50 سال مطبوعات به روایت آمار
«50 سال مطبوعات به روایت آمار»به انضمام نیم قرن کتاب شماری در ایران (1347 تا 1396) نوشته سیدفرید قاسمی، نویسنده و پژوهشگر شناخته شده است.
نخستین آمارنگاری و شمارشگری کتابکاوانه، مجلهپژوهانه و روزنامهشناسانه را باید در لابهلای کتابها و ادواریهای سپیدهدم چاپسپاریهای فارسی جستوجو کرد.
«درآمد» کتاب پیش رو نگاهی دارد به احصائیهنویسیهای مطبوعات و کتاب از سرآغاز طبع و نشر در ایران تا سال 1396.
این اثر یادآور میشود که عدم گردآوری روزنامهها و مجلههای ایرانی و راهیابی نشریهنماها به مخزن مجموعهها از جمله دلایل احصاناپذیری مطبوعات و نبود تعریفها، معضل اساسی آماردهی حوزه کتاب است. همچنین بررسی تطبیقی سالانه نیمقرن (1347 تا 1396) آمار ذیل 2 فصل «مطبوعات» و «کتاب» نشان میدهد که نبود سامانه جامع یکی از دردهای جامعه ماست.
سیدفرید قاسمی در بخش «درآمد» این کتاب مینویسد: «اگر ما به دنبال «رشد» و «توسعه» هستیم، پایهاش را باید در انباشت درست اطلاعات جستوجو کنیم. کشورهای پیشرفته به خوبی دریافتهاند پایه پرورش انسانهای عاقل و اندیشهورز کجاست. انیرانیهای توسعهیافته با دادههای آماری و اطلاعپردازی به دانشگستری و علمآفرینی رسیدهاند و گام به گام فرآیند را پیش بردهاند تا صاحب شخصیتهای معرفتمدار و خردمند و سازمانهای کارآمد شدهاند. ریشه لنگی توصیفها و تحلیلها، ضعف در برنامهریزیها و آنچه را که «آیندهپژوهی» مینامند باید در نبود سرشماری دقیق و نادرستی عددها و رقمهای آماری جستوجو کرد.
وجیزه مختصری که درپی میآید در واقعیت «مشت نمونه خروار» است. شاید تلنگری باشد، چون در سطح حرکت دارد و به عمق نمیرود، اما میتواند چراغ راهی برای ژرفا روندهها باشد.»
این کتاب 124 صفحهای را انتشارات جهان کتاب با شمارگان 300 نسخه به بهای 22 هزار تومان منتشر کرده است.