رئیس کلانتری 150 تهرانسر از جمعآوری 70کارتنخواب منطقه 21 میگوید
کوچ اجباری مهمانان ناخوانده
مهدی اسماعیل پور
پرسه کارتنخوابها در کوچهپسکوچههای تهرانسر، یکی از مشکلات امنیتی این محدوده از منطقه بود که در محلههای شهرک «دریا» و «مسکن ویژه» نمود بیشتری داشت و صدای اعتراض اهالی را درآورده بود. کارتنخوابهایی که از مناطق و حتی شهرهای اطراف به این محله میآمدند و مکانهای دنج و خلوت محله را پاتوق میکردند. در سالهای گذشته، مشکل کارتنخوابها اینقدر حاد و جدی نبود، اما حضور این افراد در یکسال اخیر، شتاب بیشتری گرفته بود بهصورتی به معضل و مشکلی جدی برای اهالی محله تبدیل شده بود. خبر خوب برای شهروندان تهرانسر اینکه سرهنگ «محمود مالمیر»، رئیس کلانتری 150 تهرانسر، از پاکسازی کامل این محدوده از وجود کارتنخوابها میگوید.
محلههای شهرک دریا، «یاس» و مسکن ویژه، بیش از سایر نقاط تهرانسر با معضل کارتنخوابها روبهرو بود که با اقدام به موقع کلانتری 150 تهرانسر و طرحهای متعددی که اجرا شد، این محلهها پاکسازی شدهاند.
جمعآوری 70 کارتنخواب معتاد
سرهنگ مالمیر در اینباره به «همشهری محله»، میگوید: «از ابتدای شهریورماه، در 5 مرحله، طرح ویژهای را برای شناسایی و جمعآوری کارتنخوابها اجرا کردیم. در این طرحها حدود 70 نفر از کارتنخوابهایی که تهرانسر و نقاط اطراف آن را پاتوق کرده و در آنجا آلونکهایی ساخته بودند، جمعآوری شدند. این افراد پس از جمعآوری، پالایش شدند که مشخص شد همه آنها با معضل اعتیاد دست و پنجه نرم میکنند. همه این افراد تحویل ستاد «مبارزه با موادمخدر» شدند تا برای درمان اعتیاد تحویل کمپهای ترک اعتیاد داده شوند. با اجرای این طرحها تهرانسر و نقاط اطراف آن از وجود کارتنخوابها بهطور کامل پاکسازی شد و مانند گذشته دیگر شاهد حضور پر تعداد و دستهجمعی آنها نیستیم.»
کارتنخواب دیدید، گزارش کنید
سرهنگ مالمیر، از شهروندان میخواهد در صورتی که با افراد کارتنخواب روبهرو شدند، خیلی سریع این موضوع را به کلانتری تهرانسر یا سامانه پلیس 110 گزارش دهند: «همه کارتنخوابها جمعآوری شدهاند، اما ممکن است باز هم شاهد حضور آنها از شهرها و محلههای اطراف باشیم. یا ممکن است بهصورت تکی در این محدوده حضور داشته باشند. شهروندان در صورت مشاهده این افراد خیلی سریع با کلانتری تهرانسر یا سامانه 110 پلیس تماس بگیرند تا نسبت به جمعآوری و تحویل آنها به کمپهای ترک اعتیاد اقدام کنیم. بیشترین حضور و پاتوق کارتنخوابها را در شهرک دریا، یاس، بوستان «ریما» و مسکن ویژه تهرانسر داشتیم که همگی جمعآوری و پاکسازی شدند.»
مهمانان ناخوانده از احمدآباد مستوفی، یافتآباد و...
براساس گفته سرهنگ مالمیر، در پالایش انجام شده مشخص شد که هیچکدام از این کارتنخوابها ساکن منطقه 21 و بومی محله نیستند و همگی از شهرها و محلههای اطراف پا در این محدوده میگذارند: «این کارتنخوابها هیچکدام بومی تهرانسر یا ساکن منطقه 21 نیستند و همگی از اطراف وارد این محدوده میشوند. بیشتر این کارتنخوابها از سمت «احمدآباد مستوفی» به تهرانسر میآیند. پس از آن هم بیشترین ورودی را از سمت محله «یافتآباد» و «خلیجفارس» داریم. شرایط خوب اقتصادی و بافت شهری محدوده تهرانسر این افراد را به این سمت جذب میکند تا با تکدیگری، زبالهگردی و سرقت، پول موادمخدرشان را تهیه کرده و برای خودشان غذایی بخرند.»
