زهرا عبداللهی/ مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
ایام عید بهدلیل کاهش فعالیت و افزایش مصرف آجیل و شیرینی میتواند تهدیدی برای افزایش وزن و چاقی باشد.باید افراد این موضوع را مدنظر قرار دهند که فلسفه عید بهانهای برای دیدار دوستان و اقوام است نه خوردن بیش از نیاز که باعث افزایش وزن میشود. در این ایام که مصرف شیرینی و آجیل مرسوم است، باید مواظب اضافه وزن و چاقی بود. به همین دلیل بهتر است در وعدههای غذایی مصرف مواد نشاستهای مثل نان، برنج، ماکارونی، غذاهای چرب و سرخ شده و پرروغن کمتر و سالاد و سبزی بیشتر شود. با توجه به اینکه دورهمیهای این ایام با مصرف شیرینی، آجیل و انواع میوه همراه است، باید هنگام خرید این تنقلات به نکاتی توجه کرد. هنگام خرید آجیل باید دقت کرد که مغز دانهها آفتزدگی نداشته باشد. با توجه به درصد بالای روغن در این مواد، نباید طعم تند پیدا کرده باشد در غیر این صورت این امر نشانه فساد روغن است. آجیلها نباید دارای رنگ غیرطبیعی باشد چرا که برخی از افراد سودجو به هنگام بودادن برخی از مغزها از رنگهای غیرمجاز صنعتی و یا شیمیایی استفاده میکنند که مصرف این رنگها سرطانزاست. همچنین نباید این اقلام در خارج از فروشگاه در معرض گردوغبار قرار بگیرند. در واقع این اقلام باید در شرایط خشک و خنک قرار داشته باشند. بعضا دیده میشود که مغزها در ویترین مغازهها در معرض تابش نورمستقیم خورشید هستند که این امر میتواند باعث فساد مغزها شود. سعی کنید از شیرینیهای کوچک، کم شیرین و بدون رنگهای مصنوعی و شیمیایی خریداری کنید. بعضی از فروشندگان ادعا میکنند که این رنگها خوراکی است. اگرچه ممکن است این رنگها خوراکی باشند ولی مصرف آنها در قنادیها غیرمجاز است. رنگهای خوراکی فقط در کارخانجات تولید مواد غذایی و با نظارت مسئولان فنی و مطابق با پروانه ساخت هر محصول غذایی باید استفاده شوند تا برای انسان مضر نباشد. از مراکزی شیرینی تهیه کنید که مطمئن باشید مواداولیه سالم و بهداشتی استفاده میکنند. خرید انواع شکلات تافی، آبنبات، سوهان و سایر شیرینیهای پرچرب و شیرین را محدود کنید. اندازه میوه نقشی در میزان مواد مغذی آن ندارد بلکه حملونقل، نگهداری و شیوه مصرف میوه میتواند باعث کاهش انواع ویتامینها خصوصا ویتامین C شود. برای مثال از پوست کندن و خردکردن میوه برای مدت زمان طولانی خودداری کنید چرا که این امر علاوه بر کاهش برخی ویتامینها خصوصا ویتامین C باعث جذب آلودگیهای محیطی خواهد شد. همچنین میوههای خشک هم اگر در شرایط بهداشتی تهیه شده باشد، منابع خوب ویتامین، انرژی و فیبر هستند ولی توجه داشته باشید که میوههای خشک ویتامین کمتر و انرژی بیشتری نسبت به میوههای تازه دارند.