ثبتنام مسکن ملی؛ استان به استان
با فعال شدن سامانه ثبتنام مسکن ملی، از صبح سهشنبه؛ طبق برنامه زمانبندی امکان ثبتنام برای استانهای مختلف فراهم میشود
از دیروز دستور فعالسازی سامانه ثبتنام در طرح اقدام ملی تأمین مسکن صادر و مقرر شد، پس از آشنایی متقاضیان با روند ثبتنام و تهیه مدارک موردنیاز، از صبح روز سهشنبه رسماً ثبتنام این طرح بهصورت استانی آغاز شود. طبق اعلام معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، نوبت اول ثبتنام مسکن ملی به 4استان سیستان و بلوچستان، قم، خراسان شمالی و خراسان جنوبی اختصاص دارد و بهمدت 3روز ادامه خواهد داشت.
به گزارش همشهری، طرح اقدام ملی تأمین مسکن، بارزترین طرح مسکن دولت دوازدهم است که برپایه خانهدارکردن طبقه متوسط استوار شده و با مسکن مهر که هزینههای اولیه ساخت آن از منابع دولتی و وام تأمین میشد تفاوت فاحش دارد. در مسکن ملی، متقاضیان باید در ابتدای کار توان پرداخت 30درصد از هزینه ساخت مسکن را داشته باشند و توان مالی آنها برای پرداخت اقساط بعدی هزینه ساخت و تسویه اقساط تسهیلات بانکی نیز تأیید شده باشد.
ثبتنام مسکن ملی بهنوبت
پسازاینکه دوره آزمایشی ثبتنام مسکن ملی در استان کرمان و از طریق سامانه «آباد» بنیاد مسکن انجام شد، زیرساخت این سامانه در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت و اینک با نشانی
tem.mrud.ir، با عنوان طرح اقدام ملی تأمین مسکن در دسترس متقاضیان ثبتنام مسکن ملی قرار گرفته است. ثبتنام مسکن ملی بهتدریج برای همه شهرهای مشمول طرح انجام خواهد شد و طبق برنامه زمانبندی شده، فعلاً 10استان در نوبت ثبتنام قرار گرفتهاند که از صبح سهشنبه بهمدت 3روز این امکان برای 4استان سیستان و بلوچستان، قم، خراسان شمالی و خراسان جنوبی مهیا خواهد شد.
4شرط اصلی متقاضیان مسکن ملی
محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، دیروز در نشست خبری با خبرنگاران به شروط تعیینشده برای متقاضیان ثبتنام مسکن ملی اشاره کرد و گفت: متقاضیان علاوهبر اینکه قدرت و توان مالی واریز پیشپرداخت و اقساط بانکی را دارند، باید 4شرط اصلی را داشته باشند؛ یعنی اولاً شخص متقاضی و افراد تحت تکفل او از اول سال84 تاکنون فاقد مالکیت مسکونی بوده باشند، دوم اینکه از اول انقلاب یعنی 22بهمن57 تاکنون از امکانات دولتی اعم از زمین، مسکن و یارانه تسهیلات مسکن استفاده نکرده باشند، سوم اینکه متأهل یا سرپرست خانوار باشند و چهارم اینکه سابقه 5سال سکونت آنها در شهر موردتقاضا یا شهر مادرشهرهای جدید احراز شود. به گفته محمودزاده ، در طرح مسکن ملی 3شیوه کلی برای تأمین زمین درنظر گرفته شده که بخش عمده آن براساس ساخت مسکن به قیمت تمامشده استوار است. او افزود: در شهرهای کوچک که مشکلی برای تأمین زمین وجود ندارد، واگذاری زمین واحدهای مسکونی بهصورت اجاره 99ساله انجام خواهد شد و بخش کمی از پروژهها نیز بهصورت مشارکتی با سازندگان بخش خصوصی ساخته میشود اما در شهرهای بزرگ و شهرهای جدید، پروژههای مسکونی روی زمینهای دولتی ساخته میشوند و متقاضی فقط هزینه تمامشده ساخت را بهصورت پیشپرداختهای نقدی یا تسهیلات بانکی تسویه میکند. در این وضع اعیان مسکونی پروژه به قیمت تمامشده متعلق به متقاضی خواهد بود و برای مالکیت عرصه نیز میتواند پس از 2سال تنفس بهصورت سالانه اقساط آن را بپردازد تا مالکیت زمین نیز به او منتقل شود.
