• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
سه شنبه 12 آذر 1398
کد مطلب : 89317
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/DkRqB
+
-

علت لرزش دست‌ها چیست؟

 علت لرزش دست (رعشه) چیست؟ استرس دارید؟ عصبانی هستید؟ بیماری خاصی دارید؟ یا اینکه فقط بیش فعال و هیجان‌زده هستید؟ گاهی اوقات، علت لرزش دست (رعشه) می‌تواند نشانه یک بیماری جدی و خطرناک باشد؛ اگر فکر کرده‌اید که لرزیدن دست‌ها فقط مربوط به دوران میانسالی و مخصوص پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هاست، سخت در اشتباه هستید.

علت لرزش دست 
چرا دست‌های شما مثل ژله می‌لرزند؟ علت رعشه و لرزش دست‌ها چیست؟ تا به حال برای شما پیش آمده است که مادربزرگ یا حتی مادرتان از شما بخواهد سوزن خیاطی را نخ کنید، فقط به این دلیل که دست‌هایش بیش از حد می‌لرزند یا چشمانش شکاف ریز و باریک سوزن را نمی‌بیند؟ البته این بیماری پیر و جوان نمی‌شناسد. علت لرزش دست‌ها چیست؟ جالب است بدانید که بدن شما ازجمله دست‌‌ها،  لرزشی طبیعی و عادی دارند که به نام «لرزش فیزیولوژیک» شناخته می‌شود. هر فرد می‌تواند مقداری از این لرزش را تجربه کند اما معمولا این لرزش آنقدر کم است که گاهی اوقات اصلا متوجه آن نخواهید شد؛ بیماری‌های مختلف می‌توانند بر سیستم بدن شما تأثیر مخرب بگذارند و باعث تشدید لرزش دست شوند.

لرزش دست به‌دلیل هیجان زیاد
احساسات مثبت و منفی و هیجانات شدید روحی می‌توانند باعث لرزش دست شما شوند. این احساسات، سیستم عصبی خودمختار بدن را تحریک می‌کنند تا لرزش‌‌های فیزیولوژیک را افزایش دهند. در این شرایط قلب شما تند‌تر می‌زند، ترشح هورمون‌های شما به هم می‌ریزد و ممکن است مشکل فشار خون یا گشاد شدن مردمک چشم پیدا کنید. در این حالت است که سیستم عصبی شما تحریک می‌شود و ممکن است بدن تعریق بیشتری پیدا کند و با لرزش دست مواجه شوید؛ البته این منبع تحریک می‌تواند ترس، اضطراب درونی، خشونت، استرس محیطی و کاری یا هیجانات مثبت باشد.

قند خون و رعشه
مغز احساس ثبات و پایداری را کنترل می‌کند. از این رو، زمانی که مغز شما به اندازه کافی مواد مغذی دریافت نمی‌کند، ممکن است لرزش بدن یا رعشه بگیرید. همچنین این اندام توانایی تولید قند را برای خود ندارد، بنابراین بسیار زودتر از اندام‌های دیگر تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد. زمانی که قند خون شما پایین است، هر بخش از مغز در نوع عملکرد خودش با اختلال مواجه شود، پس بهتر است به موقع غذا بخورید تا افت قند خون پیدا نکنید. در غیر این صورت، منتظر لرزش دست‌های‌تان باشید.

بی‌خوابی
اگر کم بخوابید، قطعا نخستین ضربه‌ها به مغز و عملکرد آن وارد می‌شود. درواقع، بدن از خواب برای تنظیم مجدد و بازسازی سلول‌ها استفاده می‌کند. از این رو، استراحت ناکافی بدن را مجبور به فعالیت در موقعیت استرس‌زا می‌کند و اینگونه تولید آدرنالین در بدن زیاد می‌شود و در نتیجه شما دچار لرزش اندام به‌خصوص در ناحیه دست‌ها خواهید شد.

غده تیروئید و لرزش دست
تیروئید یکی از غدد مهم بدن است که تمام عملکرد اندام‌های حیاتی ازجمله سوخت‌وساز بدن به این غده مربوط می‌شود. اگر غده تیروئید شما پرکار است و بیش از حد هورمون ترشح می‌کند، احتمال بروز لرزش در دست‌های شما وجود دارد. البته اگر دوز مصرفی دارویی در بیماران مبتلا به کم‌کاری تیروئید هم درست نباشد، این مشکل به وجود خواهد آمد.

مصرف بیش از حد کافئین
مصرف بیش از حد کافئین می‌تواند بر سیستم عصبی بدن تأثیر منفی بگذارد و باعث لرزش دست‌ها شود البته در کنار کافئین مصرف بیش از حد الکل و مواد‌مخدر هم می‌تواند این مسئله را تحریک کند و به مخچه آسیب بزند.

افسردگی و لرزش دست
این نوع از لرزش معمولاً در افرادی که از یک اختلال روانی مانند افسردگی یا اختلال استرس پس از سانحه رنج می‌برند، ظاهر می‌شود. لرزش روان‌زاد به واسطه محرک‌‌های ناخودآگاه شکل می‌گیرد و پزشکان قادر به اظهارنظر کلی درباره چگونگی ظهور آن در فرد نیستند.

پارکینسون 
بیماری پارکینسون اختلالی پیش‌رونده است که مرگ برخی سلول‌‌های مغز را که مسئول حرکت و تعادل بدن هستند، کنترل می‌کند. لرزش ناشی از بیماری پارکینسون به نام لرزش استراحت هم شناخته می‌شود؛ زیرا دست‌‌های شما بدون اینکه کار خاصی انجام دهید، می‌لرزند. البته سفتی عضلات و تغییر در گفتار هم از تبعات این بیماری است.

ام اس و لرزش دست
ام اس بیماری‌ای است که سیستم عصبی شما را نشانه می‌گیرد؛ بیماری ‌ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس، بیماری‌ای خودایمنی است که به پوشش محافظ الیاف عصبی بدن حمله می‌کند؛ اگر این حملات در فرد شدید شود، تبعات و نشانه‌های زیادی خواهد داشت که یکی از آنها لرزش دست‌هاست.

درمان لرزش دست
چگونه می‌توان لرزش دست‌ها را کنترل کرد؟ شما به هر دلیلی لرزش دست دارید، استرس، بی‌خوابی، اختلال تیروئید یا ... بهترین راه‌حل برای درمانتان تغییر در سبک زندگی است. می‌پرسید چگونه؟ احساسات آنی و زودگذر خود را کنترل کنید. به اندازه کافی بخوابید. مصرف قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار را به حداقل برسانید. افسردگی، خشم و استرس خود را مدیریت کنید. چکاپ ماهانه و سالانه برای بیماری‌ها فراموش نشود. باز هم فکر می‌کنید، لرزش دست فقط بیماری مخصوص سالمندان است؟ البته امیدوار هستیم که این مطلب پزشکی را بدون ترس و لرز و در سلامت کامل خوانده باشید.

این خبر را به اشتراک بگذارید