
تلخ و شیرین از کرونا

بیژن کیامنش _ روزنامهنگار
تکاپوی جهانی برای مهار بیماری کرونا حاکی از موفقیت نسبی سیاستهای بهداشتی و درمانی به اجرا درآمده در جهان است. حتی در چند روز گذشته تابلوی بازارهای بورس در برخی کشورها با رشد مثبت مواجه شده است. به عبارت دیگر کاهش تعداد مبتلایان جدید به ویروس کرونا و همچنین کاهش تعداد مرگ ناشی از این بیماری در جهان بهویژه دراروپا سبب شد معاملهگران در بورسهای بینالمللی نسبت به چشمانداز پیشرو خوشبین و بازارها مثبت شوند.
برهمین اساس، پایین آمدن تعداد مرگ و میر ناشی از ابتلا به کرونا در کشورهای اروپایی بهخصوص فرانسه و ایتالیا سبب بهبود اوضاع معاملات در بورسهای بینالمللی شده است. درهمین حال تلاشهای بهداشتی ایران با نتایج مثبتی همراه بوده است. شناسایی روزانه صدها و گاه هزاران بیمار کرونایی در سراسرکشور، نشان دهنده برنامه فعال کشور برای مهار این بیماری بوده است، اما موقعیت جغرافیایی ایران سبب شده که مسئولان وزارت بهداشت، با جدیت بیشتری، وسعت و شدت برنامههای بهداشتی و درمانی کشور را پیگیری کنند. قرار گرفتن در اقلیم خاورمیانه و داشتن مرزهای طولانی با کشورهایی مانند افغانستان و پاکستان و نیز نزدیکی ایران به شبه قاره هند، باید افزایش دوراندیشیها را در کانونهای بهداشتی و درمانی کشور بههمراه داشته باشد. مهار کرونا در افغانستان و سراسر شبه قاره باید برای ایران نیز بسیار بااهمیت باشد، زیرا لازمه مهار موفقیتآمیز ویروس کرونا در گرو موفقیت برنامههای منطقهای و جهانی است. اگر یکی از کشورهای خاورمیانه نتواند برنامه جامعی برای مهار کرونا درپیش گیرد، قطعا درستی و کارآمدی طرحهای بهداشتی کشورهای دیگر را با مشکل مواجه میکند. البته مدیران بهداشتی و درمانی ایران سیاست جامعی در ایران و مرزهای کشور به اجرا گذاشتهاند که بسیار موثر بوده است، بهطوریکه سازمان بهداشت جهانی درستی و موثربودن برنامههای بهداشتی و درمانی ایران را در مجامع جهانی تایید کرده است.
اما نکته دیگری که رفتار غیرمنتظره ویروس کرونا را درسطح جهانی به نمایش گذاشت، مربوط به آلوده شدن یک ببر 4ساله به این ویروس در آمریکاست. «بنا به اعلام مقامات رسمی آمریکا، تست کرونای یک ببر در باغ وحش برون کافسین مثبت بوده است. برهمین اساس وزارت کشاورزی آمریکا اعلام کرده است: منشأ سرایت ویروس به ببر 4ساله و همچنین 4ببر و شیر دیگر که به این بیماری دچار شدهاند، کارگران این بخش بودهاند.»
بدین خاطر اتفاق یاد شده این سئوال را مطرح میکند که آیا انتقال ویروس از انسان به حیوان اتفاق خواهد افتاد؟ درحالیکه کارشناسان میگویند شیوع ویروس درجهان از طریق انسان به انسان انجام میشود و انتقال از انسان به دام تاکنون تأیید نشده است، اما وجود این بیماری در ببرها میتواند بر دامنه نگرانیها بیفزاید. چنین رویدادی میتواند خطری برای سلامتی میلیونها دام و طیور درجهان باشد. زیرا در دنیای کنونی پرورش دام و طیور مهمترین منابع غذایی انسان است. مطابق اطلاعات رسمی هم اکنون درایران حدود 5/2میلیون تن مرغ، یک میلیون تن تخممرغ و 850هزارتن گوشت تولید میشود که برای منابع غذایی کشور بسیار حیاتی است.