بنفشه محمودی
مدرسه که تعطیل باشد، هرچقدر هم تلویزیون تماشا کنیم و عید دیدنی برویم و خوراکی بخوریم، بالاخره حوصلهمان سر میرود. پس چه بهتر که از حالا به فکر سرگرمی نوروز خودمان باشیم. به خاطر سالها همنشینی با کتاب، نمیتوانم به جز کتاب، سرگرمی دیگری را به شما پیشنهاد کنم. پس اگر کودک هستید، بخش اول این نوشته را بخوانید یا بدهید بزرگترها برایتان بخوانند و اگر نوجوان هستید، به کمک کسی نیاز ندارید و خودتان باید دست به کار شوید!
کتابهای کودکان
خوابی پر از گوسفند
کتاب «خوابی پر از گوسفند» که «پژمان رحیمیزاده» هم نویسنده و هم تصویرگر آن است، داستان کودکی است که بیخواب شده و مثل خیلی از کسانی که خوابشان نمیبرد، شروع به شمردن گوسفندها میکند و به خواب میرود اما ناگهان با صدای بعبع یک گوسفند از خواب بیدار میشود. گوسفند قصه، دوستانش را گم کرده و به کمک نیاز دارد. کودک به همراه گوسفند گمشده، راه میافتد تا گوسفندهای دیگر را پیدا کند. آنها پیش گرگی هستند که او هم مشکل خواب دارد! کودک برای بیخوابی گرگ، کتاب خواندن را تجویز میکند. گرگ گوسفندها را آزاد میکند و آنها به همراه کودک به سرزمین زیبای گوسفندهای خواب میروند. این کتاب، داستان کوتاهی دارد و تصویرهای آن، دنیای خواب کودک قصه را خیلی خوب برای شما بچهها به تصویر کشیده و میتوانید از خواندن آن لذت ببرید.پژمان رحیمیزاده یکی از تصویرگران کتابهای کودک و نوجوان است که در سال 2016 تصویرگر منتخب جایزههانس کریستین اندرسن بوده که یکی از مهمترین جایزههای کتاب کودک و نوجوان دنیاست. خوابی پر از گوسفند، توسط «کتاب طوطی»، واحد کودک و نوجوان انتشارات فاطمی منتشر شده است.
سطل تو چقدر پر است
حتماً برای شما هم پیش آمده که بعضی وقتها احساس خوبی نداشته باشید و از همه چیز عصبانی باشید. من هم مثل شما نمیدانستم که همه آدمها یک سطل نامرئی بالای سرشان دارند که احساسات خوب آن را پرتر میکند و احساسات بد، خالیتر! با خواندن این کتاب بود که از این ماجرا سر درآوردم: کتاب کودک «سطل تو چقدر پر است» نوشته «تام راث» و «ماری ریک میر» که با ترجمه «شیرین شریفیان» توسط «نشر آوایهانا» منتشر شده است. کتاب، داستان پسری به اسم «فلیکس» است که یک روز صبح وقتی از خواب بیدار میشود، یک سطل نامرئی بالای سر خود میبیند. آن روز پر از اتفاقهای ناخوشایند است و با هر اتفاق بد، فلیکس احساس میکند سطل بالای سرش خالی و خالیتر میشود اما تشویق خانم معلم باعث میشود یک قطره بزرگ آب، به سطل نامرئی ریخته شود. فلیکس میفهمد که اگر به دوستانش کمک کند و با آنها مهربان باشد، هر لحظه یک قطره جدید به سطلش اضافه میشود و در نهایت احساس خوبی پیدا میکند. در پایان داستان، فلیکس خیلی بهتر با خواهر کوچکترش کنار میآید.
حالا داستان را من تعریف میکنم
قصههای معروفی در دنیا هست که شما حتماً نام بیشتر آنها را شنیدهاید. سیندرلا، سفیدبرفی، جک و ساقۀ لوبیا، زیبای خفته، سه بچهخوک، راپونزل، شنلقرمزی، گیسوطلا و سه بچهخرس و خیلی از داستانهای دیگری که سالهای سال، مادرها و مادربزرگها آنها را برای بچههای دنیا تعریف کردهاند. اما مجموعه کتابهایی که میخواهم خواندن آنها را در نوروز به شما پیشنهاد کنم، از زبان شخصیتهای اغلب منفی این قصهها، روایت دیگری از آنها را به شما معرفی میکنند. مجموعه 12جلدی «حالا داستان را من تعریف میکنم» که با ترجمه «محبوبه نجفخانی» توسط نشر «گیسا» منتشر شده، با نگاهی طنزآمیز به قصههای قدیمی، شما بچههای امروزی را با زاویه نگاه شخصیتهای منفی این داستانهای مشهور هم آشنا میکند. شاید اینطوری دیگر بیبروبرگرد، طرف سیندرلا و سفیدبرفی و جک و زیبای خفته و بقیه را نگیرید!
