• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 2 اردیبهشت 1399
کد مطلب : 98805
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/n5O5W
+
-

نمایش خانه‌نشینی 40روزه کاسبان و خانوارها بر منحنی تورم نمایان شد

رفتارشناسی تورم در‌ماه قرنطینه

تعطیلی کسب و کارها و خانه‌نشینی ایرانیان در فروردین ماه باعث شد تقاضا برای کالاها و خدمات به‌طور محسوس کاهش یابد


رضا کربلایی ـ روزنامه‌نگار

فروردین برای ویروس کرونا در ایران‌ماه عسل بود. در این‌ماه نرخ تورم اما خیلی خانوارها را اذیت نکرد. هرچند تعطیلی کسب و کارها به‌ویژه خانه نشینی ایرانی‌ها در تعطیلات نوروزی باعث شد تا تقاضا برای کالاها و خدمات به‌طور محسوس کاهش یابد اما وزن تقاضا برای کالاهای خدماتی و بهداشتی تا اندازه زیادی افزایش یافت و قیمت مواد ضدعفونی‌کننده به طرز خیره کننده‌ای بالا رفت. حالا اما مرکز آمار ایران نرخ تورم ماهانه خدمات بهداشتی و درمانی-و نه کالاهای بهداشتی- را در فروردین امسال 7دهم درصد، نسبت به فروردین پارسال 21درصد و نسبت به 12‌ماه منتهی به فروردین پارسال 25.4درصد برآورد کرده که نشان می‌دهد نرخ تورم بهداشت و درمان از نرخ تورم کل پایین‌تر است.
البته قضاوت درباره آثار تورمی کرونا بر سبد معیشتی مردم هنوز زود است. شاید انتشار گزارش 2نهاد مرکز آمار و بانک مرکزی و مقایسه آن در ماه‌های آینده بتواند تصویری واقعی‌تر را از آنچه این ویروس بر اقتصاد و نرخ تورم ایران وارد کرده ارائه دهد. چنان که مرکز آمار ایران می‌گوید: نرخ تورم در نخستین‌ماه سال 99نسبت به آخرین‌ماه سال 98کمتر شده است. اما آیا این به‌معنای کاهش نرخ تورم در ماه‌های آینده است یا اینکه با رشد نرخ تورم ماهانه، باید منتظر روند افزایش شاخص میانگین قیمت کالاها و خدمات مصرفی بود؟ 
مرکز آمار اعلام کرده نرخ تورم نقطه به نقطه از 22درصد در اسفند پارسال به 19.8درصد در فروردین امسال و نرخ تورم سالانه هم از 34.8درصد‌ در ماه آخر سال 98به 32.2درصد در نخستین‌ماه سال 99کاهش یافته است. این یک روی سکه تورمی است که رخ داده اما شاخصی که می‌تواند تصویری کوتاه‌مدت از تغییر رفتار تورمی در ماه‌های آینده نشان دهد، نرخ تورم ماهانه، به‌معنای تغییر میانگین قیمت کالاها و خدمات مصرفی در هر‌ماه نسبت به‌ماه قبل است؛ این شاخص نشان می‌دهد؛ نرخ تورم ماهانه از 1.5درصد در اسفند پارسال به 2.1درصد در فروردین امسال رسیده ولی نرخ تورم ماهانه خوراکی‌ها و آشامیدنی از 1.9درصد به 5.2درصد افزایش داشته است.
به این ترتیب خانوارهای ایرانی در فروردین امسال نسبت به اسفند پارسال با رشد 19درصدی قیمت میوه و خشکبار، 13.6درصدی سبزی و حبوب و 4.9درصدی قندوشکر و شیرینی مواجه شده‌اند. افزون براین قیمت گوشت قرمز، براساس محاسبات مرکز آمار ایران، ارزان‌تر از اسفندماه پارسال بوده است. البته روستاییان این کالاها را گران‌تر از شهرنشینان خریداری کرده‌اند.
تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد نرخ تورم ماهانه که از دی‌ماه پارسال نزولی شده و به زیر یک درصد هم رفته بود، حالا به بالای 2درصد بازگشته است. نرخ تورم نقطه به نقطه از خرداد سال 98همچنان در مسیر کاهشی پیش می‌رود و از 52.1درصد در اردیبهشت سال 98به 19.8درصد در فروردین امسال رسیده و نرخ تورم سالانه هم از 42.7درصد شهریور پارسال به 32.2درصد تغییر جهت داده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید