• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 13 بهمن 1398
کد مطلب : 94171
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/QWnp5
+
-

دروغگویان را قرنطینه کنید

نقد و نظر
دروغگویان را قرنطینه کنید


هوشنگ صدفی ـ روزنامه‌نگار

هر روز در رسانه‌ها شاهد اظهاراتی از جانب برخی از مسئولان هستیم اما راستی یا نادرستی آنها را قاطبه مردم نمی‌دانند و تازه اگر هم بدانند، سنجش راست و دروغ آنان چنان دیر می‌شود که فرصتی برای طرد دروغگو نیست.  ایرانیان پاک‌نهاد، قبل از اسلام در تشخیص سره از ناسره به روش «ور» معتقد بودند و می‌پنداشتند اگر دروغگو و راستگو را در معرض مجازات‌های طبیعی قرار بدهند، دست غیبی مانع از آن می‌شود که به افراد راستگو زیانی برسد. برای مجازات دروغگو هم می‌گفتند از میان آتش عبور کند؛ چراکه آتش راستگو را نمی‌سوزاند یا اینکه راستگو یا دروغگو را در آب بیندازند؛ چراکه راستگو را آب خفه نمی‌کند. هرچند رسم «ور» برافتاده اما از میزان دروغگویان جامعه کاسته نشده است. در شاهنامه فردوسی برای کنکاش راستگویی، سیاوش و سودابه به‌آتش پناه جستند.
«مگر کاتش تیز پیدا کند / گنه کرده را زود رسوا کند»
زرتشت، دروغ و دروغگویی را تباه‌کننده زندگی می‌داند. اساسا «گفتار نیک» یکی از شعارهای اصلی ایرانیان قدیم بوده که پیام عمده‌اش راستگویی و پرهیز از دروغگویی است. داریوش اول هخامنشی، درباره دروغگویی سخنان قابل تأملی دارد: «‌ای کسی که بعد از من شاه می‌شوی، خودت را از دروغ نگه دار و با دروغگو نیز به سختی مبارزه کن. با دروغگو دوست مباش. اگر می‌خواهی کشور سالم بماند، دروغگو را نابود کن. اگر دروغگو نابود نشود، کشور سالم نمی‌ماند.»‌ فارغ از پیش‌داوری درباره سخنان برخی از مسئولان در رویدادهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی لازم است هر نوع سخنی را با محک راستگویی بسنجیم. کشور زمانی روی آرامش خواهد دید که حاکمان راستگو بر مردم حکم رانند. حال که نمی‌توانیم ریشه دروغ و دروغگویی را از این سرزمین برکنیم بهتر است دروغگویان را شناسایی کرده و به‌عنوان عامل بیماری واگیردار دروغگویی، قرنطینه کنیم.
اگر دروغگویان قرنطینه شوند مردم سرزمین ایران، از هر نوع پلشتی دور خواهند بود. چندی قبل «عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در توییتر نوشته بود: «محاکمه به‌دلیل دروغگویی در تبلیغات انتخاباتی! بوریس جانسون به‌دلیل دروغگویی در تبلیغات انتخاباتی به دادگاه فراخوانده شده است؛ موضوعی که در قوانین انتخاباتی ایران درنظر گرفته نشده است و راه فریب مردم را باز گذاشته است.» تا جایی که نگارنده به‌خاطر دارد کمتر دروغگویی در ایران در هر منصب و سمتی، به‌خاطر وعده دروغ در انتخابات ریاست‌جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شورای شهر در مراجع قضایی ایران کیفر دیده و اگر هم مجرم شناخته شده، اطلاع‌رسانی دقیقی درباره جرم دروغ و دروغگویی آنها به رسانه‌ها راه نیافته است.
ور نگویی عیب خود باری خمش / از نمایش وز دغل خود را مکش

 

این خبر را به اشتراک بگذارید