سرقت، زبالهگردی و تکدیگری
رئیس کلانتری 150 تهرانسر، مهمترین آسیبها و خطرات حضور کارتنخوابها را در محلهها اینگونه توضیح میدهد: «نخستین اثر حضور کارتنخوابها برهم خوردن آرامش روانی شهروندان است. یعنی با دیدن این افراد، مردم بهویژه درباره فرزندانشان احساس ناامنی میکنند. این افراد چهره محلهها را مخدوش میکنند و موجب میشوند که سلامت روان مردم به خطر بیفتد. حضور کارتنخوابها در بوستانها که مردم برای استراحت وتفریح و آرامش به این اماکن میروند، محیط را ناایمن و ناسالم میکند. علاوه بر مشکلات روحی و روانی و آلودگیهای بصری، کارتنخوابها با سرقتهای اغلب خرد، به مال مردم هم آسیب میزنند. برای مثال، چند وقت پیش، یکی از این کارتنخوابها را در حالی که کفشهای داخل یک خانه را جمعآوری کرده و دورچرخهای به ارزش 6 میلیون و 500 هزار تومان را همراه با قفل رویی آن سرقت کرده بود، بازداشت کردیم. کارتنخوابها برای تهیه پول مواد از هر فرصتی استفاده میکنند. سرقت از داخل خانههایی که در ورودی یا پارکینگ آنها باز است، ماشینهای بدون سرنشین که مالک خودرو با بیاحتیاطی در آن را باز گذشته و دور شده است و مواردی از این دست، از دیگر آسیبهای کارتنخوابهای معتاد در محلهها است. به اینها باید موضوع زبالهگردی را هم اضافه کرد که مشکلات دیگر از جمله مشکلات بهداشتی را بهویژه در این روزهای «کرونا»یی به دنبال خود دارد و همچنین تکدیگری را هم اضافه کرد. با جمعآوری کارتنخوابها محلهها امنتر شده و آرامش روانی شهروندان نیز تأمین میشود.»
محیط را برای حضور کارتنخوابها فراهم نکنیم
سرهنگ مالمیر، جمعآوری کارتنخوابها را راهحل قطعی و دائمی این معضل نمیداند و بر این باور است ارگانهایی مانند شهرداری و همچنین شهروندان هم باید همکاری کنند: «برای پاکسازی محلهها از وجود کارتنخوابها، پلیس به تنهایی و یک تنه نمیتواند وارد عمل شود. با جمعآوری این افراد محلهها پاک میشوند اما برای تداوم این شرایط به همیاری و همکاری شهرداری و شهروندان نیاز است. شهرداری با اصلاح ساختار شهری و از بین بردن نقاطی که به پاتوق کارتنخوابها تبدیل شود و آنها را جذب کند، میتواند در این کار مشارکت داشته باشد. ما در این محدوده نقاطی را داریم که مستعد حضور کارتنخوابها است که از جمله میتوانم به حاشیه بزرگراه «تهران – کرج» یا پستی و بلندیهایی که در زمینهای بایر وجود دارد، اماکن متروکه و مخروبه و پلها اشاره کنم. با شرکت پیمانکار جمعآوری زباله نیز جلسهای داشتیم تا در مقابله با پدیده زبالهگردی با هم همکاری داشته باشیم. همچنین، شهروندان با رعایت اصول ایمنی مانند باز نگذاشتن در خانه و اتومبیل یا گزارش حضور کارتنخوابها به پلیس و ندادن پول نقد به متکدیان، محیط را برای حضور کارتنخوابها نامناسب و نا ایمن کنند. متأسفانه در برخی از موارد دیده میشود که شهروندان برای جمعآوری کارتنخوابها به پلیس معترض میشوند و نمیدانند که این کار هم به مصلحت خودشان، هممحله و هم کارتنخوابها است. در مجموع، برای موضوع کارتنخوابها نیاز به فرهنگسازی داریم.»