دیروز برای نخستینبار در جهان، بازار معاملات آتی پسته در بورس کالای ایران آغاز شد. مدیرعامل بورس کالا در مراسمی که به همین منظور برگزار شد، گفت: مزیت تولید پسته در اختیار ایران است درنتیجه ایران میتواند بهعنوان مرجع تعیین قیمت این محصول در جهان تبدیل شود.
به گزارش همشهری، دیروز معاملات آتی پسته، یک هفته بعد از آغاز معاملات گواهی سپرده این محصول، بهطور رسمی در بورس کالا آغاز شد. این برای نخستینبار در جهان است که معاملات آتی پسته در بورس انجام میشود. قبلا هم معاملات آتی زعفران برای نخستینبار در جهان در ایران آغاز شده بود. ایران در تولید هر دو محصول دست بالا را دارد و ازجمله تولیدکنندگان عمده پسته و زعفران دنیاست. بازار معاملات آتی میتواند ایران را به مرجع قیمتگذاری پسته در دنیا تبدیل کند. استفاده از قراردادهای آتی پسته به باغداران در پیشبینی قیمتها در ماههای پیشرو بهویژه در فصل برداشت و پوشش ریسکهای ناشی از نوسان قیمت کمک میکند. با این سازوکار معاملاتی، خیال کشاورزان از قیمتهای آینده راحت میشود این موضوع به افزایش مقدار تولید و کیفیت محصول در آینده منجر خواهد شد.
ایران، مرجع جهانی قیمتگذاری پسته میشود
حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورسکالای ایران روز یکشنبه در مراسم گشایش بازار معاملات آتی پسته گفت: در هیچ بورس کالایی در دنیا قرارداد آتی پسته وجود ندارد و امروز نخستین بازار آتی پسته در ایران تأسیس شد. سلطانینژاد افزود: مزیتهای قرارداد آتی برای بخش کشاورزی، پوشش ریسک، کشف قیمت عادلانه، نقدشوندگی بالای معاملات، تضمین معاملات در اتاق پایاپای، اهرم مالی و هزینه اندک معاملات است. او با اشاره به نحوه تحویل قراردادهای آتی گفت: مقدار تحویل حداقل برابر با ۵۰۰کیلوگرم معادل ۵قرارداد آتی از طریق گواهی سپرده کالایی و پرداخت هزینه انبارداری ۵۰ریال به ازای هر کیلوگرم در روز است.
بازی برد-برد کشاورزان و صادرکنندگان
شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم گفت: معاملات آتی یکی از ابزارهای مشتقه است که در دنیا برای پوشش ریسک به آن توجه شده؛ ضمن اینکه معاملات آتی در کشف واقعی قیمت نیز مؤثر است. محمدی ادامه داد: چرا باید قیمت پسته و زعفران ایران در کشورهای دیگر تعیین شود؟ بورس کالای ایران کمک میکند دسترنج کشاورزان ایرانی بهدرستی قیمتگذاری شود و به مرجع تعیین قیمت دنیا تبدیل شویم.
محمدی اضافه کرد: بورس کالا و معاملات آتی یک وضعیت برد-برد را هم برای کشاورز و هم برای صادرکننده و سرمایهگذار ایجاد میکند و همه میتوانند از مزایای عرضه پسته در بورس استفاده کنند. او در پایان ابراز امیدواری کرد خرما و کشمش هم در آینده نزدیک در این بازار عرضه شود.
برندسازی پسته ایران در دنیا
محمدرضا پورابراهیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و نماینده کرمان در مجلس هم در این مراسم گفت: ایران در طول سالیان متمادی در تولید و عرضه پسته در بازارهای جهانی جایگاه بالایی داشته اما فعالیت دلالان و رقابتهای ناسالم به برند پسته ایرانی لطمه زده است. امیدواریم بورسکالا و ابزارهای معاملاتی آن، به استانداردسازی و برندسازی پسته ایران در جهان کمک کند. او با اشاره به اثر معاملات قراردادهای آتی در دنیا بر بهبود فعالیتهای اقتصادی افزود: از این منظر در بخش تولید نیازمند بازنگری در روشها هستیم. تاسیس بازار معاملات آتی و گواهی سپرده کالایی محصولات کشاورزی در بورس در بهبود فرایندها مؤثر خواهد بود.
او تأکید کرد: اتفاقات مثبتی که بهواسطه ظرفیت بازار سرمایه و بورس کالای ایران در بازار زعفران رقم خورده شگفتانگیز است؛ بهطوری که حجم معاملات گواهی سپرده زعفران در سال گذشته ۳۵میلیارد تومان بود که در ۶ماه امسال به ۲۰میلیارد تومان رسید. ارزش مبادلات اوراق قرارداد آتی زعفران نیز پارسال ۱۵هزار میلیارد تومان بود که این رقم در نیمه نخست امسال به ۶هزار میلیارد تومان رسیده؛ این اعداد نشاندهنده اتفاقات بینظیری بوده که به کمک بورس کالا رقم خورده و در حوزه تصمیمسازی میتواند به تصمیمگیران اقتصاد کمک کند.
گشایش بازار معاملات آتی پسته
مدیرعامل بورس کالا: با آغاز معاملات آتی پسته، ایران به مرجع تعیین قیمت این محصول در دنیا تبدیل خواهد شد
در همینه زمینه :
گشتی در اقتصاد جهان
گشتی در اقتصاد ایران