کتابهای نوجوانان
پتشخوارگر
اگر از داستانهای اسطورهای یا فانتزی خوشتان میآید، تعطیلات نوروز فرصت خوبی برای خواندن مجموعه سهجلدی «پتشخوارگر»، نوشته «آرمان آرین» است که علاقه زیادی به اسطورههای ایرانی و فضای فانتزی دارد و در مجموعههای قبلیاش مثل «اشوزدنگهه» و «پارسیان و من» هم با این فضاها سر و کار داشته است. سه جلد این مجموعه با نامهای «سرآغاز»، «مردی از تبار اژدها» و «بر بنیادهای هستی»، توسط نشر «افق» منتشر شده و قهرمان آن، نوجوانی به نام «آراستی» است که در روستای «چیچست» (در ارومیۀ امروزی) زندگی میکند اما هجوم دیوهایی که به کمک نیروهای اهریمنی از زیر زمین به روی زمین آمدهاند، آرامش خانوادهاش را از او میگیرد. این مجموعه، ماجرای رسیدن آراستی به «پتشخوارگر» است؛ موجودی نیمه اهریمنی و نیمهبشری که آخرین امید هفت کشور برای نجات فره ایزدی است. این را هم بگویم که این مجموعه هنوز تمام نشده و به احتمال زیاد، دو جلد دیگر هم خواهد داشت.
بچههای عجیب و غریب یتیمخانه خانم پرگرین
فانتزی یکی از موضوعات مورد علاقه نوجوانان است. حالا چه فانتزی ترسناک باشد، چه فانتزی بازگشت به گذشته و چه فانتزی در زمان حال. کتاب «بچههای عجیب و غریب یتیمخانه خانم پرگرین» و جلد دوم هیجانانگیز آن با نام «تهیشهر»، فانتزیای است که نهتنها شما، بلکه بزرگترهای علاقهمند به فانتزی را هم در جای خود میخکوب میکند. بچههای عجیب و غریب، داستان «جیکوب» نوجوان آمریکایی است که پس از مرگ عجیب پدربزرگش، در سفری شگفتانگیز، به جزیرهای میرود که پدربزرگش بخشی از نوجوانی خود را در آنجا گذرانده. جیکوب در واقع در زمان سفر میکند؛ به جایی که کودکان عجیب و غریب، با تواناییهای استثنایی، با سرپرست عجیبشان خانم «پرگرین»، زندگی میکنند تا از نیروهای اهریمنی و از جنگ جهانی دور نگه داشته شوند.این مجموعه را «رنسام ریگز» فانتزینویس آمریکایی نوشته و با ترجمه «شبنم سعادت» توسط انتشارات پریان منتشر شده است.
«آسفالتیها»
حالا که دو کتاب فانتزی به شما معرفی کردم، یک کتاب کاملاً واقعگرایانه را هم در کنار آنها قرار میدهم. رمان نوجوان «آسفالتیها»، نوشته «تاد استراسر» که با ترجمۀ «ناصر زاهدی» توسط نشر افق منتشر شده، درباره چند نوجوان است که بر خلاف بیشتر نوجوانان، خانه برای آنها محیط امنی محسوب نمیشده و بهناچار از خانه گریختهاند و در میان خرابهها و کنار خیابان زندگی میکنند. راوی این رمان یک دختر نوجوان فراری است که برخلاف دوستانش، به کارهای غیر اخلاقی و فروش مواد مخدر تن نمیدهد. این رمان با به تصویر کشیدن آسیبهای اجتماعی، شرایط زندگی کودکان کار و فقر را ترسیم میکند؛ شرایط دردناکی که با توصیفهای خوب نویسنده، برای مخاطب نوجوان کاملاً قابل تصور میشود.