• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 24 اردیبهشت 1399
کد مطلب : 100635
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/2kWzW
+
-

کمبود ویتامین دی با بیماری کووید-۱۹ ارتباط دارد؟

پزشک همشهری
کمبود ویتامین دی با بیماری کووید-۱۹ ارتباط دارد؟


علی ملائکه ـ  روزنامه‌نگار و پزشک

امروزه می‌دانیم که ویتامین دی علاوه بر نقش آن در سوخت‌وساز کلسیم و تراکم استخوان‌‌ها، در تنظیم پاسخ‌های ایمنی در بدن هم مؤثر است. بررسی‌های قبلی نشان داده‌اند که میزان‌های بالاتر ویتامین دی در خون با میزان‌های کمتر مواد التهابی در خون به نام سایتوکاین‌ها همراهی دارد. بنابراین در دوران شیوع ویروس کرونا توجه پژوهشگران به نقش احتمالی این ویتامین در بیماری کووید-۱۹ جلب شده است.
 پژوهشگران آمریکایی در دانشگاه نورث‌وسترن در یک بررسی بر میزان بهبودی و مرگ‌ومیر بیماران کووید-۱۹ در بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها در کشورهای با شمار بالای بیماران ثابت‌شده مانند چین، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ایران، کره‌جنوبی، اسپانیا، سوئیس، بریتانیا و آمریکا متمرکز شدند.
 بررسی این دانشمندان نشان داد که بیماران از کشورهای با میزان بالای مرگ‌ومیر کووید-۱۹ مانند ایتالیا، اسپانیا و بریتانیا نسبت به بیماران از کشورهای با میزان پایین‌تر مرگ‌ومیر ناشی از بیماری مانند فنلاند و نروژ میزان‌ پایین‌تری ویتامین دی در خونشان دارند. همچنین این بررسی نشان داد خطر بیماری شدید کووید- ۱۹که با واکنش شدید دستگاه ایمنی همراه است، در میان بیماران دارای کمبود ویتامین دی نیز بیشتر است. 
این واکنش شدید ایمنی با آزادشدن مواد التهابی (توفان سایتوکاینی)، می‌تواند باعث آسیب شدید ریه‌ها، نارسایی تنفسی و مرگ بیماران شود.
 به‌نظر این پژوهشگران ویتامین دی مانع از آن می‌شود که دستگاه ایمنی این واکنش شدید خطرناک را از خود در برابر عفونت ویروس کرونا بروز دهد، بنابراین داشتن میزان ویتامین دی در حد طبیعی ممکن است مانع عوارض شدید کووید-۱۹ و مرگ ناشی از آن شود. البته این پژوهشگران تأکید می‌کنند نتایجی که آنها به‌دست آورده‌اند، به‌معنای آن نیست که همه افراد باید شروع به مصرف افراطی مکمل‌های ویتامین دی کنند.
 اگر از نور آفتاب، مواد غذایی و سایر منابع میزان کافی ویتامین دی دریافت می‌کنید و میزان ویتامین خونتان در حد طبیعی است، مصرف بیشتر این ویتامین کمکی به شما نمی‌کند و ممکن است در معرض اثرات سمی آن هم قرار بگیرید. بالاخره اینکه نتایج این بررسی هنوز باید به وسیله سایر پژوهشگران تأیید شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید