فقط کمی بیشتر
بازگشت به سنت طولانیخوانی
این روزها همه سرشان توی گوشیهای همراهشان است یا پای تلویزیونها نشسته و فیلم و سریال نگاه میکنند. البته ما هم غالباً پیشنهادهایی برای فیلم و سریال داریم، اما نکته اساسا اینجاست که این موارد نباید همه زندگی شما را بسازند. متأسفانه اینترنت و شبکههای مجازی اینترنتی، بهشدت باعث شده تا توانایی تمرکز و طولانیخوانی شهروندان از دست برود، طوری که حتی قادر به مطالعه یک مقاله طولانی هم نباشند. این امر، باعث وارد شدن آسیب فراوانی به ذهن منطقی و مکتوب و ضریب هوشی ما میشود. البته انتظار نمیرود که یکباره همه این موارد را کنار بگذارید. اما نکته اینجاست که اگر روزانه فقط نیم تا یک ساعت بتوانید به سنت طولانیخوانی بازگردید، متوجه آثار سازنده آن در زندگیتان خواهید شد. بهواقع متوجه میشوید که چقدر از این موهبت دور افتاده بودید. مطالعه پستهای کوتاه و غالباً بدون عمق، آسیب فراوانی به زندگی ما وارد کرده و اساساً وسعت و عمق اطلاعات ما و حتی حوصله و صبر ما را تحتالشعاع قرار داده. این روزها فرصتی عالی است تا به این سنت تاریخی طولانیخوانی در فرهنگهای مختلف برگردید. چرا که نه؟
شیراز، زمان اشغال
رمان سووشون
البته میدانیم که در زندگیهای امروزی، سیطره اینترنت و شبکههای مجازی اجتماعی، باعث شده است تا تمرکزها پارهپاره شود. در نتیجه افراد حال و حوصله مطالعه دنبالهدار و حرفهای و جدی را ندارند؛ مثلاً اینکه از آنها بخواهیم یک کتاب 400-300صفحهای به اسم «سووشون» را دست بگیرند و مطالعه کنند، دستکم با این وضعیت کتابخوانی ایرانیان، کمی زیادهخواهی است. اما این روزهایی که کرونا امان ایرانیان را بریده و ساعتهای فراغت فراوان است، بهانهای است تا به روزگار تمرکزهای بالا برگردیم؛ به روزگاری که کتابهای طولانی را میخواندیم. خوانش کتابهای طولانی، با آن سیر منطقی رویدادهایی که دارند، برای ذهن ما خوب و یک تمرین عالی است. پس بد نیست که سروقت رمان خواندنی سووشون، از سیمین دانشور بروید و آن را دست بگیرید و بخوانید. روزی اگر 20تا 25صفحه هم بخوانید، در کمتر از یکماه میتوانید تمامش کنید. زمان این رمان، به دوره اشغال ایران توسط انگلیسیها بر میگرددو داستان، بهخوبی پرداختی عالی از وضعیت زندگی فئودالی آن دوره دارد. کتاب، ساختاری ساده و روایتی سهل داشته و فرهنگ شیرازی نیز در آن نمود فراوانی دارد.
پادشاه روایتها
کتاب زندهام که روایت کنم
ادبیات داستانی آمریکای جنوبی، روی هم رفته ژانر خاصی است که علاقهمندان و دیوانگان خودش را دارد. نامهای بزرگی هم در این سنت ادبی روایتگونه ظهور کردهاند که وجود هر کدامشان به تنهایی، برای اوج حیات ادبی یک کشور کفایت میکند. بدون شک یکی از این نامها را باید گابریل گارسیا مارکز بدانیم؛ فردی که بدون نام او، بازخوانی سنت داستانگویی آمریکای لاتین ناقص و ابتر خواهد ماند. پیش از این کتاب «پاییز پدرسالار» را از او معرفی کردیم، اما اگر دوست دارید در این روزهای پرفراغت، کتابی خواندنی و البته ساده از این نویسنده بزرگ را مرور کنید، میتوانید به «زندهام که روایت کنم» او که توسط کاوه میرعباسی به فارسی برگردان شده، فکر کنید. این کتاب، به نوعی خودنوشتی از زندگی این نویسنده بزرگ است که در 694صفحه، زندگی او را از سال 1927تا 1950میلادی تشریح میکند. این بازخوانی، به علاقهمندان و منتقدان جدی ادبیات، نشان میدهد که یک نویسنده چطور و در چه بستری شکل میگیرد. این کتاب در واقع بازخوانی و توصیف خانواده، تحصیلات و شروع کار این روزنامهنگار و نویسنده شهیر است و بهشدت سادهخوان است.
گریز از نگرانی
کتاب آیین زندگی
برای این روزهای شما، بازخوانی کتابی از دیل کارنگی میتواند بهشدت مفید و سازنده باشد. دیل کارنگی را البته بیشتر با کتابهای آیین سخنرانی و آیین دوستیابی میشناسیم. اما او کتابی مفصل با عنوان «آیین زندگی» هم نوشته است که اساس آن، رهایی از دست نگرانیهای ریز و درشت و بازگشت به یک زندگی معمول و مرسوم و طبیعی است. جالب است با اینکه چند دهه از نگارش این کتاب میگذرد، اما هنوز هم ایدههای آن بهشدت عملیاتی هستند. ایده اشتغالدرمانی را پیش از این در همشهری هم معرفی کرده بودیم؛ ایدهای که میگوید اگر کاری داشته باشید که به نوعی ارزشافزودهای ایجاد کند، درگیری کامل شما با این کار بهصورت فراوان، میتواند ذهن شما را منحرف کند و اساساً فرصتی برای نگرانی به ذهنتان ندهد. این ایده، آدم را یاد شخصیت اصلی کتاب عباس دستطلا، از کتابهای شاخص دفاعمقدسی میاندازد؛ مردی که در پشت خاکریزها، درگیر تعمیر ماشینها بوده. از او میپرسند: به شهادت فکر نمیکردی؟ میگوید: آنقدر سرمان شلوغ بود که وقت نمیکردیم به شهادت فکر کنیم. روحیه اشتغالدرمانی، اساساً انسان را از مفاسدی چون نگرانی، وسواس و حتی فقر و... دور میسازد.
ماجرای عظیم
فیلم شکستن همزمان 20استخوان
اگر عاشق دیدن فیلمهای جدی و اجتماعی هستید، میتوانید روی گزینه «شکستن همزمان 20استخوان» تمرکز کنید. این فیلم البته سال گذشته اکران شد، اما همین الان هم روی سایتهای پخش فیلم و سریال ایرانی قابل دسترسی است و میتوانید تماشایش کنید. این فیلم اجتماعی، در سال 96ساخته شده است. جالب اینکه در سیوهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر هم شرکت کرده و برنده دیپلم افتخار بهترین فیلم آسیایی شده است، چرا که تهیهکننده و کارگردان آن شهروندان افغانستانی مقیم ایران هستند. این فیلم نماینده کشور افغانستان در نودویکمین اسکار هم بود و البته در جشنواره فیلم بوسان هم بهترین فیلم معرفی شد. فیلم، درباره عظیم، پناهنده افغانستانی در ایران است که در شهرداری تهران مشغول بهکار است. این نقش را محسن تنابنده ایفا کرده است. عظیم قصد دارد به برادر و خانواده مادرش کمک کند تا بهصورت قاچاقی راهی آلمان شوند. اما در نهایت، برادر عظیم تصمیم میگیرد که بهصورت انفرادی به آلمان برود؛ ضمن اینکه عظیم متوجه میشود مادرش بیمار است و نیاز به پیوند عضو دارد. در نتیجه گرههای داستان ایجاد شده و این فیلم به پیش میرود.
باب در پایتخت
انیمیشن باباسفنجی در تهران
باباسفنجی را باید یکی از معروفترین شخصیتهای دنیای کارتون و انیمیشن بدانیم. به قدری معروف شده که حتی از دل کارتونها بیرون آمده و وارد زندگیهای معمولی هم شده است، طوری که عروسکها و کلاه و لباس و طرح مربوط به آن هم عرضه میشود. حتی تمهای تولد باباسفنجی هم جزو رایجترین و شادترین تمهای موجود هستند که معمولاً والدین، برای فرزندانشان استفاده میکنند. به سایتهای پخش فیلم که تشریف ببرید، میتوانید نسخههای مختلف باباسفنجی را دانلود و تماشا کنید. اما نکته جالبتر اینکه نسخهای از باباسفنجی با نام «باباسفنجی در تهران»، به سال 1397تولید شده که میتواند برای فرزندان شما فوقالعاده جذاب باشد. این قسمت، به ماجرای دوستی باب و پاتریک در تهران برمیگردد. آنها برای نخستین بار به ایران سفر کردهاند و البته با همبرگرهای مخصوصشان، دل از پیر و جوان بردهاند. البته در تهران هم درگیر اتفاقاتی میشوند و همین گرههای داستانی، باعث میشود تا بچهها کار را دنبال کنند. این انیمیشن را حمید اسماعیلی کارگردانی و ساخته و در حوزه آثار کمدی قرار میگیرد. برای بچهها که مدام باباسفنجی را در لوکیشنهای دیگر تماشا کردهاند، به راستی که این انیمیشن نعمتی است.
بازی حضور ذهن
بازی دورهمی 5ثانیه
یکی از سادهترین و بهترین بازیهایی که برای روزهای خانه ماندن میتوانید انجام بدهید و نیازی به امکانات زیادی هم ندارد، بازی 5ثانیه است. قانونهای سادهای هم دارد و به راحتی مــیتوان انجــامش داد.
قاعده بازی چنین است که از طرف مقابل یا طرفهای مقابل، سؤالاتی پرسیده میشود و او موظف است که در کمتر از 5ثانیه، جواب آنها را بدهد. سؤالها هم معمولاً به این ترتیب است که مثلاً سه یا چند مورد از چیزی را نام ببرد؛ حالا یا میتواند این موردها غذا باشد یا اسم حیوان یا هر چیز دیگری. این بازی، میتواند خیلی ساده و بدون کارت انجام شود؛ شما سؤال میکنید و طرف مقابل باید در کمتر از 5ثانیه جواب بدهد. میتوانید کارتهای دستنوشتی هم طراحی و بین خودتان پخش کنید؛ هر کسی کارتها را بردارد و به سؤال نوشته شده در آن جواب بدهد.
طبیعی است که سؤالات نوشته شده در این کارتها از آسان به مشکل میتواند حرکت کند و این دیگر شانس طرف مقابل است که با سؤال سادهای روبهرو شود یا سؤالی سخت و دشوار. جالب اینکه نسخه اپلیکیشنی این بازی هم موجود است.
سفر به نوستالژی
بازی اسمفامیل کارتی
بازی اسمفامیل قدیمی را که یادتان هست؟ همین که دور هم جمع میشدیم و باید با حروفی مشخص، اسم و فامیل میساختیم و نیاز به حضورذهن زیادی داشت. حالا مدل کارتی و دورهمی از این بازی هم ابداع شده که ویژگیهای خودش را دارد. در واقع این بازی، بردگیمی شده همان بازی اسمفامیل قدیمی است. ولی طراحان توجه کردهاند که از آن کسالت و تکراری بودن بازی قبلی دور شوند. به همین دلیل کارتها و قواعد جدیدی را به این بازی افزودهاند تا تنوع زیادی داشته باشد و شما را به تکرار نرساند.
جالب اینکه در این بازی، هر باری که کارتی را باید بازی کرده یا جواب بدهید، نمیتوانید چیزی را حدس بزنید. به همین دلیل نیاز به اطلاعات عمومی بالا و حضور ذهن خوب دارد و همین قواعد، باعث میشوند تا بازی جذابتر از نمونه سنتی آن باشد. در هر باری که بازی را شروع میکنید، یک نفر شروعکننده بازی است که البته در هر دست، این فرد عوض میشود. او با 48کارت حروف شروع به بازی اسم فامیل به قاعده گذشته میکند. 33کارت مخصوص هم در میان بازی هست که دستورات خاصی به شما میدهد.
سلام به دنیای جدید
زبانآموزی
این روزها که داخل خانه هستید و حالا مشخص نیست تا کی باید خانهنشین باشید و فقط برای ضروریات بیرون بروید، بد نیست از این زمانها استفاده کنید. چرا از این وقتهای خانهنشینی و فراغت، مثلاً برای زبانآموزی استفاده نکنید؟ یاد گرفتن زبانی مثل انگلیسی، فرانسه، آلمانی، عربی، چینی و... دنیای جدید را به روی شما میگشاید و باعث توانافزایی شما در عرصه کار و اجتماع هم خواهد شد. برای زبانآموزی هم، میتوانید به شیوه شنا کردن عمل کنید و قبل از هر چیزی، خودتان را در دل زبان جدید بیندازید. البته طبیعی است که اشتباهاتی هم داشته باشید، اما چه اشکالی دارد؟ مگر شما در همان بار اولی که شنا را آموختید، درست عمل کردید؟ دهها و صدها بار اشتباه کردید تا درست انجام بدهید. سیمون اگر، متخصص زبانآموز معتقد است که در زبانآموزی نباید از نفهمیدن بترسید و هر چیزی را که متوجه نیستید، حدس بزنید. حتی تندتند میتوانید بپرسید. خود او با این روش 3 زبان را سلیس و 6زبان را عالی صحبت میکند. ترس از اینکه دیگران شما را در حوزه زبانآموزی یک مبتدی فرض کنند نداشته باشید.
هیجان استراتژیک
شطرنج سرعتی
چندماه پیش از این به بازی شطرنج بهعنوان یک بازی عالی برای زمانهایی که داخل خانه هستید، اشاره کرده بودیم. شطرنج یک بازی کاملاً فکری و استراتژیک است که توان ذهنی و تمرکز شما را تقویت میکند. اما بد نیست بدانید که خود شطرنج هم روشهای متداول و متنوعی دارد. پس اگر حال و حوصله شطرنجهای وقتبر و تمرکزهای طولانی را ندارید و سریع میخواهید سر و ته این بازی را هم بیاورید، باز هم برای شما مسیری وجود دارد. البته در حالت عادی، زمان یک بازی میتواند از 10دقیقه تا یک ساعت به طول بینجامد. اما شما میتوانید درگیر بازی سرعتی بشوید؛ که غالباً 5دقیقه زمان برای انجام همه حرکتها درنظر گرفته میشود. روی هم رفته هر چیزی که در زمان مشخصی باید انجام شود، هیجان خوبی را هم تقدیم انجامدهندگان میکند. شطرنج سرعتی نیز چنین است. با توجه به اینکه شما زمان محدودی دارید، باید سریع بازی را تمام کنید. ضمن اینکه برای طولانی نشدن بازی، هم تایمر در نظر میگیرند که از گوشیتان میتوانید استفاده کنید، هم اگر تعداد مشخصی حرکت بدون حذف هیچ مهره حریف انجام بشود، بازی خاتمه مییابد.
پنج شنبه 28 فروردین 1399
کد مطلب :
98341
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/82MQ2
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved