سرزمین پهناور ایران، همانطور که در شکل و ظاهر فیزیکی و طبیعی خودش تنوع زیادی دارد، در شکل و باطن فرهنگی و عرفی و مردمشناختی خودش هم از این تنوع گسترده برخوردار است.
محرم و فرهنگ عاشورایی نهتنها در گوشهگوشه زندگی مردم، بلکه در هنر و فیلم و سریالهای ایرانی نیز تجلی پیدا کرده است و حول داستان و مفاهیم و آموزههای این واقعه بزرگ آثار متعددی خلق شده است؛ آثاری که اغلب آنها در جذب و جلب نظر مخاطب موفق بودهاند.
با سیدمهدی شجاعی، درباره ادبیات دینی و عاشورا؛ به بهانه چاپ کتاب «جوشن حسینی»
بعضی از آدمها این سعادت را پیدا میکنند که نامشان، قلمشان و تراوشات هنریشان عجین میشود با نام بزرگان دین و معرفت و بدون شک یکی از این آدمها باید سیدمهدی شجاعی باشد.
شهر سیاهپوش شده و پسزمینه همه هیاهوها، صدای بوق ماشینها و موتورها، یک نوای آشنا به گوش میرسد، نوای یاحسین ع ، روضه شهیدان کربلا و آوای اندوه و حماسه.
سرزمین پهناور ایران، همانطور که در شکل و ظاهر فیزیکی و طبیعی خودش تنوع زیادی دارد، در شکل و باطن فرهنگی و عرفی و مردمشناختی خودش هم از این تنوع گسترده برخوردار است.
هرچند شکل و شمایل برگزاری مراسم عزاداریهای ماههای محرم و صفر در برهه و دورههای گوناگون تاریخی متفاوت بوده و به مرور رسم و رسوم و عادتهایی به آن اضافه یا به فراموشی سپرده شده.
درباره زمان و نحوه ورود آئینهای عزاداری و برپایی مراسم عاشورا و اربعین در آفریقا سند مکتوبی وجود ندارد، اما شواهد و قرائن تاریخی در کشورهایی مثل تانزانیا، ماداگاسکار، جزایر کومور و زنگبار نشان میدهد که مبلغان و علمای ایرانیتبار نقش مؤثری در سازماندهی شیعیان و برپایی مراسم عزاداری ماه محرم در این قاره داشتهاند.
ماه محرم نه فقط فرصتی برای عزاداری در اندوه شهادت امام حسینع و یارانش است، فرصت بسیار بزرگتری برای تأمل و اندیشه در اهداف قیام حسینی نیز با خود به همراه دارد.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .