
تحول در کپیکاری
روایتی درباره ابداع الکتروفتوگرافی و ساخت نخستین دستگاههای کپی در جهان

یکی از پرکاربردترین دستگاههای عصر حاضر، دستگاه فتوکپی است. در سال1778جورج کریستوف لیختنبرگ یک روش چاپ الکتروستاتیکی اختراع کرده بود، اما چندی بعد یک مخترع آمریکایی روش او را با عکاسی درهم آمیخت و شیوه نوینی را برای کپیبرداری از نوشتهها و عکسها ابداع کرد؛ روشی به نام الکتروفتوگرافی.
درباره کارلسون
چستر فلوید کارلسون در روز هشتم فوریه سال1906در سیاتل متولد شد. او از 8سالگی بهخاطر فقر و بیماری والدینش مجبور بهکار کردن شد. در 13سالگی او 2تا3ساعت کار میکرد و سپس به مدرسه میرفت. پس از پایان ساعات درسی، چستر دوباره سر کار بازمیگشت. زمانی که 17ساله بود، مادر و در 27سالگی پدرش را از دست داد.
علاقه به چاپ
کارلسون از نوجوانی به فکر چاپ بود. در 10سالگی روزنامهای به نام «این و آن» درست کرد که با دست نوشته و بین دوستانش توزیع میشد.رؤیای چستر در آن زمان، داشتن یک ماشین تحریر اسباببازی بود که البته عمهاش در سال1916بهعنوان هدیه کریسمس برایش خرید؛ هرچند که او از اینکه دستگاه تایپ، حرفهای نیست، خیلی ناراحت بود. زمانی که در دبیرستان درس میخواند، او برای یک چاپخانه محلی کار میکرد. در آن زمان، چستر یک نشریه دانشآموزی به چاپ رساند. کارلسون خیلی زود از وضعیت موجود دستگاههای چاپ و پایین بودن فناوری آنها، ناامید شد. او جایی گفته بود: «این شرایط قابل تحمل نیست و من بهدنبال ساخت روشهای تکثیر هستم».
چستر کارلسون همواره مجبور بود در کنار تحصیل، کار هم بکند تا بتواند خرج خود و خانواده را تامین کند. از این رو، او با مشکلات بسیار زیادی برای درسخواندن روبهرو بود. او سرانجام با مشقت بسیار توانست در سال1930، مدرک لیسانس فیزیک خود را از مؤسسه فناوری کالیفرنیا دریافت کند.
ورود به بازار کار
چستر بهعنوان مهندس تحقیقات در «آزمایشگاههای تلفن بل» در نیویورک شروع بهکار کرد. این کار برایش بسیار کسلکننده و معمولی بود و او پس از یک سال، بهعنوان دستیار یکی از وکلای ثبت اختراع شرکت، به بخش حق ثبت اختراع منتقل شد. کارلسون در زمان حضورش در آزمایشگاههای بل، حدود 400طرح برای اختراع را در دفترچه خود یادداشت کرده بود. او دوباره سراغ عشق قدیمیاش برگشت؛ بهخصوص اینکه شغلش در بخش ثبت اختراعات عزم جدیدی را برای یافتن راهی بهتر بهمنظور کپی و تکثیر اسناد داده بود. او در دفتر خاطراتش نوشته بود:«اغلب به کپی از مشخصات و نقشههای ثبت اختراع احتیاج داشتم و در آن زمان روش واقعی برای تهیه آنها وجود نداشت.» در واقع روش برای این کار، تایپ مجدد و استفاده از کاغذهای کاربن بود! البته روشهای گرانقیمتی مانند میمئوگراف نیز وجود داشت که واقعا برای چنین کارهایی مقرون بهصرفه نبود.
اخراج و شروع ماجرایی جدید
در سال1933، کارلسون از آزمایشگاههای تلفن بل اخراج شد و پس از امتحان کردن یکی دو شغل دیگر، سرانجام به استخدام شرکت مالوری که امروزه به دوراسل تبدیل شده است، درآمد. در آنجا، او به سمت رئیس بخش ثبت اختراعات منصوب شد.
اختراع بزرگ
به گزارش همشهری، در سال1936، کارلسون در مدرسه شبانه حقوق نیویورک مشغول به تحصیل شد. 3سال بعد او لیسانس حقوق خود را دریافت کرد. او در کتابخانه عمومی نیویورک درس میخواند و بهخاطر گرانبودن کتابهای حقوق، از خرید آنها عاجز بوده و بهدنبال گرفتن کپی از آنها بود. در همان جا بود که چستر با الهام از مقالهای کوتاه که توسط یک فیزیکدان مجارستانی به نام پال سلنی در یک ژورنال علمی آلمانی نوشته شده بود، راهی را برای دستیابی به ماشین رؤیاییاش پیدا کرد. آزمایشهای اولیه کارلسون در آشپزخانه آپارتمانش انجام میشد، همراه با دود، بو و گاه انفجار بود. در یک مجموعه آزمایش، او گوگرد خالص کریستالی را با حرکت دادن بالای شعله اجاق گاز روی یک صفحه فلزی از جنس روی، ذوب کرد. یکبار او آشپزخانه را بهخاطر آزمایشهایش به آتش کشاند و بهکمک همسرش بهزور خاموش کرد! سرانجام او موفق به کشف فرایندی برای کپیگرفتن شد. تلاش او برای تولید یک جریان الکتریکی در کاغذ اصلی با استفاده از نور بود. از آنجا که هیچ نوری از نشانهای سیاه روی کاغذ منعکس نمیشد، آن قسمتها همانگونه حفظ میشدند. او سپس توانست پودر را به یک کاغذ تازه منتقل و در نتیجه، نسخه اصلی را در آن کپی کند. در روز 22اکتبر سال1938، او سرانجام موفق شد به همراه اوتو کورنی- دستیار اتریشی خود- ازجمله تاریخیاش کپی بگیرد. کورنی یک صفحه از جنس روی و سولفور آماده کرد و در یک اتاق تاریک سطح سولفور را با یک پنبه مالش داد تا بار الکترواستاتیک ایجاد شود. سپس اسلاید را روی صفحه قرار داد و آن را در معرض نور گذاشت.
تکمیل کار
روش اولیه کارلسون بسیار زمانبر و طاقتفرسا بود، زیرا در چندین مرحله این روش بهصورت دستی و با ورقهای مسطح انجام میگرفت، ولی حدود 18سال بعد بهجای ورقهای مسطح از استوانه فلزی با روکش سلنیوم استفاده شد که کار را بهصورت کاملاً خودکار انجام میداد. این تکامل باعث تولید نخستین دستگاه کپی خودکار به نام زیراکس914در سال1960شد.
رؤیای کودکی
رؤیای چستر در آن زمان، داشتن یک ماشین تحریر اسباببازی بود که البته عمهاش در سال1916 بهعنوان هدیه کریسمس برایش خرید. هرچند که او از این که دستگاه تایپ حرفهای نیست خیلی ناراحت بود