شرکت ملی نفت ایران با 5 دانشگاه شهید بهشتی، فردوسی مشهد، خوارزمی، صنعتی شاهرود و شهید چمران قرارداد امضا کرد تا آنها درباره توسعه زیرساختهای علمی و فناوری در کشف منابع هیدروکربوری تحقیق کنند. به گزارش شانا، مدت این قراردادها که در حضور وزرای نفت و علوم، تحقیقات و فناوری به امضا رسید، 10ساله بوده و برای اجرای تمام 5طرح پژوهشی توافقشده در فاز نخست، 5/1میلیون یورو، معادل 3میلیارد تومان هزینه خواهد شد.
پیش از این، ۹ قرارداد فناورانه در حوزه بالادست و ۱۲ قرارداد فناورانه در حوزه پاییندست صنعت نفت ایران بین شرکتهای اصلی وزارت نفت و دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور امضا شده بود و افزون بر این قراردادها، هر یک از شرکتهای اصلی و شرکتهای تابعه آنها، در حوزههای مختلف با دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور همکاریهای خوبی دارند و بعضا تفاهمنامهها و قراردادهای همکاری مشترکی نیز به امضا رساندهاند.
وزیر نفت، امضای 5 قرارداد جدید تحقیقاتی و پژوهشی را در حوزه اکتشاف الگویی مناسب برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه دانست و گفت: با امضای این قراردادها، گام سوم همکاری بین صنعت نفت و دانشگاهها برداشته شد. بیژن زنگنه با اشاره به اینکه نخستین قراردادهای پژوهشی، مربوط به افزایش برداشت از میدانهای نفتی بود که خوشبختانه با همکاری وزارت علوم و پیگیری دانشگاهها این قراردادها اجرایی شده و در قالب آنها انستیتوهای نفت نیز فعال میشوند، ادامه داد: انجام پروژههای مربوط به مطالعه یک میدان یا مخزن، کاری گروهی است و اینگونه نیست که یک استاد و یک دانشجو بتوانند آن را انجام دهند. زنگنه ادامه داد: از اینرو طیف وسیعی از متخصصان رشتههای علوم پایه و مهندسی با یکدیگر در زمینه یک مخزن مطالعه میکنند و بعد از آن وارد کارهای پژوهشی میشوند تا نفت بیشتری از مخازن برداشت شود. به گفته وی، سابقه دانشگاهی در بخش بالادستی در ایران به بیش از ۲۰ سال نمیرسد و اساتید فعال در این حوزه اغلب جوان هستند. وی گفت: سرمایهگذاری در بخش پژوهش و تحقیقات، جزو بهترین سرمایهگذاریها در کشور است؛ هرچند موافق نیستم پول به پژوهشگاههای دولتی تابع وزارتخانهها داده شود. زنگنه درباره اینکه آیا دانشگاههایی که امروز قرارداد پژوهشی با آنها امضا شد، میتوانند با شرکتهای خارجی همکاری کنند، آن را تأیید کرد و گفت: در تمام قراردادهای پژوهشی که تاکنون امضا شده است بر این موضوع که دانشگاههای داخلی طرف قرارداد با وزارت نفت میتوانند با یک دانشگاه معتبر خارجی یا مؤسسات معتبر پژوهشی تعامل داشته باشند، توصیه و در برخی از قراردادهای گذشته این مهم محقق شده است.
روایت زنگنه از ملیشدن صنعت نفت
وزیر نفت گفت: مرحوم دکتر مصدق دنبال بیرون کردن خارجیها از صنعت نفت نبود، بلکه هدف، حفظ مالکیت و حاکمیت مخازن برای ملت ایران بود. زنگنه با بیان اینکه ملی شدن بهمعنای تسلط کامل بر صنعت نفت است که این مهم بعد از انقلاب اتفاق افتاد و باید قدر آن را دانست، افزود: ملی شدن صنعت نفت در زمان خود یک حرکت مهم بود؛ حرکتی که بیش از آنکه صنعتی باشد، سیاسی بود؛ یعنی هدف، تسلط بر مقدرات نفت ایران بود و نه نفی تعامل.
کشف اموال اختلاسگر نفتی
زنگنه درباره آخرین وضع پرونده اختلاسگر مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز اظهار کرد: با پیگیری دستگاه قضایی و نیروهای امنیتی، آنطور که به من گفتهاند، اموالی بیش از میزان اختلاس صورتگرفته از این فرد شناسایی و توقیف شده است. وی درباره متواری شدن این فرد به کانادا نیز افزود: اینکه او به کانادا رفته را باور نمیکنم.