دسترسپذیری، نیاز فوری معلولان در شهر
نمایندگان افراد دارای معلولیت در دیدار با رئیس شورای استان تهران برلزوم تحقق حقوق شهروندیشان تأکید کردند
نمایندگان گروههای مختلفی از افراد دارای معلولیت در نشست با الهام فخاری، رئیس شورای استان تهران و رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر، اجرای مفاد قانون جامع حمایت از معلولان را خواستار شدند و از حقوقی که افراد دارای معلولیت دارند گفتند؛ از حق حضور در جامعه و دسترسی به اماکن عمومی شهر.
به گزارش همشهری، دراین نشست که به مناسبت گرامیداشت هفته بهزیستی و تامین اجتماعی در محل شورای استان تهران برگزار شد، محبوبه ابراهیم خانی، رئیس انجمن کوتاهقامتان بلند همت، به وضعیت نامناسب خیابانهای شهراشاره کرد و گفت: «در زمستان و تابستان بهدلیل وجود موانع و چالههایی که در سطح شهر وجود دارد، آسیب میبینیم.» شیما سلیمی، مدیرعامل انجمن ناشنوایان ایران، از خدماتی خبر داد که سالیان گذشته وعده داده بودند که در اختیار ناشنوایان قرار میگیرد اما هیچ وقت خبری از این خدمات نشد. به باور سلیمی اصلیترین مشکل ناشنوایان برقراری ارتباط در اماکن عمومی است. او در اینباره گفت: «از مشکلات اصلی ناشنوایان نبود زیرساخت مناسب در ادارات و اماکن دولتی است که نمیتوانند با افراد ارتباط برقرار کنند و هیچ آموزشی در مورد زبان اشاره به کارکنان داده نشده است.»
علی اکبر جمالی، رئیس هیأت مدیره انجمن نابینایان اما از تغییر نگرش در شهرداری و شورای شهر نسبت به افراد دارای معلولیت ابراز رضایت کرد.او با ابراز نگرانی از اینکه ممکن است با تغییر مدیریت شهری، وضعیت به روال سابق بازگردد، خاطرنشان کرد:«متأسفانه گاهی حس میشود مسئولان از روی علاقه و موردی به مسائل معلولان اهمیت میدهند. اگر فصلی با عنوان نیازمندیها و خدمات به افراد دارای معلولیت مصوب شود، میتوان امیدوار بود که کارهای مربوط به افراد دارای معلولیت پیگیری شود.» به باور جمالی، مناسبسازی شهری و ایابوذهاب همچنان از مسائل جدی نابینایان است. او همچنین درباه وضعیت حملونقل ویژه افراد دارای معلولیت هم گفت: «در این سالها وسایل حملونقل تعویض نشدهاند و تقریبا همه آنها در تعمیرگاه هستند و نمیتوانند سرویس بدهند. پیشنهاد میکنم از میان وسایلی که به خطوط حملونقل عمومی اختصاص داده میشود، تعدادی به این سامانه داده شود و اعتبارات مشخصی برای آن درنظر گرفته شود.»
شهرام مبصر، از فعالان اجتماعی هم در این جلسه حاضر بود. مبصر تأکید کرد که توقعی برای اجرای همه طرحها نیست چراکه مشکلات زیرساختی وجود دارد. او با بیان اینکه ارادهای برای اجرای کامل طرحها وجود ندارد، اظهار کرد:«شاید بزرگترین مشکل نبود عزم و اراده برای اجرای طرحهاست. بهعنوان مثال سال گذشته بحث سرویسدهی یکی از تاکسیهای اینترنتی به افراد دارای معلولیت مطرح شد اما متأسفانه با وجود تلاشهایی که صورت گرفت این کار به مرحله اجرایی نرسید. مسئولان ما همواره در حال مقایسه هستند، درحالیکه باید از خود بپرسند وظایفشان چیست و چه کاری را میتوانند برای بهبود اوضاع انجام دهند.»
مجید سرایی، از نابینایان جامعه رسانهای، مشکل اصلی را نظارت عنوان کرد و افزود: «پروژهها مجوز ساخت میگیرند، اما در مرحله آخر به یاد مناسبسازی پروژه میافتند. شعار«شهر دسترسپذیر، شهری برای همه» به تنهایی کافی نیست و تحقق آن نیازمند نظارت است.»
حقوق شهروندی معلولان باید با دیگران برابر باشد
زهرا نعمتی، قهرمان بازیهای پاراالمپیک لندن و ریودوژانیرو، با گلایه از برابر نبودن حقوق شهروندی افراد دارای معلولیت با سایرین خاطرنشان کرد: «افراد دارای معلولیت باید در تمام حقوق شهروندی با سایر اقشار جامعه به برابری برسند و البته این اتفاق باید در نگاه شهروندان به معلولیت نیز تجلی پیدا کند که در این مورد نیازمند فرهنگسازی هستیم.»
نعمتی اضافه کرد:«در کلانشهرهای ما زیرساختهای شهری دچار مشکلات جدی است.متأسفانه شهرهای ما برای افراد دارای معلولیت مناسبسازی نشده است و همین موضوع سبب شده تا اقشار دارای معلولیت نتوانند در سطح شهر حضور پیدا کنند و این اتفاق باعث حذف آنها به لحاظ حضور در اجتماع شده است.»
او درباره دسترسی افراد دارای معلولیت به حملونقل عمومی گفت: «حملونقل عمومی مانند مترو و اتوبوس باید برای معلولان قابل دسترسی باشد اما متأسفانه استانداردهای موجود برای استفاده افراد دارای معلولیت از این امکانات در سطح بسیار پایینی قرار دارد.»
نعمتی زیرساختهای فضای سبز عمومی مانند پارکها را برای استفاده افراد دارای معلولیت مناسب دانست اما با این حال اعتقاد دارد که این فضاها کمبودهایی هم دارند. او گفت: «خوشبختانه عملکردهای مثبتی هم برای بهبود فضاهای شهری مشاهده میشود که بهخودی خود موجب دلگرمی است اما قطعا جای کار بیشتری در این زمینه احساس میشود.»
قهرمان پاراالمپیک، مشکل همیشگی افراد دارای معلولیت را مشکل دسترسی به اماکن شهری عنوان کرد و ادامه داد:«ساختوسازهای اماکن شهری و طراحی نادرست آنها برای استفاده از افراد دارای معلولیت یکی از مشکلات جدی است. حتی رمپهایی که در برخی از ساختمانها وجود دارد به لحاظ استاندارد طراحی برای افراد دارای معلولیت قابل استفاده نیست. امیدوارم شاهد بهبود خدمات شهری برای افراد دارای معلولیت باشیم.»
افراد دارای معلولیت ناظر سیاستگذاریها باشند
الهام فخاری، رئیس شورای استان تهران و رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر با تأیید صحبتهای نمایندگان جامعه افراد دارای معلولیت گفت: «در محور اقدامات فیزیکی و کالبدی نمیتوان به شهر نمره مناسب داد ولی پیشبرد کار از سوی همکاران پیگیری و نظارت شدهاند. نهتنها در اقدامات فیزیکی بلکه در حوزه سامانههای نرم افزاری که نیازمند بودجه کلان نبوده هم دچار ضعف عملیاتی هستیم. البته امیدواریم در زمان باقی مانده از دوره پنجم شورای شهر تهران اقدامات مؤثری در این رابطه انجام شود.» فخاری با اشاره به اینکه افراد دارای معلولیت باید در سیاستگذاریها صاحبنظر باشند، تصریح کرد:«در کنار یکدیگر حق شهری خود و مردم را طلب میکنیم و به نتیجه میرسانیم. معاونان و مشاوران باید در همه بخشهای سیاستگذاری از تمام اقشار بهویژه افراد دارای معلولیت دعوت کنند تا در کنار آنها به پیشبرد هرچه صحیحتر اهداف و تصمیمگیریها مشاوره دهند.» رئیس شورای اسلامی استان تهران لازم میداند که در رونماییها و افتتاحیهها از همه قشرهای جامعه دعوت به عمل آید تا امکانات و ویژگیهای دسترسپذیری برابر مورد بررسی قرار گیرد و اگر شرایط برای همگان مناسب نباشد افتتاح پروژه یا ایستگاه متوقف شود. او ادامه داد: «باید بر لزوم حضور افراد دارای معلولیت در نهادهای سیاستگذاری از ملی تا محلی تأکید شود. پرداختن به زندگی روزمره یا کار از زاویه تجربه یک فرد دارای معلولیت کمک میکند تا همه مشکلات و معضلات به درستی دیده و شناخته شود و مناسبسازی درست و اثربخش پیش برود و تبدیل به تعدادی پروژه پیمانکاری بیحاصل نشود. اگر پیگیری منسجمی در هر موضوع شهری وجود داشته باشد و از جامعه دارای معلولیت در راستای بهبود سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت و عملیات میدانی شهری کمک گرفته شود، میتوان امیدوار بود که روند کارها با سرعت بیشتری پیش رود.»