آیا کودکان باعث انتقال کرونا میشوند؟
علی ملائکه ـ روزنامه نگار و پزشک
نظر غالب تا به حال براساس بررسیهای همهگیرشناختی این بوده است که کودکان بهطور معمول ویروس را بین خودشان یا به بزرگسالان منتقل نمیکنند.
کودکان بهطور کلی نسبت به بزرگسالان بسیار کمتر دچار بیماری وخیم کرونا میشوند. این تفاوت این چنین توضیح داده شده است که ویروس کرونا با همان کارآمدی که در بینی بزرگسالان تکثیر میشود، نمیتواند در بینی کودکان تکثیر پیداکند . اما نتایج یک بررسی جدید در آمریکا نشان میدهد شاید این نظر درست نباشد.
پژوهشگران آمریکایی در یک بررسی از ترشحات بینی ۱۴۵نفر که دچار بیماری کرونای خفیف تا متوسط بودند، یک هفته پس از شروع علائم نمونهبرداری کردند.
نتایج آزمایش این نمونهها نشان داد که میزان ماده ژنتیک ویروس کرونا در مجرای تنفسی فوقانی کودکان زیر 5سال بین ۱۰ تا ۱۰۰برابر بیشتر از کودکان بالای 5سال و بزرگسالان است.
این پژوهشگران با توجه به یافتهها معتقدند کودکان کمسن میتوانند نقش مهمی در انتشار ویروس کرونا در جمعیتها داشته باشند.
این پژوهشگران با توجه به عادات رفتاری کودکان کمسن و تماس نزدیکشان باهم در مدارس، ابراز نگرانی میکنند که با بازگشایی مدارس ممکن است انتشار ویروس کرونا تشدید شود.
در مقابل گروهی از کارشناسان با وجود این یافتهها استدلال میکنند که وجود بار ویروسی بیشتری در بینی کودکان کمسن ممکن است لزوما باعث نمیشود که آنها در دنیای واقعی هم باعث انتشار بیشتر ویروس شوند.
ممکن است کودکان حتی با وجود بار ویروسی بیشتر در بینیهایشان بهعلت اینکه بیماری شدیدی ندارند و چندان سرفه نمیکنند، کمتر ویروس را در محیط منتقل کنند یا چون جثه کوچکتری دارند، ذرات تنفسی آلایندهای که در هوا پخش میکنند، پیش از اینکه فرد بزرگسالی بتواند آنها را تنفس کند، روی زمین میافتد.
تا به حال بررسیهای چندانی در دنیای واقعی درباره سرایت کرونا از کودکان انجام نشده است، اما یک بررسی اخیر در کرهجنوبی نشان داده که کودکان و نوجوانان ۱۰ تا ۱۹ساله به همان اندازه بزرگسالان باعث انتقال کروناویروس در میان خانوارها میشوند، اما کودکان زیر ۹سال ویروس را به میزان کمتری منتقل میکنند.
به هر حال برای نتیجهگیری قطعی در اینباره باید منتظر بررسیهای بیشتری بود.