سازندهها؛ حقالعملکار میشوند
به گفته معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، قرار است قیمت اصلی بخش عمده مسکن ملی، قیمت تمامشده باشد و فرضاً بهدلیل افزایش قیمت مسکن، هزینه آن بالاتر نرود. محمودزاده در پاسخ به پرسش خبرنگار همشهری مبنی بر اینکه در این وضعیت سود سازندگان مسکن ملی از چه محلی تأمین میشود، گفت: در مسکن ملی 3تا 4هزار واحد در شهرهای مختلف بهصورت مشارکتی بین دولت و بخش خصوصی روی زمینهای دولتی ساخته میشود که پس از تقسیم واحدهای میان دولت و سازنده، حاشیه سود معقول برای فروش آنها درنظر گرفته میشود، اما در مابقی مسکن ملی، عامل چهارم، یعنی نظاممهندسی و شرکتهای سازنده، مسئول ساخت هستند و هزینه کار آنها روی قیمت تمامشده پروژه محاسبه میشود. بهعبارتدیگر، در طرح مسکن ملی، واحدها به نام متقاضیان و با آورده و وام بانکی آنها ساخته میشود و بهجز هزینه ساخت، سودی از محل تغییر قیمت واحد در بازار به جیب سازندگان نمیرود.
مسکن ملی متری چند؟
طبق آمار و اطلاعاتی که معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی ارائه داد، قیمت نهایی پروژههای مسکن ملی براساس نوع بنا، محل آن، نوع مصالح و همچنین هزینههای احتمالی آمادهسازی زمین متغیر است اما بهطور میانگین برآورد میشود هزینه ساخت هر مترمربع از زیربنای این طرحها 2تا 2.5میلیون تومان تمام شود و متقاضیان باید 30درصد هزینه ساخت را پس از قطعی شدن ثبتنام بپردازند. بر این اساس هزینه ساخت یک واحد مسکن ملی با زیربنای مسکونی 100مترمربع، میتواند بین 200تا 250میلیون تومان باشد که بخشی از آن بهصورت آورده و بخشی از محل تسهیلات بانکی تأمین میشود. محمودزاده با بیان اینکه 3نوع تسهیلات برای مسکن ملی درنظر گرفته شده، افزود: سپردهگذاران مسکن یکم میتوانند وام خود را با همان مبلغ و نرخ سودی که برای خرید مسکن درنظر گرفته شده صرف پرداخت هزینههای مسکن ملی کنند. از سوی دیگر وام مسکن ملی ساخته شده در شرکت بازآفرینی شهری، همان وام 100میلیون تومانی نوسازی بافت فرسوده است که نیمی از آن با نرخ بهره صفر از محل صندوق توسعه و نیمی با نرخ سود 18درصد از محل منابع بانکی تأمین میشود و نرخ سود نهایی آن 9درصد خواهد بود. نوع سوم وام مسکن ملی، بسته به محل ساخت پروژه، مبلغ 75تا 100میلیون تومان وام فروش اقساطی از محل منابع بانکی به نرخ 18درصد خواهد بود که باید در 12سال تسویه شود.
جزئیات نوبت ثبتنام مسکن ملی
ثبتنام مسکن ملی بهصورت استانی و از صبح سهشنبه بهمدت 3روز برای 4استان سیستان و بلوچستان، قم، خراسان شمالی و خراسان جنوبی آغاز میشود. پس از این 4استان، نوبت به استانهای کهگیلویه و بویراحمد، گلستان و کردستان میرسد و 3روز بعد متقاضیان مسکن ملی در استانهای چهارمحال بختیاری، همدان و یزد اجازه ثبتنام پیدا میکنند. معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی ابراز امیدواری کرد تا یکماه آینده شرایط برای ثبتنام مسکن ملی کلانشهرها که عمدتاً در شهرهای جدید ساخته میشود نیز فراهم شود. نکته قابلتوجه در این ثبتنامها این است که هر نوبت ثبتنام بهمحض اتمام واحدهای مدنظر قرار گرفته به پایان میرسد و در آینده بعد از پالایش متقاضیان مسکن ملی هر استان، چنانچه واحدی برای عرضه باقی مانده باشد، دوباره بعد از اطلاعرسانی امکان ثبتنام فراهم میشود. همچنین تا زمانی که استانها قادر به تأمین زمین و معرفی پروژههای جدید مسکن ملی باشند، امکان ثبتنام از متقاضیان نیز مهیا خواهد شد.