• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
چهار شنبه 15 مرداد 1399
کد مطلب : 106913
+
-

چراغ قرمز بر سر راه واردات کالاهای غیرضروری

مدرس خیابانی: جلوی واردات را گرفتیم چون پول نداریم

واردات
چراغ قرمز بر سر راه واردات کالاهای غیرضروری


وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده که با هدف توسعه صادرات و کنترل واردات، بر جلوگیری از ورود کالاهای دارای تولید داخل اصرار دارد. به گزارش ایرنا، حسین مدرس خیابانی، با بیان اینکه اجازه واردات کالاهای غیراساسی به کشور داده نمی‌شود، افزود: در این راستا تاکنون 2 هزار و ۵۰۰ ردیف تعرفه کالایی مربوط به اقلام غیرضروری و لوکس یا اقلامی که مشابه داخلی داشتند مسدود شده است.
به گزارش همشهری، این اظهارنظر در شرایطی بیان می‌شود که براساس تازه‌ترین آمارهای رسمی بانک مرکزی ترازپرداخت‌های کشور در سال 1398با کاهش6.8میلیارد دلاری نسبت به سال 1397مواجه شده و به حدود 3.1میلیارد دلار رسیده و واردات کالاها به کشور در سال گذشته 14درصد کمتر از سال 97برآورد شده و از سوی دیگر صادرات هم 36.4درصد افت کرده است.
به گفته سرپرست وزارت صمت، پارسال در مجموع ۴۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار واردات انجام شد که ۸۵ درصد آن را کالاهای سرمایه‌ای، واسطه‌ای و مواداولیه تولید تشکیل می‌داد و ۱۵ درصد دیگر مربوط به کالاهای مصرفی ضروری بود. مدرس ‌خیابانی تأکیدکرد: این وزارتخانه اجازه ورود کالاهای غیرضروری از مسیر تجارت رسمی را نخواهد داد، زیرا از یک طرف پول نداریم و از طرف دیگر مشابه آنها به وفور در کشور تولید می‌شود.
اظهارنظر مرد شماره یک این روزهای وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد که دلیل اصلی جلوگیری از واردات برخی اقلام و کالاها ناشی از کمبود ارز و دشواری نقل و انتقال ارز است که باعث شده تا سیاست تجاری ایران به سمتی هدایت شود که از یک سو جلوی تقاضای ارز تجاری گرفته شود و از سوی دیگر نیازهای احتمالی با استفاده از کالاهای دارای تولید مشابه داخلی تامین شود.

تکیه بر بازار همسایگان 
مدرس خیابانی درخصوص برنامه‌های توسعه صادرات وزارتخانه توضیح‌داد: نقطه قوت کشورمان که تحت شدیدترین تحریم‌های ظالمانه قرار دارد، تجارت مرزی با همسایگان است و باید از این پتانسیل صادراتی استفاده کرد. وی  گفت: ایران با ۱۵ کشور همسایه مرز مشترک دارد که ۶۰ درصد صادرات ما به این کشورها انجام می‌شود، این کشورها سالانه یک‌هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار واردات انجام می‌دهند که سهم ما از آن فقط 2 درصد (حدود ۲۴ میلیارد دلار) است.
وی افزود: اگر بتوانیم این 2 درصد را به دو برابر افزایش دهیم و میزان تجارت را به ۴۸ میلیارد دلار برسانیم، بسیاری از مشکلات کاهش خواهد یافت، این مهم وقتی اهمیت بیشتری می‌یابد که بدانیم مرزهای زمینی ما قابل تعقیب و رصد از سوی دشمنان نیستند.
این در حالی است که پیش از این مرکز پژوهش‌های مجلس نسبت به محدود شدن شرکای خارجی ایران هشدار داده بود طی سال‌های 1380تا 1397در سال 1387بیشترین بازار صادراتی از نظر تعداد با 170کشور قرار داشته و کمترین آن هم مربوط به سال 1393با 140کشور بوده است. این مرکز تحقیقاتی وابسته به مجلس با اذعان به اینکه الگوی صادرات ایران از نظر شرکای تجاری الگوی نامتقارنی است تأکید کرده است تعداد کمی از کشورها سهم بالایی در تجارت ما دارند و تعداد زیادی از آنها سهمی بسیار اندک به‌نحوی که سهم 4 کشور امارات متحده عربی، چین، عراق و جمهوری کره، مجموعاً بیش از ارزش صادرات به 145کشور دیگر به‎عنوان مقصد کالاهای صادراتی ایران در سال 1397بود که این تمرکز نسبتاً شدید در بازارهای هدف صادراتی می‌تواند برای کشور یک تهدید تلقی شود چرا که در طول زمان، رابطه تجاری ما با کشورهای مختلف به‌طور یکسان رشد نکرده است.

رشد ۶۳ درصدی صادرات به اوراسیا 
اما سرپرست وزارت صمت می‌گوید: ‌با امضای موافقتنامه همکاری با کشورهای حوزه اوراسیا در پنجم آبان‌ماه پارسال، ۵۰۰ ردیف تعرفه کالاهای ایرانی صفر شده و از آن زمان تا ۳۰ خرداد‌ماه گذشته در همسنجی با پارسال، حجم صادرات ما به این کشورها ۶۳ درصد رشد داشته است.
مدرس خیابانی در عین حال گفت: با همه سختی‌ها و مشکلات، اکنون وفور کالا را در سطح جامعه شاهدیم و فقط 4 میلیون تن کالای اساسی و ضروری در بنادر و گمرکات کشور موجود است. وی اظهارداشت: از خردادماه گذشته روند تخصیص گشایش ارز نیز بهبود یافته که در ادامه شرایط بهتری را برای تامین کالاها رقم خواهد زد.

این خبر را به اشتراک بگذارید