل پایانی است. دوم پروژههای قدیمی تکمیل و به اتمام رسیدند و سوم هم فضاهای ورزشی بازسازی و مرمت شدند. علاوه بر آن، طی 3سال یعنی از آغاز سال96 تا پایان سال98 اماکن ورزشی شهرداری تهران هیچگونه افزایش قیمتی نداشتهاند که این موضوع بهویژه در مناطق جنوبی و کمتر برخوردار شهر تهران تأثیر زیادی در میزان استفاده از این اماکن داشته است. علاوه بر کارهای انجامشده، فضاهای ورزشی ویژه بانوان و زنان هم فعال هستند، ازجمله بیش از 50مرکز ورزشی الزهرا که خدمات خوبی هم به بانوان ارائه میدهد و اغلب این مراکز در جنوب تهران قرار دارند.
بانوان سالمند قطعا برای داشتن زندگی شاد نیاز به برنامه ورزشی دارند. در این مورد تدابیری اندیشیده شده است؟
در این مورد هم بودجهای را به ترویج ورزش در میان سالمندان اعم از زنان و مردان اختصاص دادهایم که براساس آن باید تجهیزات مخصوص و شرایط لازم برای این عزیزان فراهم شود.
حجت نظری، رئیس کمیته ورزش شورای شهر تهران در گفتوگو با همشهری مطرح کرد:
ورزش بانوان نیازمند نگاه ویژه
در همینه زمینه :